Vágólapra másolva!
Varga Alíz, Varga Sára és Határ Bernadett. Ők voltak azok a játékosok, akiknek a parádés teljesítménye kellett ahhoz, hogy a Sopron Basket óriási győzelemmel kezdje meg az Euroliga-szezont Spanyolországban. A magyar bajnok a tőle megszokott óriási akarással és nagy szívvel játszva nyert 68-63-ra a SPAR Girona otthonában, s ez a diadal óriási bravúr.

Munkatársunk helyszíni jelentése Gironából, Spanyolországból.

Ugrás a sötétbe. Ezzel a három szóval lehetett a legjobban jellemezni a Sopron Basket Euroliga-rajtját, amelyre a bájos katalán kisvárosban, Gironában került sor szerda este. A meccsre nézők is bejöhettek, bár a lelátón mindenkinek maszkot kellett viselnie. De legalább már nem izolált körülmények között és nem buborékban került sor a mérkőzésre.

Amint arról már korábbi cikkeinkben beszámoltunk, a magyar csapatot nagy sérüléshullám sújtja, s bár Gironában itt volt Jelena Milovanovics, pályára mégsem léphetett. Ami viszont örömteli tény volt, hogy az amerikai Gabby Williams végül játékra jelentkezett, végigcsinálta a bemelegítést és ott volt a csapattal a bemutatáskor.

A Sopron csapata végül is a Fegyverneky, Jovanovics, Williams, Varga Alíz, Határ összetételű ötössel kezdett. Az első dobást William kihagyta, a túloldalon két büntteővel szerzett vezetést a spanyol csapat. Kapkodó volt a játék, Határ Bernadett három dobást is elhibázott, miközben 2 perc elteltével két személyit fújtak rá a bírók. Nem véletlen, hogy Gáspár Dávidnak cserélnie kellett, Aby Gaye érkezett Határ helyett a pályára.

Határ Bernadett (zöldben) védekezik keményen Forrás: FIBA

Aztán 4-0-s spanyol vezetést követően Fegyvernkey szerezte meg a Sorpon első pontjait ebben a szezonban az Euroligában. Sőt, Williams pillanatok alatt dobott még egy kosarat, s ezzel már a Sopron vezetett. Innen sorozatban 5 pontot dobott a Girona, majd hatot a magyar csapat - nagyon hullámzott a játék. A 7. percben már megvolt a Sopronnak az öt csapatszemélyi, miközben a hazai csapat első faultját csak ekkor fújták be - maradjunk annyiban, elég szép lökést kapott a Girona. Ugyanakkor Williams két kihagyott büntetője fájdalmas volt, mert így maradt a hárompontos spanyol vezetés (15-12.) Viszont a magyarok palánk alatti védekezése keményebb lett valamivel. Az addig jól játszó Gabby Williams elvesztette a labdát, Rebekah Gardner ziccerben mehetett el és nem is hibázott. 17-1két2-es Girona-vezetésnél Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie. Az időkérés után Varga Sára egy büntetőt bedobott, majd Jovanovics dudaszós kosarával (ami igazi nagy bravúr volt) az első negyed 17-15-ös gironai vezetéssel zárult.

Őrületes meccset hozott a Girona-Sopron találkozó Forrás: FIBA


A második negyed Fegyverneky hármasával indult, ezzel visszavette a vezetést a Sopron. Majd Határ dobott be egy ziccert (17-20), majd a fiatal Varga Sára - aki nagyszerűen, mindenféle elfogódottság nélkül játszott - gyönyörű duplát szórt. Mellé jött Határ újabb kosara, máris a spanyoloknak kellett időt kérniük, mert a magyar bajnok 24-19-re vezetett. Ez volt a meccsen az eddigi legnagyobb különbség a Sopron javára. Egyre dominánsabban játszott a Sopron, a Girona Lala Flores triplájával sem tudott veszélyt okozni, mert Határ duplát szórt és Jovanovics triplát vágott be. A 15. percben 29-22-re vezetett a Sopron Basket. Majd Aby Gaye nagy pillanatai következtek: egy szép csellel küldte el gyufáért a spanyol védőt és faulttal együtt dobta be. A hol 7, hol 5 pontos magyar előny még törékeny volt, ezt kellett volna még a nagyszünet előtt megacélozni. Ez nem annyira sikerült, Lala Palau triplájával 2 pontra csökkent a magyar csapat előnye. Ám innen is volt válasza a Sopronnak: előbb Gaye dobott egy kettest, majd Williams egy duplát meg egy büntetőt. Helyreállt a rend, ismét 7 pont volt az előny. Ha nem lettek volna a soproni eladott labdák, teljes lett volna a boldogság, de így sem kellett nagyon elégedetlennek lenni. A félidőben 38-31-re vezetett tehát a Sopron.

Gabby Williams, a soproniak játékosa dob kosárra Forrás: FIBA

A második félidőt egy eladott labdával kezdte a Sopron - kétpontossal a Girona. Aztán egy hármassal folytatta, megint szoros lett az állás (36-38), lehetett izgulni. Nem is nagyon értette senki, mi történt a soproni lányokkal - a legfőképpen Gáspár Dávid edző nem, mert még 2 perc sem telt el a második félidőből, de elfogyott az első játékrészben felépített 7 pontos előny. Vagy azt is mondhatnám, hogy 7-0-s rohanással kezdett a Girona. A magyar csapat edzője azonnal időt kért, nem is tehetett mást. Aztán Jovanovics legalább egyet bedobott a két büntetőből, ez volt az első soproni pont a második félidőben. Julia Reisingerova duplájával már a Girona vezetett (40-39), idegnyugtatólag hatott Varga Alíz két (!) remek triplája. A fiatal magyar játékos extra pillanatai voltak ezek, s a Sopron ennek köszönhetően húzott el 45-40-re. Ha nincs az a lefagyás a harmadik negyed elején, már szinte minden eldőlt volna. Ám erről szó sem volt. 47-47-nék megint egyenlített a Girona, majd Varga Alíz húzta ki a gödörből a csapatot. Neki ez már a 10. pontja volt és extázisban játszott, mert újabb triplát vágott be. Ezzel 54-49-re ment el a Sopron. Hatalmas szívvel és nagy akarással küzdött a magyar bajnokcsapat ezen az őrült meccsen. Az utolsó szünetben 54-50-re vezetett a Sopron.

A zöld mezes Sopron óriási szívvel küzdött Gironában Forrás: Origo

A negyedik negyedet Határ Bernadett egy kihagyott és egy bedobott büntetővel kezdte. A Girona egy pillanatra sem adta fel. Hamar egyenlítettek, s innentől kezdve őrűletes harc vette kezdetét. Varga Alízzal szemben úgy szabálytalankodtak, hogy három büntetőt dobhatott a fiatal magyar. Ebből kettő bement, de ezzel is csak egy ponttal vezetett a Sopron (58-59), miközben már csak 5 perc volt hátra. Varga Sára nem akart a 15 pontos Varga Alíz mögött lemaradni, mert ő is bevert egy hármast a sarokból. Ez Varga Sára 6. pontja volt. De ezzel együtt is csak minimális, kétpontos előnnyel mentünk bele az utolsó három percbe. Ami aztán Kennedy Valentine Burke hármasával odalett. Idegtépő pillanatok jöttek, Aby Gaye kosara a támadóidő lejártakor esett, de még éppen belefért. Határ Bernadett bedobott egy ziccert, szedett egy lepattanót, majd újabb jó labdát kapott és ezt is bedobta.

A zöld mezes Határ Bernadett nagy pillanatait hozta a végjáték Forrás: FIBA

110 másodperc volt hátra és a Sopron 68-63-ra vezetett, azaz 6-0-s rohanásban volt. És innen már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet a magyar bajnokcsapat. Több kosár ugyanis nem esett már, így a magyar együttes egy hatalmas bravúrgyőzelemmel kezdte meg az Euroliga-szezont.

Ez a győzelem - ismerve a Sopront sújtó nehézségeket, a sérülteket és a WNBA-ben még érdekelt játékosok hiányát - ebben az összeállításban óriási dolog, hatalmas teljesítmény és egy újabb apró csoda - mindjárt az első meccsén ennek a szezonnak.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 1. forduló: SPAR Girona - Sopron Basket 63-68 (17-15, 14-23, 19-16, 13-24.)

A Sopron legjobb dobói: Varga Alíz 15, Határ 13, Williams 11, Gaye 10.
A Girona legjobb dobói: Gardner 17, Burke 15.

A Sopron egy hét múlva a lengyel Gdynia otthonában folytatja a küzdelmeket az Euroliga B-csoportjában.