Vágólapra másolva!
Kedden a magyar női kézilabda-válogatott minden tagja csatlakozott a decemberi Európa-bajnokságra készülő kerethez. A Magyar Kézilabda Szövetség csütörtök délelőtti online sajtótájékoztatón pedig az is kiderült, hogy mit várnak a főszereplők a kontinensviadaltól.

Görbicz Anita, az MKSZ elnökségi tagja azzal kezdte, hogy egy rendkívüli az idei év. Nem lehet tudni, hogy ki milyen formában van, nem lehet tudni, hogy ki milyen kerettel tud egy-egy találkozóra kiállni. Éppen ezért a szövetség ezúttal nem fogalmazott meg elvárásokat a nemzeti csapattal szemben.

„Nagyon jó eredményt szeretnénk elérni"

– mondta Görbicz.

– mondta Danyi Gábor, aki Elek Gáborral együtt idén márciusban vette át a nemzeti csapat irányítását Kim Rasmussentől.

Elek Gábor, a magyar válogatott társkapitánya és Görbicz Anita, a szakmai stáb tagja is nehéz Eb-re számít Fotó: Polyák Attila - Origo

"Már többen is mondták, hogy kaotikus a helyzet, és nem lehet normálisan készülni. A magyar válogatott idén még nem játszott mérkőzést, de ez a többiekre is igaz.

Látjuk azt, hogy milyen keretekkel jönnek a csapatok, de megjósolhatatlan, hogy ki milyen állapotban érkezik. Rengeteg olyan játékosunk van, aki nagyon kevés mérkőzést játszott az ősszel. A járvány utóhatása, hogy többségük nehezen tud visszajönni abba a fizikai állapotba, amiben az egész helyzet előtt volt. Orosz rulett lesz az egész" – beszélt Elek Gábor az eddig példátlan, nehéz körülményekről.

A két svéd mérkőzés lesz az első, ahol a Danyi, Elek páros együtt irányíthatja a válogatottat. Közülük a Győri Audi ETO vezetőedzőjeként is dolgozó Danyi lesz a védekezésért, az FTC-Rail Cargo Hungáriát irányító Elek pedig a támadásokért lesz felelős.

A csapatkapitány Kovacsics Anikó a játékosok szempontjából világított rá a helyzet nehézségére:
„A legnagyobb kihívás számunkra a bizonytalanság.

Az egész őszünk arról szólt, hogy nem tudjuk, mi lesz holnap, lesz-e mérkőzés- lesz-e Eb, mikor lesz döntés.

A mentális állapot lesz az egyik legnagyobb kérdés, de a fizikai állapotunk sem biztos, hogy megfelelő. Mégis, ha csapatként együtt küzdünk, akkor lehet keresnivalónk a tornán."

A 28 éves Tóth Eszter, újoncként lehet ott a dániai kontinensviadalon:

"Sokkal érettebb lett a játékom, amivel fel tudtam hívni magamra a figyelmet. Húzóembere tudtam lenni a klubcsapatomnak, ennek köszönhetem a behívót. Én is a csapategységet emelném ki, mint erősségünk – mondta az MTK irányítója.

A magyar női kézilabda-válogatott kerete a 2020-as Európa-bajnokságra Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség

Danyi a keret összetételéről elárulta, hogy a legjobb formában lévő játékosok alkotják a mieink keretét. A legjobb 18 játékosból fog kikerülni az aktuális 16-os meccskeret. Nem csak egy mérkőzésre előre gondolkodnak, szeretnénk elosztani a terheket a minél jobb és hosszabb szereplés reményében.

Görbicz a szerepkörével kapcsolatban pozitívan beszélt: „Nagyon jól érzem magam ebben a szerepben.

A csapategység tényleg kezd összeállni, nagyon hosszú Eb lesz, próbálok mindenben segíteni. Azzal már nem foglalkozunk, hogy jó vagy rossz az, hogy megrendezik a tornát. Bízunk benne, hogy a körülmények adottak lesznek ahhoz, hogy csak a játékra tudjunk koncentrálni.

"Ennek a csapatnak a legfontosabb feladata az olimpiai selejtező sikeres megvívása lesz márciusban, nagyon jól jön nekünk ez az Európa-bajnokság"

– mondta Elek Gábor, a távlati célokat is megvilágítva.

A csapat pénteken először Svédországba utazik, hogy két felkészülési mérkőzésen lépjen pályára a hazaiak ellen. Utána érkezik meg válogatott Dániába, hogy Koldingban megkezdje remélhetőleg minél hosszabb szereplését a kontinensviadalon.