Vágólapra másolva!
A Serco Uni Győr együttese pénteken este a Sopron Basket ellen idegenben folytatta az egyik fél három győzelméig tartó döntő-párharcát a női kosárlabda bajnokságban. A fináléban 2–0-ra vezetett a címvédő Sopron, miután az előző mindkét meccset magabiztosan nyerte. Az első két negyedben a kevesebb hibával játszó és a festéket uraló soproniak előnyre tettek szert a Győrrel szemben, majd a folytatásban végig önbizalommal telítetten játszva simán nyerték meg a meccset a nagyot küzdő Győr ellen. A Sopron a tizenhatodik bajnoki elsőségét szerezte.

A bajnoki címvédő soproniak az előző mérkőzésen kiélezett csatát vívtak a Győr otthonában. A végjátékot jobban bírták a vendégek, akiknek már csak egyetlen meccset kellett megnyerniük, hogy magasba emelhessék a bajnoki trófeát.

– árulta el a Sopron Basket másodedzője, Laczka Miklós.

– mondta el a Serco Uni Győr másodedzője, Fűzy-Antolovics Adél

Török Ágnes labdavesztésével indult az első negyed, amiből Yvonne Turner tökéletes ütempassza után Czukor Dalma dobott be egy hárompontost a sarokból.

A Győr játékosai, bár remekül járatták a labdát támadásban, mégis több pontatlan dobást mutattak be az első percekben.

Jelena Brooks hárompontosával kisebb előnyre tett szert a Győr, de Peyton Williams egy sikeres középtávolival nem engedte leszakadni a Győrt (8-4).

A meccs elején a Sopron több könnyű kosarat dobott Fotó: Polyák Attila - Origo

Magbegor hárompontosa után Brooks tett vissza egy támadólepattanót, majd a támadásban aktívan kezdő Peyton Williams dobott be egy duplát. A Győr láthatóan jobban megszervezte a felállt védekezés elleni támadójátékát,

de az apróbb hibák miatt már négy eladott labdánál jártak a vendégek a negyed utolsó két percéhez érve.

Turner kosara után időt kért Cziczás László, a győriek edzője (18-6).

Williams húzta a győriek szekerét, és az előző meccs legjobbja, Aaryn Ellenberg is megszerezte az első pontjait egy szép betörés után. A negyedet az amerikai irányító rossz dobása zárta (20-10).

Brooks szokása szerint kiválóan játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

A második negyed elején Magbegor már a kilencedik pontját szerezte, a soproniak magasembere szép triplát süllyesztett el a vendégek gyűrűjébe (23-10). Dubei Debóra távoli dobására Jelena Brooks válaszolt, majd Yvonne Turner tört be a győri védekezés hibája után, és egy könnyed ziccerrel fejezte be az akciót. Ellenberg passza után Peyton Williams megszerezte a hatodik pontját a meccsen, majd Ellenberg egy védővel az arcában dobott be egy hatalmas triplát. Gáspár Dávid, a soproniak edzője időt kért a negyed feléhez érve (27-18).

A folytatásban távolról próbálkozott a Győr, de nem jöttek be a vendégek dobásai, és a védőlepattanókból mindig indulni tudott a Sopron.

A tizenegy pontos Magbegor egy passzcsel után dobott szép ziccert, majd a hazai közönség skandálni kezdte a soproni center nevét (32-21).

A következő támadásnál a győri Ellenberg verte meg Magbegort, majd dobott be egy hatalmas triplát. Dubei Debóra erőszakossága is kosarat ért, hat pontra jött fel a Győr a negyed vége előtt egy perccel (33-27). A második negyedet Fegyverneky rossz dobása után Brooks kosara zárta (37-28).

Magbegort nem lehetett megállítani Fotó: Polyák Attila - Origo

Bár a Győr némileg átszervezte az első két meccsen Ellenberg köré épülő támadójátékát és megnyerte a második negyedet, Cziczás László csapata mégis (8) kétszer annyi labdát adott el az első félidőben, mint a soproniak (4). A lepattanókban mindkét csapat hasonlóan teljesített, a győriek viszont főleg az ellenfél palánkja alatt kerültek sokszor bajba. A megszerzett labdákból indított támadások mellett

a Magbegor vezérelte soproniak közel háromszor annyi pontot dobtak (16) a festéken belülről, mint a győriek (6).

Jelena Brooks középtávolijával indult a harmadik negyed, majd a tízpntos Dubei Debóra talált be távolról. Hiába, mert egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a festékben Magbegorral, a soproniak centere a tizenhatodik pontját dobta (41-31). Jelena Brooks mesés passza után Czukor volt eredményes a sarokból.

Turner a második félidőben ellenállhatatlan volt Fotó: Polyák Attila - Origo

Védekezésben sok hibával játszott a Győr,

a zárásokat is sokszor ütemkéséssel követték le a vendégek játékosai.

Ennek ellenére nagyon küzdött a vendégcsapat, hogy faragjon a hátrányából a negyed feléhez érve. Kevés sikerrel, mivel Yvonne Turner faulttal együtt dobott be egy kosarat, majd ismét az amerikai hátvéd dobott be egy szép középtávolit (50-31). Dombai Réka sikerese triplájával sem tudott tíz pont alá bejönni a Győr a negyed hajrájához érve (50-36).

A közönség már bajnokként ünnepelte a csapatot Fotó: Polyák Attila - Origo

A vendégek sokszor tanácstalanok voltak voltak a felállt védekezéssel szemben, sokkal kevesebb mozgás volt a győriek részéről, mint az első negyedben. A negyed utolsó két percben Alice Kunek triplájával már lassan húsz pont volt a különbség a két csapat között (59-40). A negyedet a sziporkázóan játszó Turner pincérdobása zárta.

Az utolsó negyedben már szinte az összes lényeges kérdés eldőlt. A soproniak több mint huszonkét ponttal vezettek a negyed felénél (68-46). A Győr becsülettel küzdött, de nem volt esélye közelebb kerülni a végig önbizalommal telten játszó soproni csapathoz.

Jelena Brooks két óriási triplával zárta le a mérkőzést az utolsó két percben, amelynek legeredményesebb játékosa a huszonhét pontos Magbegor lett.

Gáspár Dávid csapata a harmadik meccsen játszott a legjobban a nagyot küzdő Győr ellen, és vereség nélkül, megérdemelten szerezte meg a bajnoki címet a 2022/2023-as bajnoki idényben. A Sopron a tizenhatodik bajnoki címet szerezte meg.


Női NB I, döntő, 3. mérkőzés

Sopron Basket-SERCO UNI Győr 74-55 (20-10, 17-18, 24-14, 13-13)
Legjobb dobók: Magbegor 27, Brooks 21, Turner 13 illetve Dubei 12, Ellenberg 12, Williams 10