A körülmények miatt szenvedett ijesztő sérülést a magyar válogatott kézilabdázó

Krakovszki Zsolt (k) és a grúz Khazein Rustanov (j) a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezősorozat 6. fordulójában játszott Magyarország - Grúzia mérkőzésen Tatabányán 2023. április 30-án.
Vágólapra másolva!
Súlyosnak tűnő térdsérülés miatt elveszítette balszélsőjét, Krakovszki Bencét a világbajnokságon szereplő magyar férfi junior kézilabda-válogatott.

Sótonyi László szövetségi edző szombaton az MTI-nek elmondta, még várnak a pontos diagnózisra, mivel az MR-felvételek kiértékelése folyamatban van, de az biztos, hogy a játékosnak haza kell utaznia, mert nem tudja folytatni a világbajnokságot.

A 20 éves, győri születésű és nevelésű Krakovszki Bence 2017-ben került a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, amelynek színeiben a legutóbbi bajnoki szezonban 25 NB I-es mérkőzésen 77 gólt lőtt. A korosztályos válogatottaknak évek óta oszlopos tagja, idén pedig már a felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozott. Az idény végén a HSA NEKA-tól a MOL Tatabánya KC csapatához igazolt.

Sótonyi hozzátette, új játékos nem csatlakozik a kerethez,

az a Tárnoki Márkó kerül majd sérült csapattársa posztjára, aki eddig nem szerepelt a 16 fős meccskeretben.

A magyarok az athéni csoportkörben kedden Argentínát 30-22-re, csütörtökön Norvégiát 31-22-re, pénteken Dániát 33-28-ra győzték le - ennek a meccsnek az első félidejében sérült meg Krakovszki -, így két pontot vittek magukkal a középdöntőbe, ahol vasárnap 16.30-tól Bahrein, hétfőn 16.30-tól Svédország lesz az ellenfelük. A negyeddöntőbe az első két helyezett jut.

A szövetségi edző megfogalmazása szerint abszolút beárnyékolta számukra a csoportkört, illetve a pénteki győzelmet Krakovszki sérülése. Ennek kapcsán rávilágított, hogy ezen

a speciális műanyag talajborításon már számos súlyos sérülés történt,

az északi csapatok ráadásul sokkal erősebb vakszot használnak, ezért a labda alig pattan fel a leütés után, ami tönkreteszi az egész játékot. Mivel megszűnik a talajnak az a kompenzáló hatása, aminek köszönhetően hirtelen elcsúszna a talp egy hirtelen irányváltásnál, a láb azonnal letapad, így keletkeznek ezek a súlyos sérülések.

- fűzte hozzá.

Sótonyi megjegyezte, minden ellenfélnek megvan a nehézsége, de tudták, hogy a dánok jelentik majd a legnagyobb falatot a csoportkör során, és ez igazolódott is.
"Eddig úgy teljesítünk, ahogy terveztük. Abszolút elégedett vagyok, de maximalista is, ezért még a győztes mérkőzésben is találok hibákat, hiszen minden meccs után lehet javítani valamin" - szögezte le a játékosként 190-szeres válogatott Sótonyi.

Hangsúlyozta: azt várja a játékosaitól, hogy

ne elégedjenek meg, és nehogy bármilyen könnyebbséget gondoljanak a Bahrein elleni mérkőzésről.

"A fizikális különbség miatt erőben a mi javunkra billen a mérleg nyelve, de gyorsaságban nem. Taktikailag és mentálisan is menedzselnünk kell a mérkőzést az elejétől kezdve" - magyarázta.

Hozzátette, megvan az elképzelésük, hogyan lehet megverni a következő ellenfelet, alaposan felkészülnek, és fejben nagyon erősnek kell lenniük. Szombat délelőtt regeneráció és videózás, délután konditermi edzés szerepel a programban.