Kikaptunk a spanyoloktól, a franciákkal játszunk a kézi-vb negyeddöntőjében

handball Horizontal
Hungary's right back Zsolt Balogh (C) is challenged by Spain's centre back Raul Entrerrios (L) and Spain's right back Alex Dujshebaev during the 2021 World Men's Handball Championship match between Group I teams Spain and Hungary at the New Capital Sports Hall in the Egyptian capital Cairo on January 25, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokság középdöntőjében már biztos továbbjutóként több kulcsjátékosát is nélkülözve 36-28-ra kikapott a negyeddöntős helyét korábban már ugyancsak bebiztosító Spanyolországtól. A mieinkre a legjobb nyolc között Franciaország vár szerdán 20.30-tól.

A középdöntő I. csoportjának két éllovasa, a listavezető magyar, valamint a mögötte álló spanyol válogatott már azzal a kényelmes tudattal léphetett pályára az Új Főváros névre keresztelt kairói városrészben, hogy a továbbjutásuk szempontjából már tét nélküli a mérkőzés, hiszen mindkét csapat ott van már a legjobb nyolc között. A mérkőzés csak arról volt hivatott dönteni, hogy melyik csapat hanyadikként jut tovább és ki lesz az ellenfele a legjobb négy közé jutásért. Csoportgyőzelem esetén Norvégia, míg második helyezettként Franciaország vár Gulyás István csapatára.

A spanyolok elleni örökmérleg nem nekünk kedvez (37 mérkőzésből 13 magyar győzelem, 17 spanyol siker és három döntetlen), legutóbb azonban novemberben Veszprémben az Európa-kupára keresztelt tornán 32-29-re legyőztük a legutóbbi két Európa-bajnokság győztesét.

Az ötből öt meccset nyerő magyar csapat szakvezetése ezúttal négy, az eddigi meccseken rengeteget vállaló kulcsjátékosnak adott pihenőt: Mikler Roland, Lékai Máté, Bánhidi Bence és Pedro Rodríguez sem került be ezúttal a keretbe.

Így aztán lehetőséget kapott a kapus Borbély Ádám, a beálló Topic Petar, az irányító Győri Mátyás, és a rutinos átlövő Balogh Zsolt is.

A spanyol válogatott, amelyik egy brazilok elleni döntetlennel kezdte, majd egy lengyelek elleni egygólos győzelemmel folytatta a vébét, meccsről meccsre jobb formát mutatott. És nagyon jól ismerik a magyar csapatot, amelyik Chema Rodríguez révén spanyolos stílusban játszik, valamint a magyar bajnokság két élcsapatában kézilabdázók, azaz veszprémi Jorge Maqueda és Rodrigo Corrales, illetve a szegedi Joan Canellas jóvoltából "feltérképezhették a mieinket.

1. félidő

A kapuban ezúttal Székely Márton kezdett, így neki lőtte a meccs első gólját Joan Canellas,

válaszul Balogh Zsolt lőtte be a Rosta Miklós által kiharcolt hétméterest.

Két szerencsés gólt lőttek eztán a spanyolok, előbb a veterán Entrerrios, majd Ferrán Sole lövése pattant be a kapusunk lábáról a hálóba. Nekünk nem volt ilyen szerencsénk, Szita Zoltán két lövése is a kapufán csattant, míg Marchán góljával már 4-1-re húztak el a spanyolok.

Balogh Zsolt (9) biztos kézzel lőtte a hétmétereseket, és akicóból is eredményes volt

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Szita harmadjára már nem hibázott, és végre egy spanyol támadást is kivédekeztünk, támadásban azonban buta hibákat követtünk el – Hanusz ellépte, Topic kidobta a pályáról a labdát –, amiket a spanyolok kihasználtak.

A nyolcadik percben az akkor már három gólnál járó Canellas ment ki két percre, Balogh azonban a kapu mellé lőtt. Maqueda révén emberhátrányból is betaláltak a spanyolok, amire Szita válaszolt átlövésből, de továbbra is négy góllal vezettek a spanyolok, 7-3 volt a javukra a 10. percben. Hanusz Egon harcolt ki hétméterest és kiállítást Maqueda kárára, Baloght pedig megint bevágta a hetest, majd

előbb Győri Mátyás, fél perccel később pedig Topic lőtt az üres kapuba, majd labdaszerzés után Sunajko robogott végig,

és mielőtt Pérez de Vargas visszaért volna a gólvonalra kiegyenlített (7-7).

Öt gólt lőttünk zsinórban, ráadásul alig két percen belül, és ehhez tulajdonképpen csak az kellett, hogy kicsit feszesebb legyen a védekezésünk, és labdákat tudjunk szerezni.

Mindjárt más lett a mérkőzés képe, amint összeállít a magyar védekezés Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

A rendkívül rutinos spanyolok szinte minden hibánkat megbüntették, és másodszor is hagytuk őket nagyobb különbséggel ellépni, Ferrán Sole lőtte sorra a lerohanás gólokat. Irányító posztra közben érkezett a ferencvárosi Nagy Bence, de a fiatal játékos is eladott egy-két labdát, így a legjobb fogta meg Székely Canellas ziccerét 14-10-es spanyol vezetésnél.

A magyar időkérés után Balogh Zsolt lőtte meg a negyedik gólját, a 23. percben azonban mi kerültünk emberhátrányba Nagy Bence kiállítása miatt. A spanyolok továbbra sem panaszkodhattak a szerencsére, előbb majdnem labdát szereztünk, majd Székely védett majdnem, de ezek a majdnemek nem segítettek, ahogy az sem, hogy

Ferrán Sole már a nyolcadik gólját lőtte, a spanyolok pedig 17-11-re vezettek a 25. percben.

Hosszú idő után Győri talált be, Maqueda azonban már a 20. spanyol gólt szerezte a 29. percben, ami azért volt fájó, mert ennyit eddig 45-50 perc alatt kapott a magyar válogatott. A félidőt Canellas húsz méteres passzából Gedeon Guardiola cunderezése zárta le (14-21).

Joan Canellas (21) játékában nem sok örömünk volt Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

2. féidő

Hogy nem adtuk fel a mérkőzést azt a szünet után felálló hatosunk mutatta, amelyikben két "kezdő" átlövőnk, Bodó Richárd és Máthé Dominik is ott volt. Utóbbi rögtön be is lőtt egy hétméterest Corralesnek. A kapuban is váltottunk, Borbély Ádám állt a vonalon. Labdaszerzés után Hornyák száguldott végig, és lőtte be a 16. gólunkat. Figueras próbálta meg átejteni Borbélyt, de ezúttal végre nekünk segített a kapufa, a 35. percben azonban

Dani Dujsebajev csak megszerezte a játékrész első spanyol gólját, majd Guardiola lőtt be egy ziccert és máris visszaállt a hétgólos különbség.

Bodónak nem nagyon ízlett Pérez de Vargas stílusa, vagy a spanyol kapus érezte nagyon a szegedi átlövőt, de tény, hogy többször is kifogott a spanyol a magyaron, így pedig sorra kaptuk a könnyű gólokat. Ha nem lett volna elég bajunk, akkor a 40. percben, már 25-16-os spanyol vezetésnél Máthé Dominikot küldték ki két percre.

Ferrán Sole ennyivel járt a mezőny fölött az első félidőben Forrás: AFP/Khaled Elfiqi

Bodó próbálkozott rendületlenül, de, ahogy novemberben, úgy ezúttal is egyszerűen képtelen volt gólt lőni Pérez de Vargasnak. Maqueda góljával már 27-16-ra vezettek a spanyolok, ki lehetett mondani, hogy a lényegi kérdések a félidő közepére eldőltek. A magyar szakvezetés pályára küldte Ancsin Gábort, Topicot ugyanakkor kiküldték két percre. Több mint tíz perce gólképtelenek voltunk támadásban, és az az igazság, hogy a sokszor öregnek mondott spanyol válogatottat nem igazán tudtuk lábon megverni.

Aleix Gomez ziccerét végre megfogta Borbély, a magyar szakvezetés pedig időt kért, de a taktikai utasítások helyett Gulyás István ezúttal arra hívta fel a játékosok figyelmét, hogy hátrány ide vagy oda, küzdeni, harcolni kell. Ancsin lőtt is egy gólt, amire viszont megint jött egy könnyű spanyol gól.

Alex Dujsebajev kiállítását Ancsin használta ki gyorsan, majd Győri és Sunajko is betalált, a 3-0-s sorozattal pedig újra tízen belül voltunk (21-30).

Rosta gólja után Maqueda ülhetett ki újabb két percre, a szegedi beálló pedig mindjárt lőtt egy gólt üres kapura is, amit Győri is lemásolt. 6-1-es rohanásban voltunk, és a 31-24 máris nem mutatott annyira rosszul, mint öt perccel korábban a mínusz tizenkettő. Az 56. percben Győrit is kiállították, de Nagy Bence így is gólt tudott szerezni, amire Arinho egy üres kapus góllal válaszolt. Rosta még elhibázott két lehetőséget, a spanyolok belőttek egy hetest, Sunajko lőtt egy gólt a bal szélről. Ancsin lőtte az utolsó magyar, Arinho pedig az utolsó spanyol gólt, amivel az Európa-bajnoki címvédő spanyolok magabiztos, nyolc gólos győzelmet arattak.

Eredmény, vb-közpédöntő, I. csoport, 3. forduló:
Magyarország–Spanyolország 28-36 (14-21)
a magyar csapat gólszerzői: Balogh Zs. 5, Győri 5, Sunajko 4, Ancsin 4, Rosta 2, Szita 2, Nagy B. 2, Hanusz 1, Máthé 1, Hornyák 1, Topic 1

A magyar válogatott így csoportja második helyén jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol szerdán 20.30-tól Franciaországgal játszik az Új Fővárostól 250 kilométerre lévő Burj al-Arabban.