Vágólapra másolva!
Szerda este a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely az Arconic-Alba Fehérvár csapatát fogadta a szombathelyi Savaria Arénában  férfi kosárlabda NB I bajnoki döntőjének első mérkőzésén. Az első negyedben a vendégek meglepték a hazai csapatot, aki később Perl, Cowels, és Barac vezérletével megnyerték a döntő első összecsapását.

A bajnoki címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely három nullával zárta le a Zalakerámia ZTE KK elleni elődöntőt, pedig az amerikai Zach Brown kiesésével szűkült abajnokcsapat rotációja. Az Alba ellen viszon fájó volt az amerikai játékos hiánya, mivel Brown Milos Konakov csapatának egyik legfontosabb láncszeme volt védekezésben.

Mind a 13 mérkőzését megnyerte a bajnokságban az Arconic-Alba Fehérvár, amióta a korábbi spanyol másodedző, Alejandro Zubillaga átvette az irányítást. Egyetlen vereségét éppen a Magyar Kupa negyeddöntőjében, a Falco otthonában, az Arena Savariában szenvedte el a gárda. A kirobbanó formában játszó Albában mindenki egészséges. A tavaly még a Falcóval bajnokságot nyerő Somogyi elmondta, amióta Zubillaga felel a szakmai munkáért, jobban élvezik a kosárlabdát, mert az edző hagyja kibontakozni játékosait, és hozzájuk igazítja a rendszert.

A Falco a Cowels - Keller - Kovács - Pot - Tiby ötössel vágott neki a meccsnek. Az Alba a DeCosey - Ford - Philmore - Pongó - Somogyi kezdővel lépett pályára.

A Himmnusz eléneklésével indult a bajnoki döntő Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első percekben Cowels szép saroktriplájára robbant a szépszámú szombathelyi közönség, de a Pongó és Ford vezette fehérváriak a negyed feléhez közeledve kisebb előnyt tudtak kiharcolni (3-9). A szombathelyiek edzője, Milos Konakov azonnal becserélte a hazaiak nagy kedvencét, a válogatott Perl Zoltánt,

de a Falco így sem találta a ritmust támadásban.

Kovács Benedek sokat hibázott az első percekben Fotó: Csudai Sándor - Origo


Philmore hárompontosa és DeCosey erőszakosan szerzett ziccere után tízpontra nőtt a különbség, időt is kért Milos Konakov (6-16). Három és fél perccel a negyed vége előtt Tiby büntetőivel és Perl bravúrkosarával próbált felzárkózni a Falco, de előbb Pongó hárompontosa majd Vojvoda zsákolása lehűtőtte a hazaiak reményeit (10-23). Sok hibával játszottak a hazaiak, és ehhez a fehérváriak védekezése is nagyban hozzájárult. A negyedet az extázisban játszó Pongó Marcell dudaszóra behulló triplája zárta (16-28).

A fehérvári hátvéd tizenhárom pontot dobott a meccs első tíz perce alatt.

Stefan Pot hárompontosával indult a második negyed, majd Vojvoda büntetőivel tartotta előnyét az Alba (19-32). A Falco továbbra is görcsösen játszott: Keller rossz passzát Barac nem tudta megfogni, majd a másik oldalon Philmore rakta vissza Takács kihagyott ziccerét (21-37). A korábban Szombathelyen Somogyit óriási füttykoncert fogadta minden egyes labdaérintésnél,

a válogatott irányítónak nem is ment a játék: Somogyi első kosarára tizenhat percet kellett várni a meccsen.

Somogyi védekezésben azért odatette magát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bár a fehérváriak támadójátéka is hagyott kivánnivalót maga után, Alejandro Zubillaga játékosai jól segítették ki egymást védekezésben, és ennek mindig labdaszerzés lett a vége. Ford óriási blokkot adott Tiby-nek, de a megszerzett labdát Perl faulttal együtt dobta be. Kovács Benedek négy sikertelen kísérlet után az ötödik tripláját már bedobta, de a csendesen játszó Vojvoda is a legjobbkor talált be a hárompontos vonalon túlról. Cowels betörése után mégis közelebb tudott lopódzni a Falco (35-47). A fehérvári időkérés után Perl középtávolija zárta a negyedet.

Somogyis és Perl egymás ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Alba Fehérvár jobban kapta el a ritmust az első percektől kezdve, és a feszes védekezésük mellett a lepattanócsatát is a vendégek nyerték az első húsz perc után. A Falco tizenhét, az Alba huszonnégy lepattanót szedett két negyed után. Az első negyedben három triplát dobó Pongó Marcell és a kritikus pillanatokban mindig betaláló Vojvoda Dávid mellett az Alba csapatvédekezésének és gyors kontratámadásainak köszönhette a több mint tízpontos előnyét a félidőre. Jól mutatatja a hazai csapat támadójátékának hibáit,

hogy egyetlen pontot sem tudtak dobni lerohanásból Milos Konakov játékosai. Az Alba tizenegy pontot dobott az ilyen támadásokból.

Nagyon kemény csata folyt a palánkok alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyedet jól kezdte a Falco, Pot saroktriplájával hét pontra felzárkózott a hazai csapat (42-49). A szombathelyu szurkolók buzdításától fűtve érezhetően jobban koncentrált a hazai csapat. Perl és Pot remek összjátéka után pedig már csak három pont volt a különbség. A fehérváriak hátvédje, Vojvoda azonban védővel a nyakán dobott be egy hárompontost, így még vezetett az Alba a negyed feléhez érve (48-52).

A folytatásban Keller Ákos adott óriási blokkot Somogyinak, majd a válogatott hátvéd a következő támadásnál egy hihetetlen dobással javítani tudott. Nem mentek jól a Falco gyűrűközeli befejezései, és ezt az Alba ki is használta. Ford triplája Barac és Keller öt pontra hozta fel a Falcót (54-59).

Milos Konakov nehéz perceket élt át a kispadon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó negyed elején a tízpontos Barac és Tiby triplájával már a vezetést is átvette a hazai csapat (63-61). A keményebb hazai védekezés ellenére támadásban még mindig gyakran hibázott a Falco.

Ennek ellenére Pot szemfüles labdalopása majd Keller triplája és labdaszerzése után hétpontos előnnyel vágott neki a bajnoki címvédő az utolsó négy percnek (71-64). A fehérvári időkérés után a palánk alatt álló Philmore lőtt passza remekül találta meg Fordot, aki nem is hibázott a hárompontos vonalon túlról. A válogatott Keller blokkja után Barac tizenkettedik pontját szerezte, de egy labdavesztés után Vojvoda szép dobása után már csak négy pont volt a különbség (74-70).

Az utolsó percekben Vojvoda faultolta Perlt, és mivel az Albának kigyűlt az öt csapatszemélyije, így válogatott hátvéd büntetőket dobhatott.

A Falco hátvédje nem is hibázott, majd a huszonegypontos Perl középtávolról is betalált, így végleg eldöntötte a meccset (82-70).

A vártnál szorosabban indult, majd simábban zárult az első mérkőzés, de még nagyon sok van hátra a bajnoki címig vezető úton mindkét csapat számára.


Férfi kosárlabda NBI, döntő, 1. mérkőzés

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Arconic-Alba Fehérvár 82-70 (16-28, 21-21, 19-12, 26-9)
Legjobb dobók: Perl 21, Cowels 15, Barac 12, Pot 11 illetve Vojvoda 24, Pongó 14, Ford 12

A három győzelemig tartó döntő állása: 1-0 a Falco javára