Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő izgalmak után jutott be a legjobb nyolc közé a magyar férfi kézilabda-válogatott a svédországi világbajnokságon. A magyarok vasárnap előbb 42-30-ra legyőzték a Zöld-foki Köztársaság csapatát, majd este annak drukkoltak, hogy Svédország verje meg Portugáliát. A svédek megtették ezt, így a skandináv rendező mellett a magyar csapat jutott tovább a stockhlomi negyeddöntőbe. A nyolc közé jutás azt is jelenti, hogy Magyarország biztosan olimpiai selejtezőt játszhat a 2024-es párizsi játékokra. Két egymást követő világbajnokságon vagyunk ott a legjobb nyolc között - ez mindenképpen dicséretes teljesítmény.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

A pokolban és a mennyországban is járt a magyar férfi kézilabda-válogatott az elmúlt napok alatt a skandináv országban. A portugáloktól elszenvedett 27-20-as vereség után lehajtott fejjel somfordáltunk haza a hotelbe.

Az izlandi csapat meseszerű legyőzése után a könnyeinket törölgettük.

A svédektől elszenvedett súyos vereség után a szavakat sem találtuk. A brazilok elleni hősies és csupaszív játékot látva elkezdtünk reménykedni. Aztán amikor vasárnap este a svédek 32-30-ra legyőzték a portugál csapatot, hihetetlen öröm vette kezdetét a magyar csapat szálláshelyén.

Óriásit harcolt a nyolc közé jutott magyar válogatott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Természetesen a svédek utolsó meccsen nyújtott második félidei játéka nélkül most nem készülnénk a stockholmi negyeddöntőre. Tehát a mi továbbjutásunkhoz az is kellett, hogy a hazaiak ne kapjanak ki a portugáloktól, meg az is, hogy a portugálok ne győzzék le a brazilokat. Mindkettő teljesült. Erre lehet azt mondani, hogy szerencse - van is ebben valami.

De a szerencse mindig azé, aki rászolgál erre.

Márpedig sok mindent el lehet mondani a magyar csapatról, csak azt nem, hogy ne tett volna meg mindent azért, ami most vár rájuk. A szerencsét pedig azért is felesleges emlegetni, mert a kulcsmeccseket mind megnyerte a magyar csapat.

A legjobb nyolc közé jutás biztos olimpiai selejtezős szereplést ér, mert a franciák is bejutottak a negyeddöntőbe, de az olimpia házigazdájának nem kell selejteznie, így lett a 8. helyezés is olimpiai kvalifikációt érő.

Ez a továbbjutás most olyan energiákat mozgósíthat, amely eddig "beleszorult" a csapatba. Mert valljuk meg, a portugálok elleni csoportmeccs első 20 perce a mai napig megmagyarázhatatlan, miként az is, hogyan tud ez a csapat ennyire kétarcú lenni.

Bodó Richárd hatalmas gólokkal járult hozzá a legjobb nyolc közé jutáshoz Forrás: MTI/Kovács Tamás

Svédország és a svédek sokszor hoztak már nekünk szerencsét.

Legutóbb 2012-ben játszhatott a magyar férfi kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőt - azt is egy svédországi vb-n érte el 2011-ben még Mocsai Lajos vezetésével. A 2019-es női vb-n, Japánban a svéd válogatott győzelme kellett ahhoz, hogy a magyar válogatott elérje az olimpiai selejtezőt - az a csapat aztán ki is jutott Tokióba. Ez a mostani továbbjutás sokakat emlékeztethet a 2003-as portugáiai férfi vb-re, ahol a magyarok már a szállodában csomagoltak, amikor jött a hír, hogy Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát. A mieink ezzel maradtak versenyben, majd a csodával határos módon jutottak el a 6. helyig, s onnan közvetlenül az athéni olimpiára, ahol negyedik lett a magyar társaság. Szóval, a múltban is volt olyan továbbjutás, amelyhez ez a mostani hasonlítható.

A magyar csapat egyik kapusa, Székely Márton az Origónak azt mondta, hogy a nyolc közé jutás óriási dolog, amely válasz azoknak is, akik korábban lehurrogták a magyar válogatottat.

A másik magyar kapus, Mikler Roland visszavonult volna a magyar férfi kézilabda-válogatottban való szerepléstől, ha a csapat nem jut negyeddöntőbe a világbajnokságon, és nem harcolja ki az olimpiai selejtezős részvételt.

Mikler Roland, a magyar válogatott kapusa nem vonul vissza a nemzeti csapattól Forrás: MTI/Kovács Tamás

mondta Mikler Roland

Az hétfő este dől el, hogy a magyarok a szerdai, stockholmi negyeddöntőben a címvédő Dániával vagy Egyiptommal találkoznak.

mondta Bodó Richárd.

Bánhidi Bence úgy vélekedett, a portugálok jól játszottak, de a svédek a végére bedarálták őket. "Még most is feláll a szőr a kezemen és a hátamon, mert végigizgultuk ezt a nagyon nehéz hatvan percet. Amiért jöttünk, azt megcsináltuk, és a svédek is besegítettek nekünk. Innentől új célokat kell megfogalmaznunk, de örömjáték következik számukra" - magyarázta a beálló.

A lényeg az örömjáték, nagyon jól fogalmazta ezt meg az MTI munkatársának Bánhidi Bence.

A béklyókat most már le kell dobni, mert nincs, ami nyomassza ezt a csapatot. Az egy évvel korábbi, haza rendezésű Európa-bajnokságon való váratlan és korai kiesés óriási zsákot pakolt a magyar játékosok hátára, s ebben külön súlyként nehezedett a mostani elvárás, azaz a legjobb nyolc közé kerülés.

Bánhidi Bence ünnepel, a magyar csapattal ő is ott lesz a negyeddöntőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Lehet erre azt mondani, hogy ezeknek a sportolóknak ez a dolguk, de ez eleve cinikus megközelítés, mert a világ legjobb csapatai is hibázhatnak, vagy elvérezhetnek. Úgy, ahogy ezt akár Izland, akár Portugália, akár Horvátország tette ezen a világbajnokságon.

A magyar válogatott hétfőn utazik el Göteborgból a svéd fővárosba, Stockholmba, ahol szerdán lép először pályára. Amennyiben a mieink sikerrel veszik a negyeddöntőt, akkor az elődöntőt a lengyelországi Gdanskban kellene lejátszani, de ehhez az is kell, hogy a svédek is nyerjék meg saját negyeddöntőjüket.

A helyzet tehát most még bonyolult és képlékeny, hiszen hétfő estig azt sem tudjuk biztosan, hogy melyik csapat lesz a magyarok ellenfele a negyeddöntőben.

A Dánia-Egyiptom meccsen a döntetlen az afrikai együttes csoportelsőségét jelentené, ez esetben a mieinknek az egyiptomi csapattal kellene játszani a négy közé jutásért.