Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém 37-34-es vereséget szenvedett a Barcelona ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csütörtök esti mérkőzésén. David Davis csapata gólzáporos meccsen, másodszor kapott ki hazai pályán ebben a szezonban.

Az Origo sportrovatának helyszíni tudósítása.

Mivel a magyar csapat még decemberben 41-33-ra kiütötte a THW Kielt, ezért szinte biztos, hogy az első két hely valamelyikén végez a csoportjában. Ez azt jelenti, hogy ha a hátralévő mérkőzésén érvényesíti a papírformát, akkor nem kell pályára lépnie a nyolcaddöntőben, hanem egyből a legjobb nyolc közé jut. Az, hogy sikerül-e megnyernie a csoportját, vagy a Barcelona mögött végezve jut be a negyeddöntőbe, az szinte csak a presztízs miatt fontos.

Aron Pálmarsson ezúttal ellenfélként tért vissza Veszprémbe Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

Ennek ellenére sem érdemes kihagyni, amikor a világ legjobb kézilabdázói egymás ellen lépnek pályára, ráadásul öt napon belül kétszer is:

a csütörtöki meccs után a felek jövő hét kedden ismét megmérkőznek egymással.

A Veszprém Arénában még úgy is igazi sztárparádé volt, hogy sérülés, illetve taktikai okok miatt az alábbi játékosok nem lehettek ott a pályán:

  • Veszprém: Petar Nenadic, Rasmus Lauge, Kent Robin Tönnesen, Székely Márton
  • Barcelona: Dika Mem, Timothey N'Guessan, Blaz Janc

Ott volt viszont Jorge Maqueda, akinek góljával a Veszprém került először előnybe. Ez nem tartott sokáig, Aron Pálmarsson és Aleix Gómez szinte azonnal megfordították az eredményt. A két csapat a BL-szezon két legjobban támadó együttese: a magyar csapat 34,5, a Barcelona pedig 36,3 gólt dobott átlagosan az eddigi nyolc-nyolc fellépésén. Ennek megfelelően hihetetlenül magas támadásszámmal kezdtek a felek ezúttal is.

Ha nincs a két friss világbajnoki bronzérmes spanyol kapus, a hazai oldalon Rodrigo Corrales, a katalánoknál Gonzalo Pérez de Vargas, akkor aligha úsztuk volna meg tíz góllal az első tíz percet. Azonban mivel a Veszprém védői nem bírtak Pálmarsson mellett Luka Cindriccsel sem, ezért 7-4-es Barca-vezetésnél David Davis időt kért.

Vuko Borozan kiválóan szállt be a mérkőzésbe a 11. percben Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

A meglepetésre a veszprémi kezdőcsapatban helyet kapó Nikolaj Markussennek első körben eddig tartott a mérkőzés, a helyére beszálló Vuko Borozan rögtön gólokkal hálálta meg a bizalmat. (7-8) Pálmarsson negyedik találata klasszikusra sikerült: az izlandi irányító talpról, a vele szemben álló védő hóna alatt lőtte el a labdát.

Corrales bravúrjai lehetőséget adtak az Építőknek az egyenlítésre, azonban a Lékai Máté helyén pályára lépő Kentin Mahé mellélőtte a labdát, majd az ellentámadásból Aleix Gómez talált a kapuba. Sőt, előbb Jure Dolenec hétméteresével a Barcelona visszaállította a háromgólos különbséget, majd a csodagyereknek titulált, 20 éves Domen Makuc első megmozdulásából betalált. Mivel Aitor Arino sorozatban a negyedik katalán gólt lőtte, ezért David Davisnek másodszor is közbe kellett avatkoznia egy időkéréssel. (8-13)

A rossz szériát a visszatérő Lékai szakította meg, aki szélről járt túl a jól védő Pérez de Vargas eszén. Míg a Barca kapusa számos ziccer mellett Gasper Marguc büntetőjét is kivédte, a túloldalon Dolenec nem hibázott. (10-16) A Veszprém védekezése nem akart összeállni - leginkább a megállító faultok hiányoztak -, így Omar Yahia góljai csak arra voltak elegendőek, hogy ne lépjen el vészesen a katalán együttes. (13-18)

Barcelona félelmetesen támadott az első félidőben Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

A Veszprém 19-15-ös hátrányban zárta az első félidőt, így a mieinknek a második játékrészre ki kellett volna találni valami újat. Jorge Maqueda üres kapus gólja és Blaz Blagotinsek kapufáról bepattanó találata beállóból kezdetnek nem tűntek rossz jeleknek. Azonban a Barca továbbra is számolatlanul lőtte a gólokat. (18-23) Dolenec kihagyta a következő büntetőjét, 25-19-nél mégis kialakult egy hatgólos különbség.

Maqueda és Lékai gyors góljaival a hazaiak másfél perc alatt megfelezték lemaradásukat. Amikor ilyen ütemben születnek ekkor a gólok, a három-négy gólos differencia nem számít lehetetlen küldetésnek. (23-26) Ez be is igazolódott, a katalánok elkezdtek támadásban hibázni, Vladimir Cupara párat védeni tudott, a Veszprém szélsői pedig szédületesen gyors indítások végén voltak eredményesek, így 28-27-re feljött a magyar csapat.

A 48. percben a januári világbajnokság első szakaszában megsérülő Cindric fájdalmasan esett össze, azonban a következő támadásnál ismét a pályán volt. A Veszprém 31-31-nél érte utol ellenfelét, és még nyolc perce volt arra, hogy megnyerje a mérkőzést. Aleix Gómez büntetője után Dean Manaskov gyönyörűen emelte át Pérez de Vargast.

A Veszprém hatgólos hátrányból bravúrosan vissza tudott jönni döntetlenre, de a győzelmet nem sikerült megszereznie Forrás: Vörös Dávid, Telekom Veszprém

32-32 után a Barca tudott újítani, Fabregas megmozdulásai sorozatban három gólt jelentett a riválisnak. Kentin Mahé nehéz helyzetből szerzett találata felcsillantotta a reményeket, de Dolenec gólja és Pérez de Vargas újabb bravúrjai három perccel a vége előtt eldöntötték a két pont sorsát.

A Telekom Veszprém 37-34-es vereséget szenvedett a Barcelona csapata ellen.

A katalánok már a másodikok, akik ebben a szezonban győzni tudnak a Veszprém Arénában. A magyar csapatnak nem kell sokat várnia a visszavágásra, kedden 20:45-kor ismét összecsap egymással a két világválogatott.

- mondta a mérkőzés után David Davis, a Veszprém vezetőedzője.

- világított rá a Veszprém legnagyobb gondjára ezen a találkozón Jorge Maqueda.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport
Telekom Veszprém - Barcelona 34-37 (15-19)
gólszerzők: Maqueda, Manaskov 6-6 gól, Borozan 5, Mahé, Blagotinsek 3-3, Lékai, Yahia, Nilsson, Markussen, Marguc 2-2, Strlek 1, ill. A. Gómez 10, Dolenec 7, Pálmarsson, Cindric 5-5, Fabregas 4, Langaro, Frade 2-2, Makuc, Arino 1-1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 10 9 1 0 341-287 54 18
V
GY
GY
GY
GY
2.
SC Magdeburg 10 8 2 0 315-279 36 16
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Veszprém 10 7 3 0 350-318 32 14
GY
GY
GY
V
V
4.
Montpellier 10 5 5 0 293-282 11 10
V
GY
GY
V
GY
5.
GOG 2010 10 5 5 0 309-319 -10 10
V
V
V
GY
V
6.
Orlen Wisla Plock 10 3 7 0 271-280 -9 6
GY
V
V
GY
GY
7.
Porto 10 3 7 0 290-341 -51 6
GY
V
V
V
V
8.
Celje Pivovarna Lasko 10 0 10 0 292-355 -63 0
V
V
V
V
V