Vágólapra másolva!
Ott lesz a női röplabda Challenge-kupa legjobb 16 csapata között a Békéscsabai RSE, miután az első kör visszavágóján domináns játékkal, három sima szettben legyőzte a lett Rigas Volejbola Skola együttesét. Vasja Samec Lipicer alakulata a következő körben a szlovén Calcit Kamnikkal csap össze.

A BRSE az első találkozón Rigában 3-1-es sikert aratott, ezáltal viszonylag kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót. Az első meccsen azonban okozott kellemetlen pillanatokat a zömmel 18 év alatti lányokból álló lett alakulat, amely kemény nyitásainak és hihetetlenül lelkes játékának köszönhetően megnyerte az első szettet, és a negyedikben is közel állt a bravúrhoz.

A Békéscsaba ráadásul komoly hullámvölgyben van, először a Magyar Kupában esett ki az UTE ellen, majd az Extraligában is kikapott a lila-fehérektől, a vezetőség pedig jelezte, hogy fogytán van a türelem, és várható változás a keretben. Emellett a Városi Sportcsarnokot érintő felújítási munkálatok sem egyszerűsítik meg a csapat életét, de ez nem lehetett mentség semmire.

Vasja Samec Lipicer edző a visszavágón nem számíthatott Ashley Evansre, Szedmák Rékára és Rády Boglárkára sem.

Ott volt viszont az a Mia Jerkov, aki először lépett pályára a Békéscsaba színeiben nemzetközi kupamérkőzésen, rögtön kezdőként, rajta kívül Bodnár Dorottya, Pekárik Eszter, Fábián Fanny, Barbara Dapic és Karla Klaric alkotta a kezdőhatost.

Pekárik centerpontjaival indult a mérkőzés, és bár eleinte volt válaszuk a letteknek, a BRSE hamar komoly előnyt épített ki és 8-2-re elhúzott. Kiválóan működött a fal, a hazaiak olvasták a vendégek támadásait, szinte alig jutott át a labda a csabai térfélre.

Ellenálhatatlanul dolgozott a csabai fal Forrás: BRSE

A szett derekára állandósult a magyar csapat 7-8 pontos előnye, majd amikor a Riga visszajött ötre, Vasja Samec Lipicer időt kért. Visszaállt a megszokott különbség, aztán ismét ötre kapaszkodtak vissza a vendégek. Az újabb időkérés után rendezte a sorokat a Békéscsaba, amely még tudta is növelni az előnyét,

végül Dapic bombájával 25-16-ra megnyerte a szettet.

A második játszmát is jól kezdte a BRSE, azonban a lettek nyitása feljavult, ezért 5-5-nél megint magához szólította tanítványait a szlovén mester. 7-7-ig még tartotta a lépést a Riga, majd a következő kilenc labdamenetből nyolcat nyert a Békéscsaba, ezért a vendégek is időt kértek. Fábián és Dapic finom megoldásai is ültek, ekkor minden összejött a magyar csapatnak, a különbség pedig Jerkov blokkjával elérte a 10 pontot. 24-12-nél tengernyi szett- és továbbjutást érő labdához jutott a Csaba,

ezek közül a másodikat meg is csinálta Fábián blokkjával, ami nemcsak a 2-0-s vezetést jelentette, hanem az is eldőlt, hogy biztosan ott lesz a legjobb 16-ban a magyar csapat.

Persze ezt a meccset még be kellett fejezni előbb.

Két szett után bebiztosította továbbjutását a BRSE a Challenge-kupában Forrás: BRSE

Szinte ünnepi hangulatban folytatódott a mérkőzés, a magyar együttes 6-1-gyel indította a harmadik felvonást. A rigaiak két héttel ezelőtti küzdőszelleméből semmit nem lehetett észrevenni, rendkívül hitehagyottan játszottak ebben a szettben, a nézőtéren pedig már-már kitört a karnevál. Az ellenfél ekkor már amatőr hibákat is elkövetett, míg a Békéscsabának továbbra is összejött minden. Az örömjátékra lehetőséget kapott az élete első nemzetközi mérkőzésén szereplő 17 éves feladó, Boskó Ágnes is, aki többször is jól szolgálta ki társait.

Ebben a játszmában már nem volt egy súlycsoportban a két csapat, ezt a szett eredménye is mutatja, amely 25-8-cal ért véget.

Vastapssal zárult a mérkőzés, amit teljesen megérdemelt a BRSE, és amely régóta nem játszott annyira jól, mint szerda este.
Vasja Samec Lipicer számára igencsak pikáns lesz a következő forduló, ahol a szlovén Calcit Kamnik lesz a csapat ellenfele.

Végeredmény, női röplabda Challenge Cup, visszavágó:
Békéscsabai RSE - Rigas Volejbola Skola (lett) 3-0 (16, 13, 8)
Továbbjutott: a BRSE, kettős győzelemmel.

Sokat beszélgettünk a lányokkal arról, hogy mit kellene csinálni, például nem rágódni sokat a hibákon, hanem a következő pontra figyelni, de nem ment. Ezen most sikerült egyénileg és csapatszinten is változtatni, most pedig már tudjuk, hogy kell ezeket kezelni, és szeretnénk is folytatni a következőkben" – összegezte a mérkőzést és az elmúlt időszakot Bodnár Dorottya, aki már számtalan nagy csatát megélt az együttessel.