Vágólapra másolva!
A második és a harmadik negyedben nyújtott elsöprő és elképesztő teljesítményével magabiztos és nagyszerű idegenbeli győzelemmel kedzett a címvédő Sopron Basket a női kosárlabda Euroligában. A soproniak 20 perc alatt 48 pontot dobtak és csak 16-ot kaptak a második és harmadik játékrészben. Ezzel a győzelemmel a magyar bajnokcsapat újra letette a névjegyét az európai elitsorozatban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Mechelenből, Belgiumból.

Csendesen és lassan teltek az órák a Sopron Basket falusi szálláshelyén csütörtökön Belgiumban. A csapat a délelőtti dobóedzés és videózás után pihenéssel múlatta az időt - kétségtelen, hogy az a kis szálló, amelyben a belgák a küldöttséget elhelyezték, tökéletesen alkalmas volt erre. Aztán eljött az este, s az Euroliga-címvédő soproniak nekivágtak a 9 perces buszútnak, hogy megérkezzenek abba a csarnokba, ahol a Mechelen még sosem játszott meccset - a nemzetközi találkozóit ebben a sorozatban itt kénytelen megrendezni a belga bajnok, tekintettel arra, hogy a FIBA a Mechelen saját csarnokát nem találta alkalmasnak a mérkőzés megrendezésére.

A címvédő Sopron Basket a mecheleni mérkőzés előtt Forrás: FIBA

A soproni csapat abban bízott, hogy még egyszer nem mutatnak olyan rossz dobóformát, mint egy hete a franciaországi Bourges-ben, ahol a Szuperkupa-döntőjében tényleg nagyon gyengén ment a támadójáték a zöld-sárga csapatnak. Jó hír volt továbbá, hogy a szerdán még kisebb betegséggel bajlódó Jelena Brooks is meggyógyult, s együtt melegített a társakkal.

A Sopron Basket kezdőcsapata a következő volt: Fegyverneky, Kunek, Brooks, Sykes, Sztankovics. Az első kosarat a Sopron első támadásából Jelena Brooks szerezte. Morgan Bertsch egyenlített, majd Fegyverneky dobott szép tempót. A francia Lisa Merkani szerezte a meccs első tripláját, ezzel először vezetett a Mechelen (5-4.) Két elrontott soproni támadás után Morrison növelte az előnyét a hazaiaknak, majd Sykes is betalált a soproniak részéről. A higanymozgású amerikai újabb kosarával 14-11-re vezetett a Sopron, de Reismont triplával egyenlített. Fegyverneky ellen sportszerűtlent fújtak, de ezt egy közel 3 perces videónézegetés után döntötték el. Hihetetlen, hogy mennyi idő után találták ki, hogy a magyar irányító mozdulata sportszerűtlen volt. A csereként bejövő Varga Alíz szép középtávolival újra a Sopront juttatta előnyhöz, de a belgáknak mindenre volt válaszuk. Egyik csapat sem védekezett jól, jelezte ezt az is, hogy 8 perc elteltével 21-20 volt az állás. Látszott az is, hogy amelyik együttes hamarabb tudja stabilizálni a védekezését, az jelentős előnybe kerülhet. Lisa Berkaninak sült a keze, az ő triplájával 23-20-ra vezetett a Mechelen, s ez még mindig az első negyedben történt. A soproni ausztrál Magbegor is pontot szerzett, az első negyed pedig 23-22-es hazai vezetéssel ért véget.

Fegyverneky Zsófia vezetésével nagyot küzdött a Sopron az első negyedben Forrás: FIBA hivatalos oldala

Czukor Dalma szép triplájával indult el a második negyed (23-25), ez jeladás volt a magyar bajnoknak, mert Brooks újabb kosara után már 4 ponttal vezetett a Sopron. Hiába. Lisa Berkanit egyelőre nem lehetett tartani, az ő triplájával 28-27 lett az állás. Berkani ekkor már 10 pontnál tartott. Czukor Dalma második zseniáis hármasa után 30-32, majd Böröndy Vivien harcolt ki egy faultot az ellenfélnek. Czukor harmadik triplája után 30-35, a Mechelen időt kért. Ezekben a percekben összeállt a soproni védekezés, Sykes betörése után 37-30-ra húzott el a magyar csapat. Sokkal keményebben védekezett a címvédő, a Mechelen képtelen volt ezzel lépést tartani. Magbegor keményen dolgozott mindkét palánk alatt, a belgák pedig elképesztő homályokat dobtak. Nem úgy Jelena Brooks, aki triplát szórt és ezzel a Sorpon 44-32-re vezetett. Ez volt a félidei állás, ebben a negyedben a Mechelen 9, míg a Sopron 22 pontot dobott.

A higanymozgású Brittney Sykesnek nagyszerű megmozdulásai voltak Forrás: FIBA hivatalos oldala

Ez az előny jó alapot adott arra, hogy a második negyedet ügyesen menedzselve a Sopron győzelemmel kezdje az idei sorozatot. Az ugyanis világosan látszott, hogy a Mechelen kemény védekezéssel sok hibára késztethető és teljesen elbizonytalanítható. Sykes kosara indította a második félidőt, majd Brooks is betalált. Ekkor már 32-48 volt az állás, azaz nőtt a Sopron előnye. A belgák kétségbeesetten keresték a Sopronon a fogást - de nem találták. Ellenállatatlan volt a magyar csapat, amely a 23. percben már 22 ponttal vezetett. A zöld-sárgák elképesztőek voltak, a harmadik negyed elejét 18-0-s rohanással kezdték meg, s az egész csapat óriási formát mutatott. A Mechelen jégheggyé fagyott, 6 perc 40 másodperc elteltével szerezte első pontjait. A jelentős előny birtokában nagy önbizalommal játszott a Sopron, Böröndy betörése élményszámba ment. Az utolsó szünetben 70-39-re vezetett a címvédő, amely ezt a negyedet 26-7-re nyerte meg. Elképesztő produkció volt.

A soproniak szerb centere, Dragana Sztankovics a labdával Forrás: FIBA hivatalos oldala

A negyedik negyed innentől kezdve nem volt több puszta formalitásnál. A Sopron magabiztosan tartotta az előnyét. A Mechelen is tudta, hogy ez a meccs számukra már elveszett, így a tét terhétől megszabadulva dobálgathattak. Jelezte ezt az is, hogy a negyedik negyedben 6 perc alatt 11-11 volt az állás, azaz már egyik csapat sem szaggatta szét magát. Az utolsó percekben már csak arra kellett figyelni, hogy senki se sérüljön meg, mert a Mechelen nagy lendülettel kezdett el játszani.

Ezi Magbegor, az ausztrál válogatott centere is remekül játszott Forrás: FIBA hivatalos oldala

A Sopron a második és harmadik negyeden nyújtott elképesztő támadójátékával és hatékony védekezésével szaggatta szét ellenfelét és magaiztos győzelemmel kezdte az Euroliga 2022-23-as szezonját.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, első forduló: Mechelen (belga) - Sopron Basket 62-91 (23-22, 9-22, 7-26, 23-21)

A Mechelen legjobb dobói: Bertsch 15, Berkani 14, Resimont 14.
A Sopron legjob dobói: Sykes 24, Czukor 14, Magbegor 12.

A B-csoport másik magyar vonatkozású mérkőzésén az Euroliga-újonc DVTK az olaszországi Schióban hosszabbítás után 90-82-re kikapott. A DVTK 3 másodperccel a vége előtt még 74-72-re vezetett, de egy labdaeladás után a Schio egyenlített és hosszabbításra mentette a meccset. A ráadás 5 percben már nem volt esélye a miskolci csapatnak.