Vágólapra másolva!
A női kosárlabda NB I szombaton rajtoló döntőjének első meccsén a címvédő Sopron Basket hazai pályán fogadta a SERCO UNI Győr csapatát. Az első két negyedben szorosan alakult a mérkőzés állása, de a folytatásban bő tízpontos előnyt harcolt ki a Sopron, és végül simán nyerte a finálé első felvonását a Novomatic Arénában.

A favorit soproniak 20/2-es győzelmi mérleggel nyerték meg az alapszakaszt, míg idei kihívójuk 19/3-mal másodikként zárta a bajnokság első részét. A rájátszásban a tavaly Euroliga-győztes Sopron előbb a Vasast, majd az elődöntőben a legutóbb ezüstérmes Szekszárdot verte vesztett mérkőzés nélkül, a Rába-parti együttes pedig előbb a TFSE-MTK csapatánál bizonyul jobbnak 2-0-lal, majd nagy csatában, 2-1-gyel jutott túl a DVTK-n.

Az előző szezonban ötödik Győr eddigi egyetlen bajnoki címét 2012-ben ünnepelhette, a Sopron dicsőséglistája viszont jóval terjedelmesebb: tavaly a soproni csapat fennállása 15. aranyérmét szerezte meg. A zöld-sárgák mellett szól az is, hogy márciusban megszerezték 11. aranyérmüket a Magyar Kupában.

Bő másfél percig tartó kosárcsend után a bajnoki döntőt első pontjait Magbegor szerezte egy szép betörés után. A győriek oldalán Ellenberg volt elemében az első percektől kezdve, az amerikai irányító már hét pontnál járt az első negyed feléhez érve. A gond az volt, hogy Ellenbergen kívűl más nem szerzett pontot Cziczás László csapatában (10-9).

Böröndy Vivien védekezik a győri játékoson Forrás: Tóth Zsombor

Nem alakult ki folyamatos játék a pályán, sok szabálytalanság tördelte a meccset. Fegyverneky kosara után Magbegor találta meg egy remek passzal Alice Kuneket, és a soproniak légiósa nem hibázott hárompontos vonalról.

A Győr nagyon esetleges támadójátékot produkált, a soproniak Brooks és Magegor révén pedig remek ütemben szerezte a kosarakat.

Az utolsó két percben a vendégek játékosa Weninger Virág még egy teljesen tiszta ziccert is elhibázott. A negyed végére kilencpontos előnyre tett szert a Sopron (24-15).

Ellenerg triplájával indult a második negyed, majd Brooks talált be középtávolról. Az amerikai irányító mellett Dombai remek hárompontosával már csak három pont volt a különbség (26-23). A győriek védekezésben jobban odatették magukat, de a támadásban még mindig szenvedtek a vendégek.

Nagy csata folyt a palánkok alatt Forrás: Tóth Zsombor

Az időkérés után összezedte magát a Sopron, és remek ütemű akciókból újabb kosarakat szerzett Gáspár Dávid csapata (34-26). A negyed feléhez érve ismét sűrűsődtek a szabálytalanságok, és olykor néhány bántó technikai hibát is elkövettek a játékosok. Hosszú percekig egyik csapat sem tudott a gyűrűbe találni.

Gáspár Dávid időkérése után Alice Kunek büntetőivel tízre nőtt a különbség,

majd Magbegor remek védekezése után egy könnyed passzal találta meg a palánk alá befutó soproni csapattársát. A negyedet Ellenberg rossz dobása zárta (42-33).

Joban kezdte a harmadik negyedet a Sopron, és a negyed feléhez érve már félszáz pont felett jártak Gáspár Dávid tanítványai (51-37). A Győr azonban nem adta fel, és Dombai és Oroszova újra tíz ponton belülre kerültek a vendégek. Fegyverneky és Ellenberg szép betörései után az utolsó két percben nem született kosár (57-46).

Magbegort nehéz volt tartani Forrás: Tóth Zsombor

A soproniak tizenhárom eladott labdánál jártak az utolsó játékrész előtt,

de a győriek ebből csak négy pontot tudtak szerezni.

A huszonnégy pontos Ellenberg rengeteg dobást vállalt, és a csapata pontjainak közel felét az amerikai irányító szerezte.

A Sopron a negyed első öt percében tartotta bő tízpontos előnyét. Az utolsó negyed feléhez érve Fegyverneky első sikeres triplájára Oroszova szintén egy hárompontossal válaszolt (69-59),

de nem volt elég átütőerő a győri támadásokban, hogy Cziczás László csapata szorossabbá tegye a döntő első meccsét.

A Sopron, ha nem is meggyőző játékkal, de magabiztos győzelmet aratott a hazai közönsége előtt a Győr csapata ellen. Folytatás jövőhét kedden, Győrben.

A női rájátszásban csak a finálé tart az egyik fél harmadik sikeréig, így ha öt mérkőzésre kerül sor, akkor április 26-én ér véget a döntő.

A DVTK nagyot hajrázva, az utolsó negyedet tíz ponttal megnyerve került előnybe a Szekszárd elleni bronzcsatában a női kosárlabda NB I rájátszásának szombati játéknapján.

A négy ponttal diadalmaskodó miskolciak vezére a Puerto Ricó-i Arella Guirantes volt, aki fantasztikusan játszva 30 pontja mellé begyűjtött 19 lepattanót is. Az egyik csapat második sikeréig tartó párharcok második találkozóit szerdán rendezik.


Női NB I, döntő, 1. mérkőzés:

Sopron Basket-SERCO UNI Győr 80-68 (24-15, 18-18, 15-13, 23-22)
Legjobb dobók: Brooks 25, Magbegor 19, Kunek 8 illetve Ellenberg 28, Oroszova 13, Nagy 10

Eredmények:

a 3. helyért, 1. mérkőzés:
DVTK-Hun-Therm - Atomerőmű KSC Szekszárd 64-60 (12-23, 21-14, 15-17, 16-6)

a 7. helyért, 1. mérkőzés:
E.ON ELTE BEAC - Vasas Akadémia 62-77 (11-19, 20-18, 20-17, 11-23)

alsóházi rájátszás a kiesés elkerüléséért:
PINKK Pécsi 424-Ludovika Csata 78-86 (26-28, 10-23, 23-18, 19-17)

A tabella:
1. Ludovika Csata 4 4 - 316-268 38 pont
2. BKG-PRIMA Szigetszentmiklós 3 2 1 238-197 32
3. VBW CEKK Cegléd 3 1 2 199-210 29
4. PINKK Pécsi 424 4 - 4 262-340 26