Botrányos csalással mentették meg a kieső sztárcsapatot

Oly ihockey Horizontal OLYMPIC GAMES ICE HOCKEY
Finland's players celebrate their win in the women's bronze medal match of the Beijing 2022 Winter Olympic Games ice hockey competition between Finland and Switzerland, at the Wukesong Sports Centre in Beijing on February 16, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Egész Finnország megdöbbent azon, hogy az olimpiai bronzérmes női jégkorong-válogatottjuk nem jutott be a legjobb négy közé a vasárnap befejeződött dániai világbajnokságon. Sőt, a finnek az 5. helyért zajló meccset is elveszítettéj Japán ellen. Ám az igazi döbbenet ezután következett.

A hatodik helyezés azt jelenti, hogy a finnek az egy év múlva esedékes A-csoportos világbajnokságon a mezőny második felét rangsoroló B-jelű csoportban kapnának helyet, ahonnan mindössze három csapat jut majd be a negyeddöntőbe. Az A-jelű ötösben viszont az összes odasorolt csapat eleve negyeddöntős.

Ezt a kiváltságot vesztette (volna) el most Finnország, ám a Nemzetközi Jégkorong Szövetség kisegítette őket a bajból.

Mégpedig úgy, hogy a sportág elöljárói egy tollvonással áthúzták az eddigi szabályt és kijelentették: a finnek a 2023-as világbajnokságon akkor is az elit ötös tagjai lesznek, ha ezen a vb-n a hatodik helyen végeztek. Mondanunk sem kell, hogy

ez a döntés mindennel szembemegy: a sportszerűséggel, a jelenlegi szabályokkal és minden egyébbel, amire most magasról tojtak az IIHF korifeusai.

Az olimpiai bronzérmes finneknek csak egy kis ideig kellett izgulniuk, aztán kisegítette őket a nemzetközi szövetség Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A döntés mögött - ezt talán le sem kellene írnunk - a pénz áll. Az IIHF-nek el kell adnia a női hokit és a világbajnokságot, ezért egyszerűen nem engedhetik meg (maguknak) azt, hogy a világ élvonalában szereplő finnek ne legyenek automatikusan negyeddöntősök a vb-n. Azt persze mindenki sejti, hogy Finnország a B-csoportból röhögve jutna be a legjobb nyolc közé, csak éppen az nem mindegy, hogy ott milyen ellenfelet kapna.

Ugyanis, ha a gyengébb csoportból kerülnének a nyolcba, biztos, hogy erős ellenfél jutna nekik.

Így viszont nem kell izgulniuk, az IIHF mindent megoldott helyettük.

Erre csak annyit lehet mondani: szégyen.

Forrás