Vágólapra másolva!
A 29 éves amerikai kosárlabdázó, Bria Goss túlélte a méhnyakrákot. Most Svédországban, Lappföldön, Lulea városában él és a helyi kosárlabdacsapatban játszik. Megndító, egyben elgondolkodtató történetét az Aftonbladetnek mesélte el.

Lulea Svédország északi részén található kisváros.

Ennek a településnek a női kosárlabda-csapatában játszik most az amerikai Bria Goss, akit megérintett a halál szele.

Teljesítményén ez egyáltalán nem látszlk, hiszen csapata az idény első mérkőzésén fölényes győzelmet aratott a Visby ellen. Az idegenben elért 96-52-es győzelemből Bria Goss oroszlánrészt vállalt.

Bria Goss története sok ember számára nyújthat segítséget Forrás: Instagram

Bria Goss nagyon szereti a svéd Lappföldet, ahol Lulea városa fekszik. Igaz, kicsit hideg van arrafelé, de a levegő kristálytiszta, az ételek nagyon jók, s a Botteni-öböl is közel van ide. Ezen kívül az északi életforma sem áll messze tőle. Hat évvel ezelőtt már játszott és élt Finnországban, ahol a Hypo csapatában kosárlabdázott. Ott, Finnországban csapatával aranyérmes lett, azaz Goss finn bajnoknak mondhatja magát.

A pályán elért sikerek árnyékában kezdődött meg az amerikai lány életének legsötétebb fejezete. Rákos lett.

Nagyon sokáig nem beszélt erről senkinek, szégyellte a betegségét.

Amikor Finnországba kerültem, rögtön az első évadomban támadott meg a gyilkos kór" - mondta el Bria Goss. "Megjött a menstruációm, de a vérzés nem akart csillapodni, egy hónapon át tartott.

Végül nem bírtam tovább és elmentem egy kórházba. Ott rögtön azzal nyitottak az orvosok, hogy terhes vagyok-e, esetleg volt-e vetélésem? Az orvosok egy fibrómát, azaz daganatot fedeztek fel a méhemben. Azt mondták, hogy ez nem rák, ne aggódjak. Adtak is egy gyógyszert, azt mondták, hogy a fibróma ettől majd összezsugorodik. Hazamentem az Egyesült Államokba, majd újra visszatértem Finnországba, ahol 2017-ben bajnoki aranyat nyertem a csapatommal".

Az aranyérem megszerzése után, 2017 nyarán újból hazament a sportoló. Ekkor az amerikai orvosok azt állapították meg, hogy a fibróma nem zsugorodott, hanem tovább nőtt. Azonnali műtétet javasoltak, de megnyugtatták, hogy a méhe nem fog károsodni.

Majd a műtét során, a daganat eltávolitásakor fedezték fel az orvosok, hogy az rosszindulatú, azaz Bria Goss rákos lett.

A 24 éves lány teljes méhét ki kellett venni.

"A műtét után teljesen magamba fordultam, senkivel sem akartam beszélni" - mondta Bria Goss.

Ha el is megyek egy randevúra, hamar szóba kerül ez a kérdés, s akkor nekem színt kell vallanom. Még mindig küzdök ezzel. Sokáig nem éreztem méltónak magam arra, hogy szeressenek. Mindenért magamat hibáztattam és nem gondoltam azt, hogy ez az egész rajtam kívülálló okok miatt esett meg.

Bria Goss életét tehát teljesen megváltoztatta a műtét, amely számára életmentő volt. A gyógyulása után először Izraelbe költözött, ott folytatta a játékot. De a csapattársainak sem beszélt arról, hogy min ment keresztül, mi történt vele. "Öt-hat hónapig nem voltam önmagam.

Az életemnek ez a kettőssége, amelyet magam alakítottam ki, nagyon sok energiát elvett tőlem."

Aztán valami megváltozott. Bria Goss találkozott egy férfivel, aki tetszett neki és a férfi is nagyon megszerette az amerikai lányt. Goss ennek a srácnak nyílt meg először. "Ekkor jöttem rá, hogy soha az életben nem fogok tudni komoly kapcsolatot kialakítani senkivel, ha ha nem fogadom el azt, ami velem történt, ha nem gyógyítom be a sebeimet.

Most már úgy vagyok vele, hogy megpróbálok minél többet beszélni arról, ami velem történt. Talán pont az én történetem inspirál majd másokat arra, hogy ne fojtsák el az érzelmeiket, hogy túl tudják élni ezt a szörnyű betegséget."

Bria Goss tehát túlélte a rákot és ma már mosolyogni és nevetni is tud.

A betegség és a gyógyulás új emberré tett. Világossá vált, hogy az életben vannak még céljaim, amiket meg kell valósítsak. Sok rossz dolgot hordozott ez a betegség, de jó dolgokat is adott, ám erre csak hosszú idő után tudtam rájönni."

Forrás: Aftonbladet