Társoldalunk:

A világelitbe feljutott magyar hokiválogatott győzelemmel zárta a ljubljanai vb-t

2022.05.08. 17:45

A világelitbe feljutott magyar jégkorong-válogatott 4-2-re legyőzte a kieső Románia csapatát a ljubljanai divízió I/A világbajnokság vasárnapi zárónapján.

A vasárnapi találkozó tét nélküli volt: szombaton nemcsak az dőlt el, hogy a házigazda szlovén, valamint a magyar együttes jövőre a világ legjobbjai között játszhat, hanem az is, hogy a román alakulat 2023-ban a divízió I/B-ben szerepel, ráadásul Litvánia harmadik és a Koreai Köztársaság negyedik helye is be volt betonozva.

Óvatosságra adott okot, hogy a két együttes legutóbbi egymás elleni összecsapásán, 2020. február 8-án a nottinghami olimpiai selejtezőben a magyarok csak hosszabbításban nyertek Erdély Csanád góljával.

A magyar szurkolók elképesztő hangulatot teremtettekForrás: Vörös Dávid/MJSZ

Sean Simpson szövetségi kapitány ismét Rajna Miklósnak szavazott bizalmat a kapuban. A kiváló hangulatról közel háromezer magyar szurkoló gondoskodott.

Eleinte nem volt nagy iram, majd amikor a magyarok a harmad derekán sebességet váltottak, bő négy perc alatt két gólt is ütöttek. Előbb Szirányi Bence betörése után a lecsorgót Nagy Gergő vágta Tőke Zoltán lába között a hálóba, majd egy hatékony letámadás után Sebők Balázs szerzett pakkot, Magosi Bálint elé passzolt, aki hatalmas erővel bombázott a léc alá. A 11 székellyel és hat honosított játékossal felálló román csapat csak a szünet előtti emberelőnye alatt veszélyeztetett, de Rajnának nem okoztak gondot.

A második harmad 30. másodpercében Roberto Gliga maradt őrizetlenül, és nem hibázott. Sofron István visszaállíthatta volna a különbséget, azonban lövése a keresztlécen csattant, a védők pedig tisztáztak a gólvonal elől. Jevgenyij Szkacskov szólóját védte később Rajna, ám a 28. percben a magyar kapus egy védése után nem ért vissza a helyére, és Ferencz-Csibi Róbert a hátsó felére ütötte a pakkot, amely a gólvonal mögé esett. Bő egy perc múlva Magosi lövése után a finnekkel junior világbajnok Kulmala Rasmus közelről kotorta be a korongot Tőke mamutja alatt.

A magyar csapat győzelemmel zárta a ljubljanai divízió I/A-s világbajnokságotForrás: Vörös Dávid/MJSZ

A folytatásban minden ziccer kimaradt, így minimális magyar előnyről indult a záró játékrész. Tőke jól állta a rohamokat, de később a románoknak is voltak lehetőségeik. A hajrában emberelőnybe került a Simpson-csapat, ezt Sofron gólra váltotta, így eldőlt a csata.

Eredmény:
Magyarország-Románia 4-2 (2-0, 1-2, 1-0)
gólszerzők: Nagy (9.), Magosi (13.), Kulmala (30.), Sofron (57.), illetve Gliga (21.), Ferencz-Csibi (28.)

)