Vágólapra másolva!
A Falco KC Szombathely hazai pályán nagy csatában kikapott a spanyol Tenerifétől kedden a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája középdöntőjének első fordulójában.

A magyar bajnok és kupagyőztes december végén igazi hőstettet hajtott végre azzal, hogy a csoportkör utolsó fordulójában 68-59-re legyőzte a lett Rigát, ezzel megnyerte a kvartettet. Ez egyben azt is jelentette, hogy Milos Konakov vezetőedző együttese kihagyta a rájátszást, és - csaknem egy hónapot pihenve - egyből a nyolcaddöntőben folytatta szereplését. Ott a legjobb 16 csapatot újabb négy kvartettbe osztották be, amelyek márciusig oda-visszavágó alapon küzdenek meg egymással, ezután a csoportok első és második helyezettjei kerülnek majd a negyeddöntőbe.

A fennállása során először BL-nyolcaddöntős Falco a középdöntő L jelű négyesében a Tenerife mellett a litván Lietuvos Rytasszal és a francia Strasbourggal került össze.

A szurkolók konfettiesővel köszöntötték kedvenceiket, akik a hétvégén koronavírus-fertőzések miatt nem léptek pályára Kaposváron az NB I-ben. A BL szabályai azonban kevesebb játékossal is kötelezővé teszik a meccseket, így ezúttal nem lehetett szó halasztásról.

Az első negyedben az NBA-t is megjárt rutinos irányító Marcelo Huertas, Rodriguez, illetve Sastre vezetésével magabiztosan játszott a Tenerife. A spanyolok főleg a festékben és a gyorsindítások során szereztek több könnyű kosarat tiszta dobóhelyzetekből a kizárásoknál olykor elmélázó hazai játékosok mellet.

Hatalmasat küzdött a Falco csapata Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyedben jobban összpontosított a Falco, és a hazai csapat zónavédekezése is jól műkődött. Támadásban főleg Benke betörései értek pontokat a magyar bajnoknak, a rontott dobások utáni lepattanókat követően pedig eredményesek tudtak lenni a szombathelyi játékosok. A Tenerife főleg távolról volt veszélyes, a félidőig kilenc hárompontost dobtak a spanyolok. A Falco, olykor nehéz helyzetből is elengedett dobásokkal, viszont ott loholt a spanyol csapat nyakán. A félidőben négy ponttal vezette a Tenerife a szombathelyi csapattal szemben.

Egészen hihetetlen energiákat mozgosított a Falco a harmadik negyedben. Keller triplája és Golomán pöcizése után átvette a vezetést a magyar csapat. Védekezésben elszántan, támadásban olykor görcsösen játszott a hazai csapat. A Falco edzője, Milos Konakov sokat rotálta az egyre jobban fáradó játékosait az utolsó negyed előtt.

A Tenerife az utolsó negyed feléhez érve tíz pont körüli előnyt dolgozott ki. A Falcón ekkora már nagyon látszott a fáradtság, de Baracs büntetőivel sikerült négy pontra feljönnie a spanyolokra a magyar bajnoknak a negyed feléhez érve. Sőt, Benke és Clark bravúrkosarai után már csak három pont volt a különbség a két csapat között.

A Tenerife azonban rutinosabb volt a végjátékban, Somogyi triplája már csak az eredményen kozmetikázott. A Falco játékosai óriásit küzdöttek, a festékben majdnem kétszer annyi pontot dobtak, mint a spanyol ellenfelük. A magyar bajnoknak a védekezés azonban felőrölte minden erejét a meccs végére, így a szombathelyi csapat hatpontos vereséget szenvedett a Tenerife ellen a Savaria Arénában a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában.

A vasi csapat jövő szerdán Vilniusban lép pályára.


Eredmény, középdöntő, L csoport, 1. forduló:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Tenerife (spanyol) 73-79 (13-25, 26-18, 19-17, 15-19)
A magyar csapat legjobb dobói: Clark 17, Benke 16, Barac 13, Somogyi 11