Kialakult a jövő évi férfi és női röplabda-világbajnokság mezőnye

2021.09.21. 16:20

A kontinenstornák befejezése után kedden kialakult a jövő évi férfi és női röplabda-világbajnokság mezőnye.

A tornákra a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek selejtezőket, hanem a rendezők, a címvédők, valamint a kontinentális viadalok döntősei mellett a legjobb világranglistás helyen álló válogatottak kerültek a 24 csapatos mezőnybe. Erre egyik magyar válogatottnak sem volt esélye: a nők 102 ponttal a 44., a férfiak 89-cel a 64. helyen állnak. Előbbi mezőnybe utolsóként a rangsorban a 23. Kazahsztán, utóbbiba a 22. Kína jutott be.

Mindkét nemnél egy újonc lesz: a férfimezőnyben a katari, a nőiben a kolumbiai válogatott készülhet első világbajnokságára. A korábbi győztesek közül a férfiaknál Csehország, a nőknél Kuba hiányzik majd. A 2018-as vb-t a lengyelek és a szerbek nyerték.

Hollandia (balra) és Kína is ott lesz a női vb mezőnyébenForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A férfi tornát augusztus 26. és szeptember 11. között Oroszországban, a nőit szeptember 23. és október 15. között Hollandiában és Lengyelországban rendezik.

A 2022-es röplabda-világbajnokság mezőnye:
férfiak:
Argentína, Brazília, Bulgária, Egyesült Államok, Egyiptom, Franciaország, Hollandia, Irán, Japán, Kamerun, Kanada, Katar, Kína, Kuba, Lengyelország (címvédő), Mexikó, Németország, Olaszország, Orosz Csapat (rendező), Puerto Rico, Szerbia, Szlovénia, Törökország, Tunézia

nők:
Argentína, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, Dominikai Köztársaság, Egyesült Államok, Hollandia (rendező), Japán, Kamerun, Kanada, Kazahsztán, Kenya, Kína, Kolumbia, Koreai Köztársaság, Lengyelország (rendező), Németország, Olaszország, Orosz Csapat, Puerto Rico, Szerbia (címvédő), Thaiföld, Törökország