A magyarok visszavágtak a hollandoknak a női vízilabda világkupában

waterpolo Horizontal
Szilágyi Dorottya két gólt szerzett a mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott csütörtökön nagy csatában, 12-11-re nyert a holland csapat ellen a világkupa második, athéni selejtezőtornáján.

A két csapat a múlt héten Hollandiában, az első tornán is találkozott egymással, akkor egy góllal a házigazdák voltak jobbak.

A magyar csapat 16 fős keretéből ezúttal Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna és Hajdú Kata maradt ki.

A rendkívül gólgazdag, kilenc találatot hozó első negyedben mindkét csapat védekezése hagyott némi kívánnivalót maga után, ezt a magyarok használták ki jobban, akik a háromszor is eredményes Szilágyi Dorottya vezetésével 5-4-es előnnyel zárták ezt a szakaszt.

A második negyed első felében nem esett gól, majd a hollandok egy labdaszerzés után ziccerből egyenlítettek.

Ekkor a magyarok kapták el a fonalat, és Gurisatti Gréta emberelőnyben eleresztett bombája után kettővel elléptek.

Fél perccel a nagyszünet előtt Magyari Alda védett hátrányban, de a Szilágyival szemben megítélt kontra után mégis esély nyílt a hollandok előtt a felzárkózásra, amit ötméteresből meg is tettek (8-7).

Szilágyi Dorottya vezetésével nyert a magyar csapat Forrás: AFP/Adek Berry

A harmadik negyed elején Szilágyi ötösét védte a hollandok kapusa, a túloldalon pedig azonnal jött a "büntetés" (8-8). Ekkor már jóval feszesebb és keményebb volt mindkét oldalon a védekezés, Gurisatti kipontozódott, de Garda Krisztina bombájával minimális előnnyel várhatta a magyar csapat az utolsó nyolc percet.

A negyedik negyed kihagyott magyar lehetőségekkel indult, de hátul rendkívül összeszedett volt a gárda. A hollandok azonban kevesebb mint négy perccel a vége előtt egy szép távoli lövéssel egyenlítettek.

Két és fél perc volt hátra, amikor előnybe került a magyar csapat, Bíró Attila időt kért, a figurát pedig Leimeter Dóra kiszorított helyzetből értékesítette.

Ezután a hollandok is létszámfölénybe kerültek, Magyari ugyan szenzációsan hárított, de szinte azonnal ötöst kapott a rivális és itt már a magyar kapus sem tudott segíteni. Azonnal jött viszont a válasz, Vályi Vanda nagyszerűen pattintott a jobb felsőbe, a holland támadást pedig egy kiváló blokk zárta le. A magyarok a teljes támadóidejüket elégették, 15 másodpercet hagyva a riválisnak az egyenlítésre. A hollandok időkérés után kapusukat is bevetve létszámfölényben támadtak, de egy kontra véget vetett az ütközetnek.

Női világkupa, selejtező, 2. kör:
Magyarország-Hollandia 12-11 (5-4, 3-3, 2-2, 2-2)
a magyar csapat gólszerzői: Szilágyi 4, Parkes, Rybanska 2-2, Gurisatti, Garda, Leimeter, Vályi 1-1.

Bíró Attila szövetségi kapitány együttese már múlt héten, a rotterdami fordulóban kiharcolta a szuperdöntős szereplést, így a görög fővárosban csak a jobb kiemelésért játszik.