Őrült hosszabbítás után, a dudaszó pillanatában dobott góllal dőlt el az 5. hely a kézi-Eb-n

Sander Sagosen norvég kézilabda-válogatott
Budapest, 2022. január 28. A norvég Sander Sagosen (k) és az izlandi Ymir Gíslason a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság 5. helyéért játszott Norvégia - Izland mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A norvég kézilabda-válogatott hosszabbítás után 34-33-ra legyőzte Izlandot a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság péntek délutáni budapesti helyosztóján. Christian Berge csapata ezzel az 5. helyen zárt a kontinenstornán.

Helyszíni tudósítás

Egy ötödik helyért vívott meccs általában akkor szokott érdekes lenni, ha mindkét csapat komolyan veszi. Viszont a legtöbbször egy csalódott és egy meglepetéscsapat játssza egymással, amiből ritikán szokott jó kijönni. Ezúttal két északi válogatott mérkőzött meg egymással, ami azért adott egyfajta presztízst a találkozónak.

Thomas Solstad gólerősen kezdte az 5. helyért vívott északi rangadót Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennek megfelelően a pályán lévő legnagyobb sztár, Sander Sagosen dobta az első gólt. A norvégoknak ezután nagyon meggyűlt a baja az egész Eb-n fantasztikus teljesítményt nyújtó izlandi kapussal, Viktor Hallgrímssonnal. Sagosen mellett a 21 éves fiatal eszén a beálló Thomas Solstad és Kevin Gulliksen tudott csak túljárni az első pár percben.

Norvégia mégis 6-3-as előnybe került, ami után az ezúttal is ezer fokon égő izlandi kapitány, Gudmundur Gudmundsson időt kért. A szakember kulcsemberei közül - többek között - Aron Pálmarssont, Björgvinn Páll Gustavssont is nélkülözni kényszerült. Ráadásul a másik oldalon többen is jó teljesítményt nyújtottak, ami megint csak nem könnyítette meg a dolgukat.

Sander Sagosen volt a legnagyobb sztár a pályán a pénteki helyosztón Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első félidő hajrájához közeledve Bjarki Mar Elísson büntetőivel Izland tartotta két-háromgólos hátrányát. A norvégok számára nyugalmat adhatott, hogy Kristian Saeveraas már a második hétméterest hárította a találkozón, majd Erik Toft bombagóljaival a norvégok a szünetre 16-12-es előnybe kerültek.

A góllövőlistát vezető Omar Ingi Magnússon találataival az izlandiak közelebb zárkóztak, de Sagosen és Solstad gólerős játékának köszönhetően az előny továbbra is Norvégiánál volt.

Omar Ingi Magnússon általában ennél azért könnyedebben került helyzetbe... Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 44. percben Sebastian Barthold piros lapot kapott, a norvég balszélre a szegedi Alexander Blonz állt be. Ahogyan a többi ellenfél, úgy Christian Berge együttese sem tudott mit kezdeni a rendkívül aktívan támadó és pontosan lövő Magnússonnal.

Ahogy teltek a percek és közeledett a munkaidő vége, úgy kezdett el egyre több néző lenni a népligeti MVM DOME-ban. Kb. 3-4 ezren láthatták, ahogyan bő tíz perccel a vége előtt Magnússon 24-24-nél kiegyenlít. Nem tartott sokáig az izlandiak öröme, egy időkérés után Sagosen éles szögből lőtte ki a rövidet, majd a szigetországiak eladták a labdát.

Az izlandi válogatott végig nagyot küzdött az ötödik helyért Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azonban Norvégia nem tudott elhúzni két találattal, sőt az 55. percben már az izlandiak támadhattak a vezetésért. Elrontották a lehetőséget, majd jött Kristian Björnsen, aki nem kegyelmezett ziccere alkalmával. Magnusson belőtte tizedik gólját, majd az azt követő izlandi támadásban belesérült.

Hiányában is sikerült pár másodpercre átvenniük a vezetést, de Christian O'Sullivan hamar egalizál. Az utolsó perc döntetlenről vette kezdetét, és végül a norvégok támadhattak a győzelemért, de Sagosen bejátszását az izlandiak elütötték a beálló elől. Sőt, Elvar Örn Jónssonnak még volt pár másodperce céla venni az üres kaput, de nem járt sikerrel, így jöhetett a hosszabbítás.

A norvég válogatott az utolsó fél percben a győzelemért támadhatott, de nem járt sikerrel, így jöhetett a kétszer öt perces hosszabbítás Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hosszabbítás első félideje Sagosen és Janus Smarason gólpárbaját hozta, a mini szünetre 30-30-as döntetlennél került sor. A fordulást követően felváltva estek a gólok, a végső szó Harald Rendkindé volt, aki a dudaszó pillanatában megszerezte a 33-32-es győzelmet jelentő találatot és az 5. helyet Norvégiának.

Az izlandiaknál Magnússon tíz, Smarason nyolc góllal zárta a meccset, a nyertes oldalon Sagosen nyolcszor, Rendkind hatszor talált a kapuba.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság (Budapest, MVM Dome):
az 5. helyért:
Norvégia-Izland 34-33 h.u. (16-12, 27-27, 30-30)
később:
elődöntők:
Spanyolország-Dánia 18.00
Franciaország-Svédország 20.30