Vágólapra másolva!
Történetének egyik legfontosabb mérkőzését játssza csütörtökön 17.45-kor a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata. A második számú európai kupasorozatban (CEV-kupa) a francia Saint Raphael elleni hazai mérkőzésen az ötszörös magyar bajnok nagy lépést tehet az elődöntő felé, ami a klub eddigi legnagyobb sikere lenne. Sőt, a magyar röplabdasport elmúlt két évtizedének legjobb eredménye is.

1996-ig kell visszamenni az időben, hogy magyar csapatot találjunk egy európai sorozat legjobb négy együttese között, akkor a Vasas menetelt a CEV-kupa Final Fourjáig. Azóta 23 év telt el, és nem sikerült megismételni a bravúrt, 2017-ben közel járt ehhez a Békéscsaba, de akkor a negyeddöntőben az olasz sztárcsapat, a Busto Arsizio túl nagy falat volt.

Idén az a cél, hogy ismét a Busto legyen az ellenfél, de már a legjobb négy között. Ehhez azonban a BRSE-nek egy francia együttes, a Saint Raphael Var VB ellen kell kiharcolnia a továbbjutást. A párharc első mérkőzését csütörtökön rendezik a Viharsarokban, és Bogdan Paul együttese természetesen győzni szeretne, hogy minél jobb eredménnyel utazhasson az egy héttel későbbi visszavágóra. Érdekesség, hogy két évvel ezelőtt szintén egy francia csapatot kellett legyőzni ahhoz, hogy a Busto jöjjön a következő körben, akkor a Békéscsaba oda-vissza 3-1-re verte a Liliom Ritával felálló Beziers-t.

Történelmi siker küszöbén áll a Békéscsaba Forrás: BRSE

Idén nem indult jól a CEV-kupa a BRSE-nek, a Himik Juzsnyij otthonában ugyanis 3-1-re kikapott. Jöhetett a visszavágó, ahol aztán erődemonstrációt tartottak Tálas Zsuzsáék, 3-0 után az aranyszettet is behúzták 15-9-re. A nyolcaddöntőben a svájni Pfeffingen nem okozott ekkora gondot,

kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe a Békéscsaba.

Térjünk át az ellenfélre: a Saint Raphael az erős francia bajnokság hatodik helyén áll jelenleg, 15 mérkőzéséből nyolcat elveszített. Sokkal érdekesebb azonban, hogy mi történt velük a CEV-kupa első fordulójában.

Az együttes a norvég Forde otthonában lépett pályára, papíron kötelező volt számukra a győzelem. Meg is nyerték az első két játszmát, a harmadikban azonban 7-6-os vezetésnél megsérült a montenegrói Marija Milovics.

Ez azért volt probléma, mert csak hatan utaztak el a mérkőzésre, és mivel a játékos nem tudta folytatni, ezért a harmadik szettet 25-7-tel, a negyediket és az ötödiket pedig 25-0-val a Forde kapta, és a találkozót is megnyerte ezzel 3-2-re.

A fogadóirodák egyébként 12-szeres szorzóval adták a norvég együttes sikerét.

Remélhetőleg ezúttal is elkészül majd a szokásos, győzelem utáni szelfi Forrás: BRSE/Facebook

A visszavágón simán, 3-0-ra nyert a St. Raphael, amely aztán a bosnyák bajnok Brckót kettős győzelemmel búcsúztatta a következő körben, elmondható tehát, hogy eddig mindössze egyetlen olyan szettet veszített, amelyben a teljes csapat ki tudott állni. Bogdal Paul is tudja, hogy erős ellenféllel kell megküzdeni:

- fogalmazott a BRSE oldalán a román szakember.

A feladat tehát nem egyszerű, de nem is lehetetlen. A Békéscsaba az elmúlt időszakban rengeteget készült erre a párharcra (talán ennek is betudható a hétfői 3-0-s vereség Nyíregyházán), és ha a legjobb tudását hozza, akkor karnyújtásra kerülhet története legnagyobb sikerétől.