Vágólapra másolva!
A magyar férfi és női válogatott is könnyű csoportba került a január 12. és 26. között sorra kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon. A sorsolást követően Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, Märcz Tamás, a férfi pólóválogatott kapitánya, és Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke nyilatkozott az Origónak.

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás szerint nem jelenthet gondot a csoportból való továbbjutás.

„Nagyon hasonló a néhány hónappal ezelőtti világbajnoksághoz a csoportunk erőssége. Ráadásul újra ott van Spanyolország, amely kvalifikálta magát a vb-döntővel az olimpiára. Az Eb-n is ez lesz a legfontosabb mérkőzésünk a négyesben, mivel a Törökország és Málta ellen hozni kell a mérkőzést. Szerintem a spanyolok, és mi is lefogjuk győzni őket. Valószínűleg ráadásul meggyőző különbséggel.

A spanyolok elleni meccs viszont nagyban befolyásolhatja a folytatást, hogy milyen ágra kerülünk majd.

Az a cél, hogy csoportelsőként jussunk tovább" – árulta el a szövetségi kapitány, aki arról is beszélt, hogy nyomást jelent-e majd, hogy hazai környezetben játszunk, illetve hogy még nem sikerült megváltani a jegyeket Tokióra.

Marcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott kapitánya Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az összes világeseményen, amik itthon voltak, azok inkább motiválták a csapatot, mintsem hogy görcsösséget okozott volna. Annak örülök, hogy a saját közönségünk előtt bizonyíthatunk. Persze itt van az olimpiai kvalifikációs lehetőség, de ez csak egy. Ez sem szabad, hogy negatívan hasson a csapatra. Mindannyian tudjuk, hogy jó lenne most megszerezni a jegyet Tokióba, de nem szabad ezzel foglalkozni. Mindig a következő ellenfelet kell legyőzni, és meglátjuk, mire lesz elég a teljesítményünk. Tudom, hogy a játékosok végre nyerni szeretnének, mivel

mostanában az utolsó meccsek mindig egy kis csalódást hoztak. A magyar vízilabdázóknak mindig a legmagasabb célt kell kitűzniük.

Ugyanazt mondom, mint a vb-n. Ha mindenki egészséges és fizikálisan rendben van az együttes, akkor a legjobb csapatok ellen is reális győzelmi esélyünk van" – tett hozzá.

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó átélte itthon a csodát Fotó: Polyák Attila - Origo

A világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázónak, Drávucz Ritának jó emlékei vannak a hazai rendezésű Európa-bajnokságról.

„Nagyon jó csoportba kerültünk, nem csak a női, de a férfi pólósok is. A csoportból tovább kell jutni, lesz egy bemelegítő mérkőzés. Majd a negyeddöntő, illetve az elődöntő fog mindent eldönteni. Nekem nagyon jó élményem fűződik a hazai rendezésű Eb-hez, mivel 2001-ben tudtam nyerni a magyar válogatottal."

csak az a kérdés, hogy tudna-e élni vele."

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke büszke arra, hogy Budapesten lesz az Eb Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagy megtiszteltetés a legjobb 12 női és 16 férfi válogatottat vendégül látni. A vizes vb-n nagyon magasra tettük a lécet, így lesz mit megugrani.

Büszke vagyok rá, hogy ötödik alkalommal is Magyarországot választotta az Európa-bajnokság helyszínéül az európai szövetség.

A kormány támogatásával pedig szeretnénk nagyon jó Eb-t rendezni. Az egyik szemem sír, a másik nevet, mivel a vb-n egy góllal maradtunk le az olimpiai kvalifikációról, de most hazai környezetben kiharcolhatjuk. A jegyértesítés már elkezdődött, és nagyon gyorsan fogynak a jegyek. Ez jó visszajelzés számunkra"- mondta Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, aki az esélyekről is ejtett pár szót.

– tette hozzá.