Szenzációs játék, óriási magyar győzelem a férfi kézilabda vb-n Korea ellen

BODÓ Richárd
Stockholm, 2023. január 12. Bodó Richárd gólöröme a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Koreai Köztársaság mérkőzésen a svédországi Kristianstadban 2023. január 12-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az első félidőben nyújtott szenzációs játékkal a magyar férfi kézilabda-válogatott gyakorlatiag szétzilálta Dél-Koreát és 30 perc után 10 góllal vezetett. Ez a játék a legszebb álmainkat is felülmúlta, így a létfontosságúnak ítélt első vb-meccsen nagyszerű győzelmet aratott Magyarország a svédországi vb-n a D-csoport nyitómérkőzésén.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

A svédországi Kristianstadban csütörtökön a kutyáját nem engedte volna ki az ember, úgy zuhogott az eső. A szinte földig érő szürke fellegek alatt szomorúan ázott a város, a sportcsarnok felé tartva pedig csak néhány ember sétált az utcán. Az első benyomások alapján a helyiek egy nyugdíjasklubra bízták a rendezést. Akármerre néztünk, vidám, szépkorú emberek intézték az ügyes-bajos dolgokat. A bajos dolgokból is volt elég, mert nehezen sikerült életet lehelni abba a rendszerbe, amely az akkrediációs kártyákat köpte ki magából. A sajtóhelynek nevezett asztalokat - volt belőle egy - csak hosszas keresgélés után lehetett megtalálni, a későn jövők pedig az ölükbe tett laptopokkal dolgozhattak. A várost persze nem nagyon izgatta fel az a négy csapat (Magyarország, Izland, Korea, Portugália), amely itt játszott, de ez minden világversenyen, ahol nem a hazai csapat játszik.

A kezdés előtt a magyar-koreai meccsen Kristianstadban Forrás: Kibédi Péter

A D-csoport nyitómeccsén tehát a magyar és a koreai válogatott feszült egymásnak. Óriási mérkőzésre volt kilátás, hiszen az ázsiai ellenféllel nem túl gyakran találkozik a magyar csapat. A mérkőzést két algériai bíró vezette, róluk azért semmiképp nem lehetett elmondani, hogy a világ legrutinosabb bírói lettek volna.

Mikler Roland védésével indult a meccs, majd az ellentámadás végén Lékai előbb kihagyta a hetest, de a kipattanót bevágta, ezzel a magyar csapat vezetett 1-0-ra.

Már az elején óriási volt a tempó, 2 perc alatt 4 gól esett (2-2), a másodikat Bánhidi Bence lőtte a beállós helyéről. A harmadikat meg Bóka a szélről, miközben Ancsint kellett ápolni a magyar kispad mögött - ez semmiképp sem volt jó hír.

A sérült Ancsin Gábor (b) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Koreai Köztársaság mérkőzésen a svédországi Kristianstadban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kis koreaiak középen képtelenek voltak tartani Bánhidi Bencét, aki nagyon elemében volt, az ő góljával már 4-2-re vezetett Magyarország. Ekkor Lékai lőtt egy óriási kapufát, a túlsó oldalon Mikler védett. Figyelemreméltó volt, hogy a nem túl magas koreai fal kétszer is le tudta blokkolni a mieink támadását. Szita Zoltán átlövését azonban nem, s máris 5-2 lett az állás. Majd 6-2, azaz 4-0-s szériában voltunk, amikor Bánhidit az algériai bírók mezrángatás miatt leküldték két percre. Ezt a két percet megúsztuk egy kapott góllal, de a támadójátékban ekkor nagyon sok volt a hiba. 6-4 után Rosta Miklós is bemutatkozott egy szép góllal, de ekkor sorozatban jöttek a koreai válaszok. A koreai kapitány, Kang óriási gólt vágott Mikler szeme közé, 8-6-nál történt mindez, tehát nem ártott az óvatosság.

A magyar csapat minden egyes megmozdulásán látszott, hogy óriási akarással játszanak a mieink, Mikler csodás indítását Bóka Bendegúz váltotta gólra. A nagy lelkesedésbe azonban több hiba is csúszott. Szerencsére általában volt egy-egy játékos, aki segített, ha baj volt. A 16. percben a koreai csapat kapust cserélt. Az ázsiaiak két hatalmas termetű kapussal érkeztek, a 99-es számú Park kezdett, akin jelentős súlyfelesleg rengett. Aztán egy pillanat alatt úgy megráztuk Koreát, mint szódás a lovát és 12-7-es magyar vezetésnél az ellenfélnek időt kellett kérnie. Ekkor már Ancsin is újra a pályán volt, s ez megnyugtatóan hatott.

A dél-koreai Ri Hjon Szik (k), valamint Sipos Adrián (b) és Ilics Zoran, a magyar válogatott játékosai a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Koreai Köztársaság mérkőzésen a svédországi Kristianstadban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jó volt látni a magyarokon, mennyire összetartóak és a kispadon ülők is úgy rontottak be a pályára az időkérés alatt, mintha az életük múlna ezen. A csapategység tényleg megvolt és ez most nem üres szólamként hatott. Beállóban a szövetségi kapitány jól tudta rotálni Rostát és Bánhidit. Egy labdaszerzés után mezhúzás miatt Bodót zavarták ki, pedig nálunk volt a labda. Ezt az emberhátrányt már jobban viseltük el, de az üres kapura kapott koreai gól Lee Hyeonsiktól nem hiányzott. A 21. percben 16-9-re vezettünk, ami minden várakozásunkat felülmúlta.

Egy-egy koreai gól jelezte, hogy az ellenfél is megérkezett a vb-re, de az is látszott, hogy egy percig sem szabad kiengedni. Bánhidi Bence akkor dobott egy óriási gólt, amikor a bírók passzívot jeleztek. Az első félidő hajrájában Bodó góljával 19-11 lett az állás. Az első félidő végére pedig meglett a "közte 10", azaz a szünetben 21-11-re vezetett a magyar csapat. Ez az első 30 perc a legszebb álmainkat is felülmúlta.

A dél-koreai Ri Hjon Szik (b) és Sipos Adrián férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Koreai Köztársaság mérkőzésen a svédországi Kristianstadban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második félidőben kényelmesen tudta menedzselni a megszerzett előnyt Magyarország.Ugyan az első két támadásunkat kihagytuk, de aztán helyreállt a rend, s pillanatok alatt 12 gól lett a különbség (24-12), miközben a magyar kapuba Mikler Roland helyett Székely Márton érkezett. Az edzőmeccsé szelídült találkozón szinte mindenki játéklehetőséget kaphatott és ez is jó volt, mert így valamennyi játékosunk megszokhatta a pályát, ahol a következő két mérkőzést is játssza a magyar csapat. Várható volt, hogy ezt a tempót nem lehet 60 percig tartani, így a 38. percben visszaállt a 10 gólos különbség.

Bodó Richárd gólöröme a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Koreai Köztársaság mérkőzésen a svédországi Kristianstadban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bujdosó Bendegúz kihagyott hetesét azért nem volt jó annyira nézni, a koreai csapat pedig egy pillanatra sem adta fel. A 43. percben 25-18-as magyar vezetésnél Chema Rodriguez szövetségi kapitány időt kért, jól tette, mert a 12 gólos előny percek alatt olvadt el. A játékmegszakítás után Székely Márton két nagyszerű védést mutatott be, ezzel megállítottuk a koreai csapat rohanását. A 45. percben 26-18 volt az állás.

Az utolsó negyedórában már csak arra kellett vigyázni, nehogy megsérüljön valaki a magyarok közül, máskülönben Korea tudta, hogy ezt a meccset akkor sem nyeri meg, ha reggelig játszik. Mondjuk egy-két szép megoldást láttunk tőlük, de ennyi öröm nekik is járt. A végeredmény 35-27 lett a magyar csapat javára.

Rosta Miklós (k), valamint a dél-koreai Pak Jung Dzsun (b) és Ri Szong Min (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság első fordulójában, a D csoportban játszott Magyarország-Koreai Köztársaság mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar válogatott az első félidőben nyújtott szenzációs játékával hamar eldöntötte ezt a mérkőzést és magabiztos, nem várt nagy különbségű győzelmet aratott a koreaiak ellen.

A magyar csapat pénteki szünnap után szombaton az ellen az Izland ellen játszik majd, amely a csoport másik mérkőzésén 30-26-re legyőzte Portugáliát.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, D csoport:
Magyarország-Koreai Köztársaság 35-27 (21-11)
Kristianstad, v.: Belkhiri, Hamidi (algériaiak)
lövések/gólok: 58/35, illetve 44/27
gólok hétméteresből: 7/4, illetve 4/4
kiállítások: 16, illetve 6 perc

Magyarország:
Mikler - Lékai 7, Szita 2, Bánhidi 4, Sipos, Ancsin, Rodríguez 5,
cserék: Bóka 3, Ilic 1, Rosta 5, Bodó 3, Hanusz 1, Bujdosó 3, Ligetvári 1, Székely, Szöllősi