Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott egygólos előnyből várhatja az Izrael elleni vb-selejtezős párharc szombati visszavágóját, amire Tatabányán kerül majd sor.

Néhányan amikor meglátták, hogy a Litvánia-Izrael párharcból nem a balti állam válogatottja, hanem az ismeretlenebb nevekből álló izraeliek lesznek a mieink ellenfelei, sokan hajlamosak voltak egy kézlegyintéssel elintézni őket.

Pedro Rodríguez volt a magyar válogatott legeredményesebb játékosa Izraelben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aztán szerdán Izrael bebizonyította, amit az elmúlt években már számos alkalommal tapasztalhattunk. Az öt-hat kiemelkedő válogatott mögött van kb. 20 nemzeti csapat, akik bármikor képesek legyőzni egymást. Úgy tűnik, hogy ebbe a szélesedő körbe csatlakozott Izrael is az elmúlt másfél hónapban.

Szerencsére legyőzni azért nem sikerült az immáron Chema Rodríguez irányítása alatt álló magyar csapatot. Viszont nagyon megszorítani annál inkább: az első félidőben még náluk volt az előny, majd a második játékrészben 18-17-ről sikerült 33-32-re megfordítani a találkozót.

Mindenképpen pozitívum volt, ahogyan a mieinknek három kulcsemberük, Lékai Máté, Bánhidi Bence és Máthé Dominik távollétében is változatos támadójátékkal sikerült előrukkolniuk. Ebben kulcsszerepe volt Hanusz Egonnak, aki végig remekül irányította a csapatát. Hat gólja egyéni csúcs a címeres mezben, és emellett számos kulcspasszt osztott ki vagy a beállóban lévő Topic Petarnak, vagy a jobbszélen parádézó Pedro Rodrígueznek.

Hanusz Egon jól irányította csapatát a párharc első mérkőzésén Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 24 éves irányító a szezon előtt igazolt Csurgóból a világ legerősebb bajnokságába, a Bundesligába. A Stuttgart együttesében eddig 25 bajnokin lépett pályára és ezeken 69 gólt dobott. Meccsről meccsre fejlődik, ennek láthattuk a példáját Tel-Avivban is.

Ugyanakkor mivel a védekezése még nem tökéletes, ezért szerdán Izrael az első félidőben rendre arra az oldalra vitte a támadásainak a befejezéseit, ahol ő volt. Így fordulhatott elő az, hogy balátlövőjük, Adir Cohen kilenc góllal zárt. Nem csak neki, de a teljes magyar védőfalnak le kell vonnia a tanulságot ebből a találkozóból, mert a beállójuk, Yosef Aappo is nagyon élt - hétszer talált a kapuba.

A magyar csapatban Pedro Rodríguez is hétszer volt eredményes, ami annak volt köszönhető, hogy a válogatott a januári Európa-bajonksághoz képest ezúttal látványosan szélesebben támadott. A megnövekvő fantáziaszint nem véletlen, hiszen a szövetségi kapitány Chema Rodríguez saját maga is olyan megoldásokra volt képes a pályán, amiket szinte csak tőle láttunk.

Chema Rodríguez, magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MKSZ (Kovács Anikó)

A számunkra 15. helyezéssel záruló Eb után távozó Gulyás István helyére másodedzőből kapitánnyá előlépő spanyol 2012 és 2017 között a Telekom Veszprém szurkolóit örvendeztette meg nagyszerű megmozdulásaival. Jelenleg a magyar válogatott mellett a Benfica is profitál a nem mindennapi játékszemléletéből.

Kérdés, hogy ez meddig tartható ez a "kettős játék" egy olyan csapatnál, aminek a célja az olimpiai részvétel. A párizsi ötkarikás játékokra arról a 2023-as világbajnokságról lehet a legkönnyebben kijutni, amire ez az Izrael elleni párharc kvalifikál. A Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 17:30-kor kezdődő visszavágónak tehát óriási tétje van.