Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatott létfontosságú, a végletekig kiélezett meccset nyert meg a világbajnokságon a brazilok ellen, így még mindig van esélye arra, hogy bejusson a legjobb nyolc közé és kivívja az olimpiai szereplés lehetőségét. Chema Rodriguez csapata az első félidőben hat góllal is vezetett, de kiélezett végjáték után, végül 28-25-re nyert Brazília ellen. 

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokágon. A cél továbbra is a legjobb nyolc közé jutás volt, s ezt úgy érhettük el, ha a brazilok és a zöld-foki szigeteki csapat ellen nyerünk.

Ez azonban még nem volt elég, hiszen a svédeknek is meg kellett nyerni mindkét találkozójukat.

Többismeretlenes volt tehát az egyenlet, de a magyarok csak és kizárólag a brazil meccsel foglalkoztak.

Csere is történt a magyar csapatban a pénteki meccs előtt. Leimeter Csaba helyett a NEKA kapusa, Palasics Kristóf került a keretbe. Minderre azért volt szükség, mert a magyarok elsőszámú kapusa, Mikler Roland kisebb kézsérüléssel bajlódott.

Mikler Roland nagyon jól védett a magyar kapuban Forrás: AFP/Adam Ihse

Bánhidi Bence és Ancsin Gábor góljával 2-0-s vezetéssel indította a meccset a magyar csapat, a kapuban pedig Mikler Roland állt. 3-1-re is vezettünk, a harmadik magyar gólt Bodó lőtte. Jól kezdte a meccset a magyar csapat, Lékai Máté középről is eredményes volt.

Az első pillanattól látszott, hogy a magyar együttes most nagyon összekapta magát.

Az ötödik magyar gól szélről Bóka Bendegúz lőtte. 7 perc elteltével már négy góllal vezetett a magyar válogatott, a hatodikat Ancsin Gábor érte el. A brazilok 7-3-as vezetésünknél kértek időt.

Zoran Ilics támadja a brazilok kapuját Forrás: AFP/Adam Ihse

Ez sem használt, mert egy remek magyar akció végén Bodó betörésével már 8-3-ra vezetett a magyar csapat. A brazilok atomjaira hullottak, mi pedig - végre - a legszebb napjainkra emlékeztetően játszottunk. Azért Monta da Silva hatalmas gólja jelezte, hogy ők is a pályán vannak. A 14. percben kettős emberhátrányba került Magyarország, de Mikler óriásit védett. Ezt a támadást nem tudtuk góllal befejezni, de okosan lassítottuk a játékot. Amikor a brazilok gólt lőttek, Lékai már visszatérhetett, aztán Bánhidi is,

ezt a kettős hátrányt tehát megúsztuk egy kapott góllal.

Éledezett a brazil csapat, már csak azért is, mert kapusuk elkezdett védeni. Ez az időszak volt az első mélypontja a magyar együttesnek, de szerencsére Bodó Richárd idegnyugtató gólt szerzett. Sipos Adriánt egy nagy pofon miatt kiállították, nagyon sokat játszottunk emberhátrányban. Chiuffa góljával háromra csökkent a magyar előny. Ancsin állította vissza a megnyugtató előnyt, de a brazil csapat addigra már jelezte, hogy ők is megérkeztek e meccsre.

Bodó Richárd támaja a brazil kaput Forrás: AFP/Adam Ihse

A 21. percben 12-8-ra vezetett Magyarország. A két montenegrói bírót eddig sem zártuk a szívünkbe, de Sipos Adrián második kiállítása egészen nevetséges volt.

A brazil kapus színészkedett, Sipos gyakorlatilag hónaljon találta, ennek ellenére jöhetett a két perc a kapus - nem létező - fejbe lövéséért. Hogy erre mi szükség volt, azt senki sem tudta.

A brazil csapat megköszönte a hathatós segítséget és a 26. percben már csak két góllal vezetett a magyar válogatott. Teljesen megzavarodtunk, Chema Rodriguez időt is kért, de hiába. Brazília a bírók segítségével mg az első félidő vége előtt egyenlített. Lékai dobott egy gólt, majd az első félidő utolsó támadását kapufával fejezte be a magyar válogatott, így a szünetben 14-14 volt az állás.

A brazil kapus, Leonardo Tercariol az első félidő második felében fogott pár labdát Forrás: AFP/Adam Ihse

Nehéznek ígérkezett tehát a folytatás. Gyors gólváltással indult a második félidő, de érdemes volt feljegyezni, hogy a brazil csapat most először vezetett a találkozó folyamán.

A 33. percben csoda történt: emberelőnybe került a magyar válogatott.

Ancsin Gábor hatalmas átlövéssel egyenlített (16-16), majd Bóka találatával vettük vissza a vezetést. Bodó kettőre növelte az előnyt. Hősiesen küzdött a magyar csapat, ezúttal tényleg nem érhette szó a ház elejét.

Sipos a 38. percben megkapta a harmadik kétperces büntetését. Lehetett látni, hogy szinte utaztak a magyar védekezés kulcsemberére a bírók. Most egy lövőkéz megtámasztást ítéltek súlyosan szabálytalannak. Aztán a brazilok - csakhogy teljes legyen a boldogság -

kaptak egy hetest, de ezt Székely Márton bravúrral védte ki.

A túloldalon Ancsin volt könyörtelen, s az ő góljával vezetett 20-17-ra a magyar csapat.

Bodó hihetetlen ziccert hagyott ki, ezt büntette meg a brazil csapat, a 40. percben 20-18-ra vezetett Magyarország. Ugyan vezettünk, de nagyon oda kellett figyelni minden megmozdulásra. A nap hőse Bodó volt, szinte a hátán vitte a magyarokat.

A brazl Rogerio Moraes a magyar védők gyűrűjében Forrás: AFP/Adam Ihse

A brazil csapat egyetlen pillanatra sem adta fel, de Bodó mellett Ancsin is remekelt. Így tartottuk a háromgólos előnyt, amelyet nem lehetett megnyugtatónak nevezni. A dél-amerikaiak nem mentek a szomszédba egy kis színészkedésért.

Minden egyes megmozdulásukon látszott, hogy ki akarják provokálni a magyar kiállítást.

Nem is kellett erre sokat várni, mert Bánhidi Bence is megkapta a két percet. Ekkor 6/2 volt a kiállítási arány, amely egészen nevetségnek tűnt.

A 44. percben Roska Miklós lőtt egy gólt, ezzel 23-19-re vezetett Magyarország. Mikler nagyott védett, miközben a terembe érkező izlandi szurkolók - ki tudja, miért - a braziloknak kezdtek szurkolni. De ezt a magyar válogatottat nem lehetett ma agyonverni. Bóka középről szerzett gólt, ezzel 24-19 ide, a brazilok időt kértek.

Sajnos ez hatott, mert két brazil gól következett, ezzel a 47. percben 24-21-re vezetett Magyarország. Rettenetesen nehéz utolsó 13 perc elé néztünk.

Bóka Bendegúz gólba tartó lövése Forrás: AFP/Adam Ihse

A következő magyar támadást elhibáztuk, de ezt követően Pedro, a magyarok honosított játékosa is lőtt egy gólt. Az utolsó 10 percbe 3 gólos magyar vezetéssel léptünk be. Kapufát lőtt Szita Zoltán, ez most nem hiányzott. Nyolc perccel a vége előtt a brazilok egy gólra jöttek fel, amit követően a magyar szövetségi kapitány időt kért.

Szita eresztett el egy újabb lövést, de ezt a brazil kapus védte, majd a túloldalon passzív jelzésig támadtak a brazilok, de nem tudtak gólt szerezni. 25-24-es magyar előnyről indult az utolsó öt perc, Bodó sípszó után talált a kapuba, majd a következő akció végén újra a kapufát találta el.

A brazilok is megremegtek, újabb hosszú támadást zártak le egy rossz lövéssel, majd Lékai rssz bejátszása után ziccerben léptek ki a brazilok, de Mikler csodálatos bravúrral védte a ziccert, ami után jött az újabb csattanó, Lékai lőtt a kapuba.

26-24-nél a brazilok kértek időt.

Hősies védekezés után Bánhidi blokkjárol került Mikler kezébe a labda, majd Lékai újabb gólt szerzett, és hátul pedig sebezhetetlen maradt a magyar csapat, amely még egy hétméterest is kiharcolt, amit Lékai lőtt a kapuba, majd az utosó másodpercekben Monta bombázott a kapuba, így 28-25 lett a vége ide.

A magyar válogatott a Zöld-foki Köztársaság ellen zárja majd a középdöntős meccseket. Ha ott is nyer, illetve a többi eredmény is kedvezően alakul, akkor ott lehetünk majd a világbajnokság legjobb nyolc csapata között.

A mérkőzés után a magyar csapat játékosai nyilatkoztak az Origónak:

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, II. csoport:
Magyarország-Brazília 28-25 (14-14)
Göteborg, v.: Pavicevic, Raznatovic (montenegróiak)
lövések/gólok: 45/28, illetve 48/25
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
kiállítások: 12, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 6, Bodó 4, Lékai 7, Bánhidi 2, Ancsin 6, Rodríguez 1, cserék: Sipos, Ilic 1, Hanusz, Szita, Rosta 1, Ligetvári, Székely

A kézilabda világbajokság alatt minden fontos hír a magyar csapatról az Origo live streamen!