Vágólapra másolva!
Különös állapot volt egy tízgólos vereség után kérdezni a magyar női kézilabda-válogatott tagjait az Európa-bajnokság ljubljanai csoportjában lejátszott harmadik meccs után. Az eredmény alapján a címvédő norvégok könnyedén bántak el a mieinkkel, de ez korántsem volt így, és általános vélekedés, hogy különösen az első félidőre alapozva van miért pályára lépni a középdöntőben.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

"Próbáltuk a meccs előtti másfél-két napot azzal tölteni, hogy kicsit felszabadultabbak legyünk, kicsit magunk mögött hagyjuk a horvátok elleni valóban csúnya vereséget. Úgy tűnik, hogy ezt jól csináltuk, a pályán pedig tudtunk egymásért küzdeni. Ha ezt a játékot átmentjük a folytatásra, akkor bármi lehet" - kezdte az Origónak nyilatkozva a csapat egyik beállója, Pásztor Noémi.

A norvégok talán nem számítottak rá, hogy ilyen lendülettel fog a magyar csapat belemenni a meccsbe, mert a beálló szerint az kizárt, hogy lebecsültek volna bennünket.

Sok minden elmondható, de az, hogy Pásztor Noéminek (fehérben) könnyű dolga lett volna a norvég védőfalban, biztosan nem Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

"Egy profi sportolónak, különösen egy norvég válogatott kézilabdázónak minden meccs ugyanolyan fontos, kizárt, hogy úgy álljon oda egy meccshez, hogy majd lesz valami. Biztos vagyok benne, hogy száz százalékos koncentrációval álltak hozzá a meccshez. Inkább mi kezdtünk nagyon jól, és tartani is tudtuk a tempót az első félidőben. A másodikban persze már kijött, hogy sokkal jobb játékosok, de szerintem ez egy szép teljesítmény.

A középdöntőben a magyar együttes a B csoport három továbbjutójával, sorrendben a második helyen végző Dániával (november 10-én), a négyest megnyerő svédekkel (14-én), végül a házigazda Szlovéniával (16-án) találkozik. A norvégok első félidőben mutatott játékra pedig lehet alapozni.

"Fontos, hogy össze tudtuk szedni magunkat, és nem ott folytattuk, ahol, mondjuk a horvátok ellen abbahagytuk. Nagyon remélem, hogy a jó hangulatot és a küzdést átmentjük a folytatásra. Neki kell menni a középdöntőnek, aztán meglátjuk, mi lesz" - zárta Pásztor Noémi.

Márton Gréta, a csapat még mindig nagyon fiatal, de már rutinosnak mondható balszélsője szerint a nagyobb tapasztalat, és a második félidő kiváló kapusteljesítménye bizonyult a döntő faktornak.

"Sokat beszélgettünk a meccs előtt arról, hogy

Nagyon sokat készültünk, videoztunk, csak azt sajnálom, hogy a végére elfogytunk, mert egész sokáig tudtuk tartani a lépést. A meccs végére kijött a norvégok nagyobb tapasztalata, és Silje Solberg is nagyon jól védett a második félidőben, amiből rengeteg gyors gólt lőttek, mi pedig akkor már nem igazán tudtuk megállítani őket.

Márton Gréta, amikor helyzetbe került nem hibázott a norvég kapu előtt Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A válogatott balszélsője is sajnálja, hogy nem visz pontot a csapat a középdöntőbe, mert egy ilyen meccs után – a vereség ellenére is – talán lenne némi keresnivalója. A Fradi szélső kitért a csapatot végig buzdító szurkolókra is.

„Feltétlenül el kell mondanunk, hogy nagyon hálásak vagyunk azoknak a szurkolóknak, akik ide is elkísértek bennünket, és végig biztattak minket a három mérkőzésen.

A csapat kapusa, Szikora Melinda hét védéssel zárt, melyek között ezúttal akadtak bravúrok is.

Volt energia a csapatban, és, ha akadtak is hibák, megbeszéltük, hogy megyünk tovább, nem fogunk ráfeszülni a hibákra, ne legyenek lehajtott fejek, nyomjuk tovább. Tisztában kell vele lenni, hogy ugyanúgy, mint minden csapat, mi is fogunk gólokat kapni, sőt buta gólokat is, olyan szituációkból, amiket kiveséztünk a felkészülés során.

én pedig a kapuból próbáltam hozzátenni a magam részét. A meccs utolsó harmadára aztán kijött, hogy a norvégok fizikálisan sokkal előrébb tartanak, mint mi. Nagyjából ennyi van most a két csapat között, szerintem reális ez tízgólos különbség."

Joggal érzi úgy a csapat, hogy valamit visszaadott a drukkereknek Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A Bietigheim kapusa is egyetért csapattársaival, hogy a végeredmény ellenére is lehet építeni erre a meccsre a folytatásban.

"Az első félidő mindenképpen biztató volt, abba bele lehet kapaszkodni. A szurkolóknak pedig nagyon hálásak vagyunk, akik eljöttek értünk ide. Korábban is kaptunk már tőlük biztató üzeneteket, jó látni, hogy az első két meccs után is itt maradtak, és támogatnak bennünket. Különösen nagy hálával tartozunk nekik, hogy ilyen fergeteges hangulatot teremtettek és nyomtak bennünket végig előre a mérkőzésen, függetlenül attól, hogy mi volt az eredmény."