Vágólapra másolva!
Az utolsó meccsét játszotta a magyar válogatott a debreceni U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon, ahol az ellenfél Libanon csapata volt. Az első két negyedben a palánk alatti támadójátékban jobb libanoniak szerezték meg a vezetést. Az utolsó negyedben mindent megtettek Váradi Kornél játékosai, hogy megfordítsák a meccset, de a végjátékban pontosabban célzó vendégek ezt megakadályozták. A magyar válogatott így vereséggel búcsúzott a debreceni világbajnokságtól. 

Váradi Kornél szövetségi edző együttese a 25-10-re elveszített harmadik negyed után erősen hajrázott Madagaszkár ellen, de végül így is kikapott, és a zárónapon Libanonnal mérkőzött meg a 15. helyért.

Magabiztosabban kezdte az első negyedet Libanon, és Abdul Rahman Sabbagh és Karl Chris Zamatta kosaraival gyorsan vezetést is szereztek. A magyar válogatott Csuti Kornél és Meszlényi Róbert büntetőivel próbálta tartani a lépést (6-7).

A negyed feléhez érve ismét több hibát vétett a magyar játékosok, és Karim Rtail óriási zsákolása után Váradi Kornél cserékkel próbálta frissíteni a csapatát. Sajnos a támadásból védekezésbe való visszarendeződések után sebezhető volt a magyar válogatott. Bryan Mansour már a harmadik gólpasszát adta a meccsen, amiből Alaa Sabbagh volt eredményes.

Meszlényi dob éppen Forrás: FIBA

Karim Rtail hárompontosa után Mostafa Assaf dobott be egy palánk alatti ziccert. A büntetőterületen belül többször is visszaszedték a rontott dobásokat a libanoni játékosok,

így második szándékból már tíz pontot szereztek a vendégek a negyed utolsó percéhez érve.

Csendes és Ságodi kosarai után Cseh Botond talált be a büntetővonalról, majd a negyedet Joseph Abou Samra gyűrű alatt feltett ziccere zárta (18-23).

A DEAC csereként beállt játékosa Várszegi Ádám egy szép saroktriplával kezdett a második negyed elején. A festékben továbbra is komoly gondjai voltak a magyaroknak, mivel az emberváltásoknál sokszor kisebb játékosnak kellett védekeznie a magasabb libanoniakon. Karl Chris Zamatta kosarára Hajdú Péter két gyors duplával válaszolt, a negyed feléhez érve négy ponttal vezetett Libanon (25-29).

Hajdú Norbert védekezik keményen Forrás: FIBA

Csátaljay passzából Csuti Kornél dobott be egy hármast,

majd a festékben kis túlzással tarthatatlan Chris Zamatta szerezte meg a tizenötödik pontját a meccsen (28-34).

Bryan Mansour triplája után egy magyar fault után két sikeres büntetőt is dobott a libanoni hátvéd, ezzel ért véget az első félidő (33-38).

Az első húsz percben a festékből tíz ponttal szereztek többet a libanoni játékosok, mint a magyarok, és támadlepattanókat tekintve is néggyel többet szedtek a vendégek, mint a hazaiak. A libanoni csapat legjobbja a tizenöt pontos Karl Chris Zamatta volt az első két negyedben, aki főleg a büntetőterületen belül volt aktív támadásban.

Hajdú triplái sem estek be az első két negyedben Forrás: FIBA

A harmadik negyed Csuti Kornél sportszerűtlen hibájával indult, amiből Karl Chris Zamatta büntetői következtek. Négy sikertelen magyar kísérlet után Schmera Gergely szerencsés kosarával próbált felzárkózni a magyar csapat a negyed feléhez érve (39-45). Pár pillanattal később Csátaljay passzából újra a Rátgéber Akadémia játékos volt eredményes. Bő négy perccel a negyed vége előtt Schmera Gergely sérült meg, helyére Csuti Kornél állt be.

A folytatásban Jad Nasr egy elképesztően nehéz floatert (futásból egy lábról elengedett ziccerdobás) dobott, majd Meszlényi Róbert dobott be egy ziccert.

Sajnos az utolsó két percre picit szétesett a magyarok védekezése, és elzárás-leválások után Mostafa Assaf kétszer is eredményes tudott lenni (44-56).

A vb utolsó nagy rohamára indult a magyar válogatott a negyedik negyedben. Csendes Péter hárompontosa után a tizenegy pontot szerző Ságodi Róbert szép betörése következett, időt is kértek a libanoniak (49-59).

Ságodi hasznosan játszott Forrás: FIBA

Pleesz Ádám remek ütemű alapvonali belépése után Csendes Péter gólpassza találta meg a csapattársát. Sőt, Csendes újabb triplájával hat pontra jött fel a magyar válogatott. A libanoniak legjobbja, a huszonnégy pontos Karl Chris Zamatta egy rettentő nagy zsákolást mutatott be Bryan Mansour passza után,

aki már a hetedik asszisztját osztotta k a meccsen (55-65).

Az utolsó három percben Csendes, Meszlényi, és Csuti vezérletével szép kosarakat szerzett a magyar csapat, de Abdul Rahman Sabbagh hárompontosa végleg eldöntötte a meccset. A magyar csapat így vereséggel búcsúzott a világbajnokságtól, és tizenhatodik helyen zárt.

U19-es férfi kosárlabda-világbajnokság
Debrecen

A 15. helyért:
Magyarország-Libanon 66-73 (18-23, 15-15, 11-18, 22-17)
Legjobb dobók: Ságodi 12, Csuti 12, Csendes 10, Cseh 7 illetve Zamatta 24, Rtail 11, Abou Samra 10