Vágólapra másolva!
A világsztárokkal felálló orosz Dinamo Kurszk 74-61-re nyert Sopronban a női kosárlabda Euroliga alapszakaszának 11. fordulójában. A harmadik negyedet elrontotta a Sopron, a negyedikben meg olyan bírói nyomás alá került, hogy azt nem tudta elviselni. A vereség ellenére a magyar bajnok még mindig reménykedhet a legjobb 8 közé jutásban, igaz, ehhez egy hét múlva az olasz Schio otthonában kellene nyernie.

Az előző idényben ezüstérmes orosz Dinamo Kurszk úgy érkezett meg Sopronba, hogy a magyar bajnokcsapat a negyedik, azaz továbbjutó helyen állt a B-csoportban,

a Kurszk viszont - óriási meglepetésre - csak a hatodik helyen szerénykedett.

Ennek oka az volt, hogy az idény közben rendkívül sok problémával küszködtek az oroszok. A Sopron 6/6-os mutatóval volt 4., a Kurszk 5/7-essel a hatodik. A magyar csapat az elmúlt három Euroliga-meccsét sorozatban megnyerte, de aztán jött az olimpiai selejtező miatti szünet. Nem lehetett tehát tudni, hogy ez az időszak miként és hogyan hatott a két együttesre. A három héttel ezelőtti Sopron komoly esélyekkel várhatta volna az orosz sztáregyüttest.

A meccs előtt az egész soproni csarnok Szombathelyre és a tévére figyelt. Mire a Kurszk elleni csata elindult, a magyar férfiválogatott 77-75-re legyőzte az Európa-bajnok Szlovéniát Eb-selejtezőn. Mintha a soproni lányok is látták volna ezt, mert elképesztő lendülettel kezdtek.

A világsztárokat felvonultató Kurszknak 11-4-nél már a 4. percben időt kellett kérnie.

Brooks, Crvendakics és Határ szerezte ekkor a soproni kosarakat. Nem sokkal később már Gáspár Dávidnak kellett időt kérnie, mert elfogyott a hazaiak előnye. A Kurszk Bonner és Ndour két távolijával 16-15-re vezetett, az első negyedből még 2 perc volt ekkor hátra. Ezt az egypontos előnyt az oroszok az első negyed végéig őrizték, 10 perc elteltével 17-18 volt az állás.

Briann January (a labdával) nagyszerűen játszott az első félidőben Forrás: FIBA

Tina Jovanovics elképesztő passzt váltott kosárra a második negyed elején, ezzel ismét a Sopron vezetett. Keményedett a meccs, a Kurszk nehezen viselte a soproniak jó játékát. A 14. percben Brooks két jó büntetője után 24-20, majd nem sokkal később már 28-23. A Sopron a Kurszk egyik támadását tökéletesen védekezte ki, a lejáró támadóidő elég ciki volt a sztároknak.

A meccs nagyjelenete a második negyed 8. percében jött el, amikor Dupree olyan blokkot osztott ki, hogy azt minden magyar örömmel nézte.

Az ellentámadásból Brooks bevert egy hármast, 35-29-re vezetett a hazai csapat. A Sopron egészen elképesztő védekezéssel rukkolt ki a meccs ezen szakaszában. A félidőben 5 ponttal. 37-32-re vezetett a magyar bajnok.

Jelene Brooks kőkemény harca a palánk alatt Forrás: FIBA

A harmadik negyedben újra megcsinálta azt a Kurszk, amit az elsőben - Breland dobott egy dudaszós kosarat (szinte már lejárt a támadóidejük), majd Booner dobott egy hármast. A Sopront ekkor January vitte a hátán, az ő pontjai nagyon kellettek az előny megtartásához. Aztán a harmadik negyed közepén komoly gödörbe került a Sopron. Elhibázott támadások következtek, a Kurszk pedig megérezte a vérszagot ls könyöretelenül lecsapott. A 26. percben már 44-41-re az oroszok vezettek, miközben a bírók folyamatosan fújták a Sopron által elkövetett, vagy annak vélt személyi hibákat.

41-37-ről lett 41-51, ez a 0-14-es széria nem sok jót sejtetett.

Támadásban teljesen szétesett a hazai együttes játéka. Gyakorlatilag bárki, bármit, bárhonnan dobhatott, nem ment be. A szörnyű periódust January hármasa törte meg, ezzel 44-51 lett, s mivel Boomer odaütött, még egy büntetőt dobhatott a Sopron. Ez is bement, 45-51 a 29. percben. Ezzel nem volt még vége, mert az olykor nagy bírói nyomás alatt játszó Sopron összeszorított foggal küzdve a negyed végére 50-53-ra jött vissza, tehát semmi sem veszett el.

Tina Jovanovics és a labda Forrás: Origo

A negyedik negyed January tökéletes tempójával indult (52-55), majd Határ osztott ki egy csodablokkot. De ezen az estén a három bíróból kettő valamiért az oroszok szekerét tolta.

Amikor a 33. percben January ellen sportszerűtlent fújtak (ez az egész maga volt a vicc), az amerikai játékosnak el kellett hagynia a pályát, hiszen neki ebből már a második volt. A közönség eddig tűrte a látottakat, itt már nem lehetett bírni a szurkolókkal.

Mondjuk ezen nem is volt mit csodálkozni. 52-58 után Dupree dobott egy kettest - nagyon küzdött a magyar együttes. Crvendakics kosara után 56-58, már égett a Kurszk háza. Bonner csapott fel tűzoltónak, simán ment be a Sopron palánkja alá és újra növelte a Dinamo előnyét.

Brooks hármasával 59-60, de Prince, aki a Kurszk legjobbja volt, erre is felelni tudott.

A magyar együttesből túl sokat kivett a felzárkózás és az utolsó három percben ez meglátszott a teljesítményen. Ráadásul January is nagyon hiányzott, akit ugye kiállítottak. Így aztán a végjátékban a Kurszk érvényesítette a fölényét és egy újabb 9-0-s szériával pontot tett a meccs végére.

A Dinamo Kurszk játékosállománya - tele világsztárokkal - jobb a Sopronénál. Azért szívesen megnéztem volna, mit hoz ez a meccs korrekt játékvezetés mellett. A közönség mindenesetre értékelte a zöld-sárgák teljesítményét és vastapssal köszönte meg a produkciót.

Női kosárlabda Euroliga B-csoport, 11. forduló: Sopron Basket - Dinamo Kurszk 61-74 (orosz) (17-18, 20-14, 13-21, 11-21)

A Sopron a jövő hét szerdán az olasz Schio ellen fejezi be az alapszakaszt és még mindig van esélye arra, hogy a legjobb 8 közé jusson a legrangosabb sorozatban.