Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 70-56-ra kikapott Oroszországtól a Debrecenben zajló U19-es női kosárlabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap.

Vasárnap az az orosz válogatott volt Cziczás László csapatának ellenfele, amely a mieinkhez hasonlóan egyoldalú mérkőzésen győzte le Argentínát a nyitó fordulóban 73-42-re, és hagyományosan erős mind utánpótlás, mind felnőtt szinten, áll a hazai szövetség honlapján megjelent összefoglalóban.

A magyar edzői stáb egy helyen változtatott a szombati kezdőcsapaton, Telegdy Zsófia helyén Krasovec Lili kezdett – nem véletlenül, elkelt ugyanis a „centi" a palánk alá a fizikális oroszokkal szemben. 6-0-lal nyitottak az oroszok, a magyar csapat első pontjait Dombai szerezte három perc elteltével. 1/9-es mezőnymutatóval kezdtünk, nagy jól működött az orosz védelem. De kapaszkodott a magyar csapat, és a negyed végére kis híján utol is értük az esélyesebb oroszokat (16-17).

A folytatásban Dombai már a második tripláját dobta be, de öt perc után mindössze ez a három pont állt a magyar válogatott neve mellett a táblán. A lepattanócsatában 21-14-re vezettek az oroszok, pontokat tekintve 23-19-re – azonban ekkor már tíz eladott labdánál jártak, így nem tudták növelni előnyüket. Az ellenfél erőcsatárával, Olairi Kosuval nem bírtak a mieink,

a második játékrész közepére már dupla-duplánál járt a magasember, 10-10 pontot és lepattanót gyűjtve.

Olari Kosu (14) az egész mezőny legjobbja volt Forrás: FIBA

Boros szép betörésével 25-23-ra zárkóztunk, a képet azonban árnyalta, hogy két magasemberünk, Krasovec és Madár is 3-3 személyi hibánál tartott. A játékrész végéhez közeledve Gyöngyösi szenvedett bokasérülést, le kellett támogatni a páyláról a junior bajnokság legjobbját, majd gyorsan kaptunk egy hármast is (23-32). Nem adt fel azonban a magyar csapat, és Boros dudaszós hármasával 32-28-ra feljöttünk a nagyszünetre.

10/37-es mezőnymutatónk nem festett jól, azonban a triplákat 50%-kal dobtuk, igaz, kevés kísérletből (3/6).

A térfélcserét követően Sitku és Boros dupláival tartottuk a lépést az ellenféllel, majd Dombai tempója már az egyenlítést jelentette (34-34). Kosu azonban továbbra is problémát okozott, 16 pontja mellé már 13 lepattanónál járt a bedobó. 38-40 után zsinórban öt pontot kapott a magyar csapat, ami a mérkőzés addigi menetét nézve soknak számított – időt is kért Cziczás László. Zónára váltott Magyarország, támadásban pedig sok büntetőt harcoltak ki a mieink, azonban 50% alatt értékesítették azokat (9/19). Az utolsó tíz perc előtt azonban így is csak 48-44-re vezettek az oroszok.

Boros Júlia (24) ezúttal 7 ponttal tudta segíteni a magyar válogatottat Forrás: Origo

Az utolsó negyed Kosu labdaszerzéssel, orosz ziccerrel indult, a mieink pedig ismét beragadtak a kezdésnél. Egy újabb 0-5-ös orosz szakasz már 44-53-as vendégelőnyt jelentett, percekig nem tudtak pontot dobni a mieink. Közben Kosu már 20 pontnál és 16 lepattanónál járt, és hiába a 20 eladott labda, magabiztosan őrizte előnyét Oroszország. A végjáték már izgalommentesen alakult, Oroszország végig vezetve győzte le a pontatlanul célzó magyar lányokat.

A nemzetközi szövetség (FIBA) honlapja szerint a mezőny legeredményesebb játékosa az orosz Olairi Kosu volt húsz ponttal, a hazaiaknál Dombai Réka 16 pontig jutott.

Cziczás László szövetségi edző csapata kezdésként szombaton 99-42-re legyőzte Tajvan együttesét, a folytatásban pedig kedden 17.30-tól Argentínával találkozik az első magyarországi kosárlabda-vb-n.

A csopotkörből mind a 16 válogatott továbbjut a nyolcaddöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Oroszország-Magyarország 70-56 (17-16, 15-12, 16-16, 22-12)