Vágólapra másolva!
A Sopron Basket magabiztos játékkal, végig vezetve 62-54-re nyerte meg a női kosárlabda bajnoki döntő negyedik mérkőzését Szekszárdon és ezzel története során 14. alkalommal lett bajnok. Ez volt sorozatban a hetedik soproni aranyérem az NB I-ben. A KSC Szekszárdnak csak villanásai voltak, s nem tudta megnehezíteni a Sopron dolgát.

Negyedszer is egymásnak feszült a KSC Szekszárd és a Sopron Basket a női kosárlabda bajnoki döntőben. A helyszín ezúttal a tolnai város volt, ahová úgy érkezett a Sopron, hogyha nyer, akkor vége a döntőnek és nem kell ötödik meccset játszania.

Ellenkező esetben pénteken Sopronban rendeznék meg a mindent eldöntő ötödik mérkőzést.

A Sopron eddig kétszer játszott hazai pályán és két fölényes győzelmet aratott. Egyszer 23, egyszer 35 pont különbséggel nyert. Viszont a második meccsen 72-69-re kikapott Szekszárdon és éppen ez a KSC-győzelem teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a negyedik meccs is létrejöjjön.

Elszoktunk már attól a hangulattól, amit a szekszárdi csarnokban tapasztalhattunk: legalább ezer néző jött ki a döntőre, nagyszerű atmoszférát varázsolva a létesítménybe.

A szekszárdi közönség jó hangulatot teremtett a döntő előtt Forrás: Tóth Zsombor, Sopron Basket

Jelena Brooks triplája jelentette a Sopron első kosarát, January hármasa a másodikat. Ezzel rögtön az elején 6-0-ra húzott el a vendégcsapat, amely a védőlepattanókat is nagy magabiztossággal szedte le. 2 perc 45 másodperc elteltével születtek meg az első hazai pontok. Goree aztán belelendült és egy újabb duplával már 4-6 volt az állás.

Nem sokkal később meg 6-6, azaz egyenlített a hazai csapat. Izgalmas volt a játék, nagyot küzdöttek a csapatok.

A vendégek ekkor nem tudtak jelentősebb előnyt kiépíteni, az eddigi legnagyobb különbség 6 pont volt a javukra. Aztán 10-16-nál Walker faulttal együtt dobta be, így az első negyed végére mégis jelentős lett a Sopron előnye (10-19.) Brooks labdaszerzése után már 21-10-re vezettek a vendégek, már az elején minden eldőlni látszott. Az első negyed után 9 ponttal, 21-12-re vezetett a Sopron.

A zöld mezes Sopron az első félidőben végig magabiztosan vezetett Forrás: Tóth Zsombor/Sopron Basket

A második negyed hazai hármassal indult (Friskovec), erre Határ tudott egy 2+1-el válaszolni. Aztán Friskovec megint szórt egy hármast, Határ megint egy duplát. Pontatlanabbá váltak a csapatok, több volt ekkor a hiba. 18-26-os állásnál a 15. percben hazai időkérés állította meg a meccset. Nem volt magas színvonalú a játék. Kisebb izgalmat a Meghan Walker ellen befújt sportszerűtlen hiba okozott, de a Szekszárd ebből is csak a két büntetőt dobta be. A 17. percben 20-28 volt az állás, a Sopron kényelmesen tartotta előnyét.

A vendégszurkolók ekkor egy "Nekünk ezüstből is több van" zászlót emeltek a magasba, kicsi fricska volt ez a kókadozó szekszárdi közönségnek. Amikor Friskovec bedobta ebben a negyedben a harmadik tripláját, kissé ébresztőleg hatott, de ezzel együtt is 9 ponttal vezettek a vendégek.

Akik nem voltak rákényszerítve arra, hogy teljes erejüket felvonultassák, elég volt nekik a szokásos kemény védekezésüket elővenni. Ám a negyed utolsó perce mégis a hazai csapaté volt, amely két támadást is sikeresen fejezett be és feljött 26-33-ra. Megint csak 7 pont volt a különbség 50 másodperccel a nagyszünet előtt. A következő soproni támadást kivédekezte a KSC, de újabb kosár már nem esett, így az első félidő után 7 ponttal vezettek a vendégek.

Nagy harc folyt a pályán a második félidőben Forrás: Tóth Zsombor, Sopron Basket

Érezte a Sopron, hogy meg kell fognia a második félidő elejét, ennek megfelelően egy January-triplával indították a meccset, amely megalapozott egy 6-0-s vendégrohamot. Ezek után jött csak az első szekszárdi kosár Studer Ágnes révén. A vendégek már 13 ponttal is vezettek, de ekkor feltámadt a Szekszárd és egy 7-0-s rohammal jelezte, hogy részükről még nem fejeződött be a meccs. 33-39-es állásnál a soproni edzőnek, Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie.

Ez az időkérés használt, mert hérom soproni villámkosár után megint tíz fölé ment a Sopron. Az volt az érzése az embernek, hogy a vendégcsapat szinte tetszés szerint váltott ritmust, s úgy húzott el, ahogy csak akart. A hazai csapatból nagyon sokat kivehetett, hogy állandóan futniuk kellett az eredmény után.

A 27. percben 15 ponttal vezettek a vendégek, s érezni lehetett, hogy innen már nem lesz felállás a Szekszárdnak.

Amikor pedig a 28. percben Jelena Brooks bedobta a soproniak ötvenedik pontját, minden lényeges kérdés eldőlt. 33-50-nél a legfanatikusabb szekszárdi drukkerek sem reménykedhettek abban, hogy a KSC kiharcolja az ötödik meccset. Meghan Walker még hintett egy triplát, a soproni közönség meg lelkesen kiabálta, hogy "Húsz, húsz, húsz". merthogy ennyi volt a különbség már a két csapat között. Ebből csak két pontot faragott le a Szekszárd, így az utolsó szünetben 18 pontos hátrányban volt a KSC.

Czukor Dalma, a Sopron játékosa a labdával Forrás: Tóth Zsombor, Sopron Basket

A negyedik negyed a látottak alapján már puszta formalitásnak és a soproniak számára örömjátéknak tetszett. De szó sem volt arról, hogy a Szekszárd feladta volna.

Friskovec egy triplával jelezte, hogy készek a csodára. De aztán kialudt a láng, mert a Sopron keményített a védekezésén és nem hagyta, hogy feljebb kússzon a KSC.

Innen pedig már tényleg csak a számszerű végeredmény volt a kérdés. Az utolsó percre a hazaiak ismét 10 ponton belülre kerültek, de a jelentős hátrányukat nem tudták ledolgozni. A végeredmény 64-52 a Sopron javára.

A Sopron Basket végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva nyerte meg története 14., sorozatban 7. bajnoki címét. A veretlenül megvívott alapszakasz után előbb a Vasas ellen egy óvás miatt vesztettek el egy meccset, majd a döntőben a Szekszárd győzte le őket egyszer. A zöld-sárgák ebben a szezonban a magyar bajnokság mellett a Magyar Kupát is megnyerték, miközben az Euroligában a negyedik helyen végeztek.

Női kosárlabda bajnoki döntő, 4. mérkőzés: KSC Szekszárd - Sopron Basket 52-64 (12-21, 14-12, 9-20, 19-9).
Legjobb dobók: Friskovec 17, Studer, McCall 8-8, illetve Brooks 15, Williams 11, Walker 10.