Vágólapra másolva!
Kedden, 73 éves korában elhunyt dr. Petrekanits Máté, korábbi válogatott röplabdázó – számolt be a szomorú hírül a Magyar Röplabda Szövetség a hivatalos oldalán.

Petrekanits Baján kezdett röplabdázni, majd a Testnevelési Főiskolán folytatta pályafutását, ahol bekerült a válogatottba is.

A nemzeti csapatban 107 alkalommal lépett pályára. Többek között szerepelt az 1970-es világbajnokságon, ahol 5. helyezést ért el a csapat, valamint az 1971-es és 1975-ös Európa-bajnokságon is játszott.

A főiskola elvégzése után 1980-ig a Bp. Honvéd SE-ben játszott, majd élsportolói pályafutása után a Pénzügyőrben röplabdázott még több évtizedig. 1991-ben tagja volt az Argentínában megrendezett veterán világbajnokságon aranyérmet szerzett röplabda válogatottnak.

Dr. Petrekanits Máté a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértőjének tartották. A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Terhelésélettani Laboratórium vezetője volt, 42 éves tudományos munkássága alatt jóval százezer feletti vizsgálatot végzett el sportolók és fegyveres testületek számára.