Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott utolsó előtt világbajnoki selejtezőjét játssza csütörtökön este, magyar idő szerint 18 óra 30 perctől Klaipédában, Litvánia ellen. A hazai csapat már kijutott a nyári tornára, míg a mieink az utolsó esélyt igyekeznek megragadni, hogy először a sportág történetében ott lehessenek a legnagyobb világversenyen. Ehhez mindenek előtt győzni kellene a kontinens egyik legjobb, de ezen az estén a legnagyobb sztárjait nélkülöző csapatának otthonában. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány és a játékosok pedig pontosan erre készülnek.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása a litvániai Klaipédából.

A mieink kedden, szinte egész napos utazás végén érkeztek meg Klaipédába. Budapestről előbb Varsóba, majd onnan a litván fővárosba, Vilniusba repítette a magyar csapatot a LOT lengyel légitársaság menetrend szerint közlekedő kis gépe, hogy aztán Litvániát kelet-nyugati irányban átbuszozva érjen el a balti ország harmadik legnagyobb városába. A reggel 7.50-es ferihegyi találkozó után mintegy tizenegy órával végre kinyújtózhattak és el is foglalhatták szobáikat a nap során a repülő és a busz igencsak szűkös helyeire bepréselt óriások. A budapesti tavasz után már Varsóban is igazi februári hideg fogadta a csapatot. És egy kis meglepetés: a mieink gépe ugyanis éppen a lengyel fővárosban tartózkodó amerikai elnök, Joe Biden repülőgépe mellett gurult a helyére.

Nem csak Joe Biden jár elnöki ügyben, hanem a magyar kosarasoknak is Forrás: Origo

Klaipédában szerdán kezdődött a munka: reggeli után – immár szállingózó hóesésben – a csapat a Svyturio Aréna felé vette az irányt, ahol a szövetségi kapitány edzést vezényelt a mieinknek. A rövid eligazítást egy bemelegítés követte, majd egy kiadós dobóedzés.

A gyakorláson nem vett részt a Falco kiválósága, Perl Zoltán, aki belázasodott, így alighanem a csütörtöki mérkőzést is kihagyja.

Ott volt viszont az ügynökével elszámolási vitába keveredő Vojvoda Dávid, akit Ivkovics annak ellenére is elvitt Litvániába, hogy az Alba-Fehérvár játékosa el van tiltva a nemzetközi mérkőzésektől. Ő Kiss Dáviddal és Lukács Norberttel labda nélküli, erősítő jellegű edzést végzett az oldalvonal mellett.

Szerda este, a mérkőzés időpontjában még egy dinamikus edzést vezényelt a játékosoknak a stáb, ahol a fiúk megszokhatták a csarnokot. A nagyjából nyolcezres Svyturio Arenában az esti gyakorlás során a rendezőktől megtudtuk, hogy mintegy négyezer jegyet adtak el előzetesen, de ennél azért jóval több szurkolóra számítanak a találkozón.

Szerda délelőtt még üresek voltak a lelátók, csütörtök este azonban már biztos, hogy pokoli hangulat lesz a Svyturio Arénában Forrás: Origo

Elvégre, ami Kanadában a jégkorong, Dániában a kézilabda, az Litvániában a kosárlabda: nemzeti sport, nemzeti büszkeség, a mindenkori válogatott pedig nemzeti jelkép, tagjai valóságos hősök. Ez akkor is igaz, ha a két legutóbbi Európa-bajnokságon csak a 9., illetve a 15., a négy évvel ezelőtti vb-n pedig szintén a 9. helyen zárt, a tokiói olimpiára pedig nem jutott ki. És, ha a legnagyobb sztárok, az NBA-ben játszó Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans) és Domantas Sabonis nem repültek haza az utolsó két meccsre (a litvánok február 26-án a már szintén kijutott franciák otthonában fejezik be a selejtezősorozatot).

Jonas Valanciunas (labdával) most nem fogja megkeseríteni a mieink életét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Távollétükben a legnagyobb név a hazai a csapatban a török Karsiyaka 33 éves, kétszeres Eb-ezüstérmes klasszisa, Mindaugas Kuzminskas, aki egy New York Knicksben töltött NBA-szezon mellett számos nagy európai klubban (Zalgiris Kaunas, Unicaja Málaga, Olimpia Milano, Olympiakosz, Zenit) megfordult. A mai litván keret erejét jól mutatja, hogy szinte ugyanezzel a 12 játékossal győzték le tavaly 65-56-ra Montenegrót – méghozzá idegenben.

A litván válogatott kerete

Arnas Velicka (Niners Chemnitz, Németország), Eigirdas Zukauskas (Wolves), Eimantas Bendzius (Banco di Sardegna Sassari, Olaszország), Evaldas Kairys (Rytas), Gabrielius Maldunas (7Bet-Lietkabelis), Gytis Masiulis (Rytas), Gytis Radzevicius (Rytas), Kristupas Zemaitis (Wolves), Mantas Rubstavicius (7Bet-Lietkabelis), Margiris Normantas (Rytas), Martinas Geben (BAXI Manresa, Spanyolország), Matas Jogéla (Neptunas), Mindaugas Kuzminskas (Pinar Karsiyaka, Törökország), Vaidas Kariniauskas (CS Rapid Bucuresti, Románia)

A mieink a fentebb említett Vojvoda mellett biztosan nem számíthatnak Hanga Ádám, Rosco Allen és Filipovity Márkó játékára, akik klubkötelezettség, illetve utóbbi sérülése miatt nem lehet itt a csapatban. Perl Zoltán, a Falco kiválósága szerda reggelre betegedett le, így az ő játéka is több mint kétséges.

A két csapat a FIBA statisztikái szerint eddig háromszor találkozott egymással, és mindhárom meccset a baltiak nyerték, azaz éppen itt lenne az ideje egy magyar győzelemnek. Legutóbb tavaly augusztusban a Sabonisszal és Valanciunasszal felálló litvánok Szombathelyen nyertek 88-78-ra. Ezt megelőzően a 2019-es világbajnokság selejtezőjében ütköztek meg kétszer a csapatok: a budapesti Tüskecsarnokban nagyon simán nyertek 73-50-re a litvánok, akiket viszont napra pontosan öt éve, ugyanitt Klaipédában alaposan megizzasztottuk, és csak öt ponttal (80-75) tudtak nyerni.

Szóval, mi lenne, ha az évforduló alkalmából megszereznénk az első győzelmünket a litvánok ellen?

A magyar csapat vb-kijutási esélyei ugyan haloványak, hiszen nem csak a mi kezünkben van a sorsunk, de ez biztosan nem jelenti azt, hogy feladjuk a harcot. A lehetséges forgatókönyvekről a magyar szövetség oldalán megjelent cikkből érdemes tájékozódni.

Így készül a kapitány a mérkőzésre:

Egy nemes feladat előtt állunk

A magyar kosárlabda-válogatott 28 éves irányító-bedobója a litvánok elleni csütörtöki vb-selejtezőn nem csupán várható pontjai és gólpasszai miatt lesz a mieink egyik legfontosabb játékosa, hanem a „helyismerete" miatt. Ugyan nem a mérkőzésnek otthont adó nyugat-litvániai kikötővárosban, Klaipédában játszik, így nem útba igazítást kértünk tőle a találkozó előtt, hanem azt, hogy litván bajnoki címvédő Rytas Vilnius játékosaként kicsit vigyen bennünket közelebb a riválishoz.

„A litván kosárlabda leginkább abban tér el a magyartól, hogy sokkal inkább a játékosok fizikumára épül, a csapatok arra alapozzák a játékukat.

Igaz, hogy nekünk is volt már nagyobb arányú győzelmünk, de ettől még bárki bárkit képes megszorongatni, nem véletlen, hogy a Zalgiris Kaunasnak is több veresége van már, és nekünk is volt egy hullámvölgyünk."

Váradi Benedek jól ismeri a litván kosárlabdát Forrás: MKOSZ / Girgasz Péter

Váradi szerint a csütörtöki meccsen kulcsfontosságú lesz a hatékony védekezés, és a jó lepattanózás.

„Csapatként kell támadni és védekezni, nagyon fontos lesz, hogy türelmesek legyünk, és a fontos pillanatokban jó döntéseket hozzunk" – mondta Váradi a meccsről.

„A kedd esti videózás során sem láttunk sok újat, tulajdonképpen mindig ugyanazt játssza a válogatott, de azért nem ártott egy kicsit ismerkedni a játékosokkal és átvenni újra az elemeket" – mondta Váradi, aki kiemelte, a magyar csapatban már mindenki ismeri a válogatottunk játékrendszerét, pontosan tudja, hogy mi a feladata, ami döntő lehet.

A magyar válogatott kerete

Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque, Franciaország), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Golomán György (7Bet-Lietkabelis, Litvánia), Mikael Hopkins (UnaHotels Reggio Emilia, Olaszország), Karahodzsics Kemal (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Keller Ákos (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Mócsán Bálint (DEAC), Pongó Marcell (Arconic-Alba Fehérvár), Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Somogyi Ádám (Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas, Litvánia)

A litvánok már kijutottak a nyári (augusztus 25. - szeptember 10.) világbajnokságra, amelynek Japán, Indonézia és a Fülöp-szigetek lesz a házigazdája, így ők biztosan felszabadultan fognak játszani. De a magyar csapatnak is van még egy halvány esélye, igaz, nem csak a saját kezében van a sorsa. Ez viszont nem szabad, hogy a nyomást helyezzen a mieinkre.

Tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz könnyű dolgunk Litvániában, hiszen a sztárjaik nélkül is nagyon jó játékosokból áll a csapatuk, és hazai pályán minden labdáért harcolni fognak. Akik pedig most a sztárok helyett itt vannak a csapatban, mindent meg fognak tenni, hogy bizonyítsák, lehet velük számolni a nagy tornákon is."