Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott magabiztos játékkal 20-7-re győzte le a franciákat a trieszti olimpiai selejtező negyeddöntőjében. Bíró Attila csapata az elődöntőben a házigazda olasz válogatott ellen ugorhat vízbe szombaton azzal tudattal, hogy a győztes kijut a nyári tokiói olimpiára.

A csoportkör utolsó meccsén a görögöktől elszenvedett csütörtöki vereség (5-8) nem hagyott mély nyomot a magyar csapatban, amelyik a második perc elején Keszthelyi Rita ejtésével megszerezte a vezetést, majd két perc elteltével már időt is kellett kérnie a francia kapitánynak, mert a magyar csapat 3-0-ra vezetett, míg az első negyed végén pedig 4-1-re vezetett.

A második negyed elején kicsit leült a magyar csapat játéka, viszonylag sok volt a hiba támadásban, a centreinknek egyetlen fórt sem fújtak a bírók, azonban Magyari Alda védéseivel, Keszthelyi, Ribanska és Gurisatti góljaival ezt a játékrészt is megnyertük (7-3).

Könnyedén nyerte meg a negyeddöntőjét a magyar női vízilabda-válogatott Forrás: federnouto.it/Andrea Staccioli/DBM

A harmadik negyedben megkaptuk az első emberelőnyt centerben, és Illés Anna ki is használta, majd a következő támadást is zárta le egy újabb góllal, majd a negyed közepén Keszthelyi a harmadik megúszását is gólra váltotta. Leimeter Dóra is lőtt egyet, hátul pedig gyakorolhattuk az emberhátrányos védekezést. Keszthelyi ötödik gólja, illetve Magyari védése zárta le a negyedet (12-5).

Az utolsó negyedre kapust cseréltünk, vélhetően azért, hogy az olaszok elleni meccsre kicsit szokja a vizet.

A francia kapunál Garda Krisztina is megszerezte az első gólját, aztán Szilágyi Dorottya lőtt be egy ötméterest, majd Ribanska pattintott a francia kapuba, és már tíz góllal vezettünk (15-5). A franciák két góljára hárommal válaszoltunk, Szűcs Gabriella és Illés Anna bombái pedig szép lezárását jelentették a mérkőzésnek, amelyet Gurisatti gólja zárt le. Bíró Attila csapata 13 góllal nyert, és készülhet az olimpiai kvótáról döntő elődöntőre.

Eredmény, olimpiai selejtező, negyeddöntő:
Magyarország–Franciaország 20-7 (4-2, 3-1, 5-2, 8-2)
a magyar csapat gólszerzői:
Keszthelyi 5, Illés 3, Garda, Leimeter, Szilágyi, Gurisatti és Rybanska 2-2, Vályi és Szücs 1-1

"Könnyednek nem volt nevezhető az összecsapás, keményebb volt, mint egy edzés, de tökéletesen megfelelt arra, hogy a szombati nap előtt összerakjuk, ami a görögök ellen szétesett, főleg támadásban" – mondta Bíró Attila, aki kemény meccsre számít szombaton a házigazda ellen. Elmondta, bízik abban, hogy megfelelő lesz a bíráskodás, ugyanakkor hozzátette, az eddiginél legalább 20-25 százalékkal jobb játékra lesz szükségük ahhoz, hogy akár csak egy góllal, de legyőzzék az olaszokat.

A magyar csapat a kvalifikációs torna elődöntőjében az Izrael könnyedén verő házigazda olasz válogatottal találkozik szombaton este 18 vagy 20 órás kezdéssel (M4 Sport élő). A mérkőzés győztese bejut a torna döntőjébe, egyúttal megváltja a jegyét a tokiói olimpiára. A másik ágon Hollandia–Görögország mérkőzést rendeznek.

További eredmények:
Görögország-Szlovákia 22-3 (4-1, 5-0, 7-2, 6-0)
Olaszország-Izrael 15-6 (3-0, 3-1, 7-1, 2-4)
Hollandia-Kazahsztán 19-6 (5-1, 4-2, 4-0, 6-3)