Vágólapra másolva!
Egy rendkívül hullámzó mérkőzésen a Sopron Basket hazai pályán 59-51-re legyőzte az olasz Schio együttesét a női kosárlabda Euroliga 7. fordulójában. Gáspár Dávid csapata a második negyedben, valamint a harmadik elején szenzációsan játszott és 12 ponttal is vezetett, azonban az ellenfél innen is tudott fordítani. A negyedik negyedben aztán rendezte sorait a hazai csapat, és remek védekezésének köszönhetően megnyerte a meccset.

Arra lehetett számítani a mérkőzés előtt, hogy nem lesz ponteső, ugyanis a Schio kapja a legkevesebb pontot átlagban a B csoportban, a Sopron ugyanebben a rangsorban a harmadik volt a 7. forduló előtt. Gáspár Dávid csapata 2 győzelemmel és 4 vereséggel a csoport utolsó helyén állt, de a szoros mezőny és a körbeverések miatt egy győzelemmel több pozíciót is előre ugorhatott volna.

A találkozó olasz kosárral indult, majd Crvendakics emelt be futtából egy triplát. January tempójával hárommal vezetett a Sopron, de Lisec hármasával és Dotto közelijével fordított a Schio. Majd megint Crvendakics villant, aki faulttal együtt dobott be egy középtávolit, és a büntetője is jó volt. A vendégeknek azonban szinte mindenre volt válaszuk,

nem csoda, hogy 16-16-os eredménnyel ért véget az első negyed.

January távolijával ismét a magyar csapat járt előrébb, amely a védekezést is megszilárdította, és nem kapott pontot a játékrész első három percében. Azonban ugyanezt megtette a Schio is, így a pontban gazdag első negyed után jött az a küzdelmes játék, amit várni lehetett. Ez azt is jelentette, hogy egyik csapat sem tudott nagyobb előnyt kiépíteni.

Alekszandra Crvendakics kiemelkedően játszott az első félidőben Forrás: FIBA.com

Határ Bernadett óriási munkát végzett védekezésben a vendégek centerén, az olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok Sandrine Grudán. Három perc volt hátra a nagyszünetig, amikor Fegyverneky Zsófia kosarával először volt 5 közte, amit a közönség is ovációval fogadott. Majd Crvendakicsé volt az utolsó szó, aki néhány másodperccel a félidő vége előtt a sarokból értékesített egy triplát, így 30-22-re vezetett a Sopron,

azaz Gáspár Dávid együttese 6 pontot kapott ebben a negyedben.

A harmadik felvonás első két támadásából Határ volt eredményes, ezzel elérte a 10, majd a 12 pontot a különbség, ami egy ilyen találkozón komolynak mondható, de megnyugodni azért nem lehetett ettől. Főleg úgy, hogy a Schio ebből villámgyorsan faragott hetet, Gruda magára talált. Aztán Fegyverneky pillanatai következtek, saját palánk alatt bemutatott egy blokkot, a túloldalon pedig dobott egy hármast. Gruda azonban tarthatatlan volt ekkor, egyértelműen hátára vette csapatát, és szűk hat perc alatt 10 ponttal büntette a Sopront.

Gáspár Dávid időt kért, ugyanis két pont maradt a Sopron előnyéből, majd ez is eltűnt egy leindításból kapott kosár után.

A befejezéseknél rendre pontatlan volt a hazai együttes, miközben a vezetést is átvette a Schio Lisec könnyű ziccerével. Sem a védekezés, sem a támadás nem működött ekkor.

Sandrine Grudáról szólt a harmadik negyed Forrás:

Aztán először Crvendakics egyenlített büntetőkkel, majd Határ kegyetlen nagy blokkot osztott ki a hárompontossal próbálkozó Grudának, ez volt a meccs addigi legszebb jelenete. Több kosár már nem született a negyedben, a Schio eltüntette a hátrányát, így 41-41-es állással fordultak a csapatok az utolsó tíz percre.

Ami January remek egyéni megoldásával kezdődött, ismét vezetett a Sopron Basket, majd Határ dobott egy ziccert, hátul pedig újra megpróbálta Gruda életét megkeseríteni.

Majd az amerikai irányító a támadóidő lejártának pillanatában dobott egy szenzációs kosarat, valamint Határ is eredményes volt a következő támadásból, megint héttel ment a magyar csapat.

Védekezésben sem lankadt a figyelem, az utolsó két percre hatpontos előnnyel érkezett a Sopron. Időt kért a Schio, majd Gruda szerzett azonnal kosarat, amivel 53-49-re feljöttek az olaszok, de ekkor ismét beköszönt Fegyverneky egy rendkívül fontos távoli kettessel. A büntetőzéssel hadilábon állt a Sopron, Jovanovics kettőt is kihagyott egymás után, ezután még jött egy kis rövidzárlat is: a saját palánkja alatt adta el a labdát a hazai együttes, Harmon pedig faulttal együtt dobott kosarat, ekkor már csak 76 másodperc volt hátra. Négypontos Sopron-előnnyel kezdődött az utolsó perc, aztán ebből hat lett Crvendakics remek megmozdulásával. A Schio nem tudott pontot szerezni a következő támadásból, innentől pedig már csak személyi hibák árán tudta megállítani az órát.

January bedobta mindkét büntetőt, az olaszok pedig ismét hibáztak, ezzel eldőlt, hogy a Sopron végül 59-51-re győzött.

És ami még ennél is fontosabb, az előző két szezonban Final Four-résztvevő (és rendező) csapat elmozdult a csoport végéről, és megszerezte 3. győzelmét az idei kiírásban.

Végeredmény, női kosárlabda Euroliga, 7. forduló:
Sopron Basket – Famila Schio (olasz) 59-51 (16-16, 14-6, 11-19, 18-10)