Dánia egyedül is megrendezné a decemberi női kézilabda-Eb-t

- handball Horizontal
Denmark's Lotte Grigel shoots the ball during the main round group 1 match between the Serbia and Denmark at the Women's Handball World Championship in Kumamoto on December 11, 2019. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A társházigazda Norvégia visszalépése esetén Dánia önállóan is megrendezné a decemberi női kézilabda Európa-bajnokságot.

Per Bertelsen, a dán szövetség (DHF) elnöke a helyi TV2-nek úgy nyilatkozott, készen állnak a mérkőzések lebonyolítására, és bár hirtelen nagyon sok logisztikai feladatot kellene megoldaniuk, a meglévő tapasztalataik birtokában arra is képesek lehetnek.

– szögezte le.

A norvég hatóságok a múlt héten rendkívül szigorú feltételeket határoztak meg a december 3-tól 20-ig tartó torna kapcsán: amennyiben egy játékos koronavírus-tesztje pozitív eredményt hoz, azonnal karanténba küldik a csapatát, sőt azt a válogatottat is, amellyel legutóbb játszott. Vagyis egy eset miatt két együttes számára érhet véget a kontinensviadal.

A szigorú szabályok miatt Norvégia visszaléphet a decemberi női kézilabda-Eb rendezésétől

A Norvég Kézilabda-szövetség (NHF) elnöke kijelentette, a koronavírus-járvány miatt azt fontolgatják, hogy visszalépnek a decemberi női Európa-bajnokság társházigazda szerepkörétől - írta a Nemzeti Sport. Szombaton jelentették be, hogy a december 3. és 20.

Erre reagálva Kare Geir Lio, a norvég szövetség (NHF) elnöke hétfőn - 38 nappal a rajt előtt - elismerte, hogy bár megpróbálnak megoldást találni, a visszalépést fontolgatják, és a döntést az európai szövetséggel (EHF) együttműködve másfél héten belül meghozzák. Abid Raja norvég kulturális, esélyegyenlőségi és sportminiszter elmondta,

igyekeznek minden segítséget megadni a rendezőknek, ez például a beutazási és a karanténszabályok módosítását is jelentheti.

Dániában csak a megfertőződött kézilabdázókat különítik majd el, és mérkőzésenként legfeljebb ötszáz, Norvégiában viszont maximum kétszáz néző lehet a lelátókon. A DHF elnöke szerint az Európa-bajnokságot nem lehet kétféle szabályrendszer szerint lebonyolítani. Bertelsen hangsúlyozta, nem akarnak és nem is fognak beleszólni a norvég szervezők dolgába, az EHF-nek kell állást foglalnia, hogy milyen szabályok szerint kell majd megrendezni a tornát.

Az Európa-bajnokságon 16 csapat szerepel és 47 mérkőzést rendeznek. A magyar együttes a trondheimi C csoportban december 4-én Horvátországgal, 6-án Szerbiával, majd 8-án a világbajnok Hollandiával játszik. A négy csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe.