Vágólapra másolva!
Álmoskás kezdés után, fordításokkal teli mérkőzésen az alapszakasz első Vasas hazai pályán legyőzte a Fatum-Nyíregyháza együttesét a női röplabda bajnokság döntőjének első mérkőzésen. Jól kezdett a budapesti csapat, a szabolcsiak fordítottak, de a feszültséggel teli végjátékot a hazaiak bírták jobban. Folytatás szerdán Nyíregyházán.

Zsúfolt időszak kezdődött el a női röplabdázás szerelmesei számára, a bajnoki döntő mérkőzéseit kétnaponta játssza az alapszakasz első Vasas és a második helyen végzett Fatum-Nyíregyháza. A csapatok ellentétes előjelekkel készültek az aranycsatára, a budapesti piros-kékek három sima mérkőzésen győzték le az UTE együttesét a legjobb négy között, míg a szabolcsiak egy fordulatokkal, drámával, konfliktusokkal teli öt felvonásból álló maratoni drámában döntötték le a korábban zsinórban ötszörös bajnok Békéscsaba röplabdaszobrát.

A két klub ebben az idényben négyszer találkozott: előbb 3:0-ra, majd 3:1-re nyert a Vasas, februárban és márciusban a Fatum tudott győzni.

Mindkét együttes diadalmaskodott idegenben, a döntőben egy vendégként aratott siker nagy lépés lenne mindkét csapat számára az aranyérem felé.

A Vasas több mint két hete lezárta az elődöntőt, a játékosai által megfontoltnak, nyugodtnak tartott Jakub Gluszak nem vezényelt speciális felkészítést a közel 15 nap alatt. A Nyíregyházának egy hete volt felkészülni a döntőre, a mindig ezer fokon égő Hollósy László a regenerációra és az ellenfél fegyelmezett támadójátéka elleni védekezésre hegyezte ki a csapat edzéseit. Az összecsapás előtt az volt a kérdés, hogy a pihentebb Vasas vagy a lendületből érkező Nyíregyháza tud jobban felpörögni a mérkőzésre.

A hangulatra nem lehetett panasz Forrás: vasassc.hu/ Vasas Attila

Telt ház előtt kezdődött a találkozó, ahol az első pár percben nem alakultak ki hosszú játékok, a felek igyekeztek gyorsan lezárni a labdameneteket. A Nyíregyháza oldalán Varga Elizabeth és a kanadai Brisebois, a Vasasnál Kostelanska volt a felelős a pontokért. A vendégek elhúztak 12-9-re, amikor Jakub Gluszak kikérte az első idejét, amivel felrázta csapatát és 14-14-nél utolérték a Nyíregyházát. A hajrában egy Varga és egy Brisebois hiba után 23-20-ra vezetett a Vasas, végül Török és Kostelanska higgadtságának köszönhetően megnyerték az első szettet. (25-23;1-0)

Jobban kezdte a Vasas a mérkőzést Forrás: vasassc.hu/Vasas Attila

A második szettet a javuló blokkjátékának köszönhetően a szabolcsi együttes kezdte jobban, először 7-4-re, majd 10-7-re is vezettek a nyírségiek. A játékrész közepén magára talált a Vasas, 11-15 után zsinórban öt pontot szerezve 16-15-nél már náluk volt az előny.

A hajrában a csapatok kezdték kiismerni egymás támadási variációit és hosszabbak lettek a labdamenetek, amelyek során a budapesti együttes többet hibázott és Brisebois pontos ütéseivel a Nyíregyháza kiegyenlített. (21-25;1-1)

A harmadik szettben a vendégek ott folytatták, ahol a másodikban abbahagyták: kiváló blokkok, magabiztos előkészítés és könyörtelen befejezések. A 8-4-es Fatum vezetésnél Abdulazimova fújt ébresztőt a Vasas oldalán, és Török Kata nyitásaival 10-9-re zárkóztak, de a vezetést nem sikerült átvenni. A játékrész második felében a Nyíregyháza folyamatosan előnyben volt, a Vasas ígéretes felzárkózásai rossz nyitásokban vagy hálóérintésekben végződtek, így a vendégek egy szettre kerültek az idegenbeli győzelemtől. (19-25;1-2)

A kék mezes Matic remek mezőnymunkát végzett a mérkőzés közepén Forrás: vasassc.hu/Vasas Attila

A negyedik szettben jobban kezdett az alapszakagyőztes és 10-9-es előnybe került, de egyik csapat sem tudott elhúzni. A hazai játékosok és a vendégek edzője Hollósy László több játékvezetői ítéletet vitattak, de a Vasas játékosai bírták jobban a feszültséget és kiharcolták a döntő szettet. (25-19;2-2)

A budapesti együttes igyekezett kihasználni a lélektani előnyt, de a döntő játékrész elején mindkét fél sokat hibázott támadásban, így egyik csapat sem tudott jelentős előnyt kiharcolni. A Fatum játékosain a fáradtság jelei mutatkoztak, míg a Vasas felpörgött a a mérkőzés végére. Török és Kostelanska ütései pontosak voltak, magabiztosan vezetett a Vasas a döntő szettben

14-9-nél öt meccslabdája volt a hazaiaknak és a harmadikat ki is használták, amivel 1-0-ás vezetést szereztek a fináléban.

A lefújás után Hollósy mester még vitatott néhány ítéletet, amiért először sárga, majd piros lapot kapott, így a döntő második mérkőzésén vélhetően nem ülhet majd le a kispadra.

A Nyíregyháza szerdán, hazai pályán javíthat.

NŐI EXTRALIGA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Vasas Óbuda–Fatum Nyíregyháza 3:2 (23, –21, –19, 19, 11)