Vágólapra másolva!
A török Galatasaray 67-61-re legyőzte a Sopron Bakset csapatát a női kosárlabda Euroliga 6. fordulójában, Isztambulban. A török város nem lesz a kedvence a soproniaknak, mert az eddigi két vereségüket itt szenvedték el ebben a sorozatban. A bosszantó meccsen nagyon sok soproni dobás maradt ki, így pedig nem lehetett nyerni a keményen játszó törökök otthonában.

Munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

Egy hónap alatt másodszor is törökországi, isztambuli mérkőzése volt a Sopron Basket kosárlabdacsapatának a női Euroligában. Október végén a Fenerbahce, most a Galatasaray látta vendégül a magyar bajnokot. Van, ami azonban soha nem változik meg, bármikor is járjon erre az ember. Ha csak a naptári évet nézzük, a Sopronnak ez már az idei harmadik isztambuli fellépése (az első még áprilisban az Euroliga négyes döntője volt), ám a város közlekedése, az itt pillanatok alatt beálló dugó, a cscsforgalom és a hajmeresztően közlekedők egyvelege még a magyar közlekedési morálon edződő embereknek is sok. Kedden este az edzésről visszafelé 50 percet buszozott a magyar csapat, akkor az esőre fogták a dolgot. Szerdán a meccsre menet jobban jártunk, mert félóra alatt megtettük a kilométerben amúgy nem hosszú távot. A lényeg, hogy időben kiértünk a Galata csarnokába,

amelynek folyosóján az egykori soproni játékos, Tina Jovanovics hatalmas öleléssel és mosollyal fogadta volt csapattársait.

A szerb válogatott centere ezen az estén a túloldalon, a Galata színeiben játszott, mert ettől a szezontól a Boszporusz partjára költözött.

Amint az látható, a FIBA szakemberei a 6. forduló slágermeccsének, vagy ha jobban tetszik, a hét mérkőzésének választották a Sopron isztambuli vendégjátékát. A kezdésre mintegy 150 néző gyűlt össze a csarnokban, de itt volt a Galatasaray 30 fős kemény magja, akik eléggé ellenségesen fogadták a soproni lányokat.

A Sopronban Fegyverneky, January, Williams, Milovanovics és Határ Bernadett kezdte el a meccset. Határ Bernadetté volt az első kosár, majd a második is. Ezzel 4-0-al kezdett a magyar csapat.

A palánk alatt zajló Határ-Jovanovics csata a legnagyobb sztorija volt a meccsnek.

Olykor a magyar nyert, olykor a szerb. 6-0-s soproni vezetés után éppen Jovanovics dobta a Galatasaray első pontjait. Minden lepattanóért óriási csata dúlt. Határ zseniálisan blokkolta le Jovanovicsot, ekkor 8-8 volt az állás. A török csapat először 11-8-ra vezetett Riquna Williams triplájával. A Sopron Williamse, Gabby triplával válaszolt, óriási volt a küzdelem, amely méltó volt a hét meccséhez. Az első negyed kimaradt soproni dobásokkal és 15-13-as török vezetéssel végződött.

Határ Bernadett egyedül kevés volt a törökök ellen Forrás: fiba.basketball

A lett Anette Steinberga nehéz feladat elé állította a soproni lányokat, a zöldek ponttermelése nagyon megállt. Aztán January-nak vertek oda és ő 3 büntetőt is bedobott. Olykor nagyon szerencsétlen kosarakat kapott a Sopron. Egy védőlepattanó már majdnem megvolt, amikor valahogy a törökökhöz került és ebből dobtak egy triplát. A második negyed elején 25-16-ra húzott el a Galatasaray. Amikor pedig Steinberga újabb triplát dobott és 28-18 lett az állás, Gáspár Dávid kénytelen volt időt kérni. Határ Bernadett hosszú idő után szerzett újabb kosarat, de még így is messze voltunk a törököktől. Aztán a három bírónő Határ tiszta blokkját fújta be faultnak - elképesztően rossz ítélet volt. A 15. percre a Sopron elérte az 5 csapatszemélyit, ez sem segített.

Az viszont igen, hogy Gabby Williams egy szép triplával 30-23-ra hozta fel a magyarokat, a törökök meg azonnal időt kértek.

Határ tartotta a lelket és a frontot a Sopronban. A magyar magasember nemcsak támadásban, de védekezésben is nagyot játszott. Aztán January jól büntetőzött, s újra látótávolságba kerültek a törökök (34-27). Már csak Steinberga kikapcsolását kellett volna megoldani - de ez ezen az estén nem ment. Még a szünetet sem értük el, de a lett játékos már 18 pontnál járt. S megint ellépett a török csapat, 39-27-re, azaz csinált egy 5-0-s sorozatot. Erre válaszul a Sopron jött egy 4-0-val, nagyon hullámzó volt a meccs. Az utolsó 10 másodpercben mindkét oldalon egy-egy tripla esett, így a nagyszünetben 42-34 volt az állás a törököknek.

A fehér mezes Galatasaray szinte az egész meccset uralta Forrás: fiba.basketball

A Sopron szempontjából nem volt reménytelen ez a meccs, de sokkal pontosabb játék kellett a második félidőben a magyar csapattól. Ehhez képest a második félidő rögtön egy eladott soproni labdával indult, amiből kosarat kaptunk. Ezek voltak azok a bosszantó hibák, amelyek nem fértek bele egy ilyen meccsbe. Megint 12 ponttal lépett el a Galatasaray, ráadásul Határ két büntetőt is kihagyott. Aztán kettőt meg bedobott.

A közönség nagyon nem kedvelte a mezőny legmagasabb emberét.

Egyre nőtt a két csapat közti különbség, mert a 25. percben már 52-38 volt az állás. Két újabb soproni rossz passz után pedig nagyon úgy tűnt, hogy ezen az estén nem lehet legyőzni a török csapatot, amely a sopron időkérésekor már 54-38-ra vezetett.

A rossz soproni dobások továbbra sem javultak, Fegyverneky majd Nevena Jovanovics is rosszul célzott. A törökök kényelmesen tartották az előnyüket és nagyon keményen védekeztek. Szinte hihetetlen, mennyire sok lehetőséget hagyott ki mindkét csapat. Az utolsó szünetben a törökök 56-40-re vezettek. Ebben a negyedben összesen 20 pont született, 14-et a Galatasaray dobott, 6-ot a Sopron. Utóbbi - 10 perc alatt - nagyon kevés volt.

Óriási volt a harc, de nem játszott jól a magyar bajnok Forrás: fiba.basketball

A negyedik negyed Varga Alíz hármasával indult, ezzel 56-43 lett az állás. Majd Nevena Jovanovics is szórt egy triplát. A törökök is elkezdtek hibázni, de nagy volt az előnyük, belefért nekik. A 34. percben Határ Bernadett újabb két sikeres bünteője után 59-48-ra jött fel a Sopron. Sajnos, ez jeladás volt Tina Jovanovicsnak, aki a sarokól talált be. Az idő pedig nagyon gyorsan fogyott. Steinberga is felébredt, hintett egy hármast, ezzel 64-50, itt már nem volt mese, mert ha még akadtak is halvány remények, akkor ez a tripla végképp szertefoszlatta ezeket.

A végén azért arra is érdemes volt odafigyelni, hogy a vereség minél szűkebb legyen. Határ kettő plusz egyével 66-60 lett az állás, ekkor bosszankodhattunk igazán a rengeteg kihagyott leheőség miatt. 35 másodperccel a vége előtt Gabby Williams két büntetőjéből csak egy ment be, a meccs vége pedig faultpárbajba torkollt.

A vége 6 pontos vereség, amelyet bosszantótnak nevezhetünk, tragikusnak semmiképp.

Isztambul tehát nem lesz a kedvenc városa a Sopronnak, mert a Fenerbahce után a Galatasaray is legyőzte a magyar csapatot, s ez volt a sorozatban a soproniak második veresége. Nagy baj ugyanakkor nincs, most három hazai meccse következik a Sopronnak sorrendben a Landes, a Girona és a Gdynia ellen.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 6. forduló: Galatasaray (török) - Sopron Basket 67-61 (15-13, 27-21, 14-6, 11-21).

A Sopron legjobb dobói: Határ 19, Williams 16, January 10.
A Galatasaray legjobb dobói: Steinerga 27, T. Jovanovics 15, R. Williams 15.