Vágólapra másolva!
A német válogatott 33-29 legyőzte Fehéroroszországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság péntek esti csoportmérkőzésén.

Jól kezdte a találkozót az első sora alapján a csoportjának egyértelműen második legerősebb csapatnak tekinthető fehérorosz együttes. A két szélen Andrei Yurynok, illetve Mikita Vailupau is a legmagasabb szintet képviseli, ahogyan a két Kielce-játékos, a balátlövő Uladzislau Kulesh és a beálló Artsem Karalek is kiváló képességű játékosok.

Hozzájuk az első 15 percben a 23 éves irányító, Artsiom Kulak is fel tudott nőni, így 10-6-ra megléptek az erre a tornára valamelyest új csapatot építő riválissal szemben. Ekkor még sem Andreas Wolff, sem Till Klimpke nem tudott komoly védéseket bemutatni a változatosan lövő ellenféllel szemben.

Kai Hafner fontos pillanatokban szerzett nagy gólokat Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Közben a másik oldalon a Telekom Veszprém rendkívül ígéretesnek tűnő 2022 nyári igazolása, Vailupau magabiztosan értkesítette a hétmétereseket és a szélről is betalált párszor, így Fehéroroszország 18-17-es előnnyel mehetett szünetre. A második félidőben a két átlövő, Kai Hafner és Julius Kühn vették a hátukra a német válogatottat, akiknek óriási góljaival átvették a vezetést.

Ekkor Vailupau mellett már leginkább a Kulesh, Karalek páros kapcsolatból születtek csak a fehérorosz találatok. Az utolsó tíz percre 28-26-os német előny birtokában fordulhattak a felek, akik már nem engedték ki a kezükből a győzelmet.

Alfred Gíslason együttesének legeredményesebb játékosai Kai Hafner és Marcel Schiller voltak, nyolc-nyolc góllal, a fehéroroszok közül Vailupau mind a hét lövését gólra váltotta, ahogyan Kulesh is ennyiszer talált a kapuba.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:
B csoport (Budapest, MVM Dome):
Portugália-Izland 20.30
D csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Arena):
Németország-Fehéroroszország 33-29 (17-18)
Ausztria-Lengyelország 20.30