Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroligában eddig veretlen, 3 győzelemmel álló Sopron Basket a sorozat egyik legnehezebb idegenbeli mérkőzése előtt áll. Kedden este 21 órakor a spanyol Girona otthonában kellene folytatni a jó sorozatot, de ez nem lesz egyszerű feladat.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Gironából, Spanyolországból.

Két váratlan vereség vezeti fel a kedd esti Girona-Sopron női kosárlabda Euroliga-mérkőzést.

A Girona a múlt héten a teljesen esélytelennek tartott Mechelen otthonában kapott ki ebben a sorozatban,

s ezzel elvesztette Euroliga-veretlenségét. A Sopron Basket pedig a női NB I-ben szenvedett kétpontos vereséget a szintén EL-induló Szekszárd otthonában.

Jelena Brooks jó játékára nagy szükség lesz a spanyolok ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Biztosak lehetünk abban, hogy mindkét vereség rányomja a bélyegét a kedd esti összecsapásra. A kérdés az, melyik csapatot mennyire viselte meg mindaz, ami történt.

A Girona amúgy elképesztő terhelés alatt állva készült erre a meccsre.

Novemeber 10-én, csütörtökön a belgiumi Mechelenben játszottak. Két nappal később, szombaton a Kanári-szigeteken a Gran Canaria ellen játszottak idegenbeli, hosszabbításba torkolló bajnokit, majd kedden fogadják a Sopront. Csak ha az utazással töltött órákat nézzük, egészen extra, amit a Gironának el kellett viselnie az elmúlt hat napban.

A Sopron utazása sem volt döccenőmentes.

A hétfői bécsi induláskor a barcelonai repülőgép már elgurult az utasmolótól, de aztán - kisebb műszaki hiba miatt - visszatért oda.

Egyórás várakozás kezdődött, majd a gép végre nekilódult és szerencsésen megérkezett Barcelonába, ahonnan újabb másfél órás buszozás következett Gironába. A november közepéhez képest is meleg (23 fokos) idő fogadta a magyar csapatot, amely hétfőn és kedden is edzett egyet a meccs helyszínén.

A válogatottak Európa-bajnoki selejtezője előtti utolsó forduló lesz ez, mert ezek után három hét szünet következik az Euroligában. Ezért is lenne nagyon fontos a siker.

Meg azért, mert ebben az esetben a Sopron 4-0-s mutatóval menne a szünetre, míg a Girona 2-2-essel.

Nagyon nem mindegy. A spanyolok ezért tekintik kiemelt fontosságúnak a Sopron elleni meccsüket, na meg azért is, mert a címvédő ellen játszanak. És lesz ennek a meccsnek még egy különlegessége: a vb-bronzérmes ausztrál válogatott két tagja, Ezi Magbegor és Marianna Tolo most egymás ellen játszik, hiszen Magbegor Sopronban, míg Tolo Gironában kosarazik.

Ez a spanyol csapat az idény elején megnyerte hazája Szuperkupáját. Ezt követően jött nekik az Euroliga-selejtező, a főtáblára kerülésért a francia Villeneuve-d'Ascq együttesét verték meg úgy, hogy az első meccsen 12 ponttal kikaptak, de a gironai visszavágón ledolgozták ezt a hátrányt. Az első hullámvölgy ebben a hónapban érte őket, mert a spanyol bajnokságban kikaptak a Zaragozától, s utána jött a már említett mecheleni EL-vereség.

Gáspár Dávid csapatára nehéz meccs vár Gironában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Girona most tehát egyfajta győzelmi kényszerben lép pályára. Nagyon erős a keretük, Rebekah Gardner, Shay Murphy vagy Crystal Bradford neve nagyon jól cseng ebben a sportágban, de ebben a tekintetben a Sopron sem áll rosszul.

A spanyolok helyzetét nehezíti, hogy az egyik legjobb játékosuk, Binta Drammeh megsérült, így kedden este szinte biztosan nem lép pályára.

A magyar bajnokcsapat eddig a belga Mechelent, a török Mersint és a DVTK-t győzte le az Euroligában. A Griona a főtáblán eddig két győzelmet aratott: a francia Basket Landes és az olasz Schio ellen győzött.

A soproni Varga Alíz így várja az összecsapást.

A Sopron a tavalyi szezonban is egy csoportban volt a spanyol csapattal, akkor az első fordulóban játszott itt a magyar együttes és nyert egy fantasztikus összecsapáson.

Ezt a teljesítményt kellene most is megismételni, mert akkor nagy baj nem történhet.

A másik két magyar Euroliga-csapat közül a KSC Szekszárd kedden este 18 órakor hazai pályán játszik a görög Olimpiakosz ellen, míg a Sopronnal azonos csoportban lévő DVTK a törökországi Mersin otthonában lép fel.

A kedd este 21 órakor kezdődő Girona-Sopron Euroliga-meccsről az Origo a helyszínről számol be.