Éremről álmodik a kézilabda-vb házigazdája, Egyiptom

handball Horizontal
Egypt's supporters cheer their team during the IHF Men's World Championship 2019 Group D handball match between Hungary and Egypt at the Royal Arena in Copenhagen on January 16, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Éremről álmodik a január 13-án kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság házigazdája, Egyiptom. És a bizakodásuk cseppet sem alaptalan.

Egyiptom az elmúlt évtizedben az afrikai kontinens kiemelkedően legjobb csapata lett, amit a közelmúltban csak tovább erősített az utánpótlás tornákon elért eredményeivel: a 2019-es U21-es vb-n bronzérmet szereztek, az U19-es vb-t pedig egyenesen megnyerték, többek között simán verték a végül 5. helyen végző magyar válogatottat.

"Általában azt mondják, hogy a védekezéssel lehet meccset nyerni. De itt minden fordítva történt. Az egyiptomi támadójáték lett világbajnok, hihetetlen mennyiségű gólt, sok támadást generáltak, gyorsan játszottak" – idézi Simon Sörensent a Daniasport.hu oldal.

"Taktikailag és stratégiailag is jobbak lettek, semmi sem állíthatta meg őket" – mondta róluk a torna után a dán Tv2 szakértője, Bent Nyegaard.

A felnőtt válogatottnak is vannak már kiugró eredményei: a 2001-es vb-n a 4., a legutóbbi, 2019-es dán-német közös rendezésű tornán pedig a 8. helyen zártak. A sikerek és a hazai pálya jelentette – igaz, nézők nélkül korlátozott – előny meg is hozta a csapat étvágyát.

A 2019-es világbajnokság csoportkörében Lékai Mátéék egy emlékezetes döntetlent (30-30) játszottak Egyiptommal Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Az az álmunk, hogy érmet szerezzünk a világbajnokságon, és mindent meg is teszünk ennek érdekében" – nyilatkozta a kapus Mohamed el-Tayar. A sorsolásuk annyira azért nem könnyű: a G csoportban Svédország ugyanis nehéz ellenfélnek tűnik, és Csehország és Chile ugyan papíron verhető, de biztosra egyik csapat ellen sem mehetnek. Ha továbbjutnak, akkor a középdöntőben jön a szlovén, fehérorosz, dél-koreai, orosz négyes legjobb három csapata.

Ha sikerülne a házigazdának a középdöntő első két helyének valamelyikén végezni, a negyeddöntőben a papírforma alapján jöhetne a dán vagy a horvát együttes – ezek viszont egy kategóriával már Egyiptom szintje fölött vannak.

A válogatott egyik edzője a valaha volt legjobb afrikai kézilabdázó, Husszein Zaki, az 1997-es junior világbajnokság gólkirálya (69 találat), az 1999-es junior világbajnokság legjobb játékosa, a 2001-es felnőtt vb legjobb irányítója és a 2002-es klubvilágbajnokság MVP-je, a 2003-as vb második legjobb góllövője volt.

Klubszinten mindent megnyert a hazai Zamalekkel. Első egyiptomiként 2002-ben Európába szerződött, ahol a Ciudad Reallal spanyol bajnok (2004), Spanyol Kupa-győztes (2003), KEK-győztes (2003) és Bajnokok Ligája-döntős (2005) volt.

A vb-keretben több kiváló játékos mellett ott lesz a Telekom Veszprém nagyszerű fiatal átlövője, Omar Jahija is.