Vereséggel kezdett a magyar kosárlabda-válogatott az olimpiai előselejtezőben

Vojvoda Dávid (b) és Horti Bálint (j) a magyar válogatott tagjai, valamint a lengyel Karol Gruszecki (k) a férfi kosárlabda világbajnoki selejtezősorozat C csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott első mérkőzésén 83-81-re kikapott a házigazda Lengyelországtól vasárnap a Gliwicében zajló olimpiai előselejtező tornán.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak a tudatában kezdte meg szereplését, hogy három csoportmérkőzéséből legalább kettőt meg kell nyernie ahhoz, hogy a szombati elődöntőben is érdekelt legyen. Az első ellenfél a házigazdák csapata volt, amellyel előzőleg a 2019-es világbajnokság selejtezőjének első körében találkoztak a magyarok: 2017 novemberében 70-60-ra nyert odahaza az ellenfél, majd 2018 februárjában 64-57-re az Ivkovics-gárda bizonyult jobbnak. Az akkori keretekből Keller Ákos, Vojvoda Dávid, Benke Szilárd, Perl Zoltán és Váradi Benedek, illetve Mateusz Ponitka és Michal Sokolowski maradt hírmondónak.

A vasárnapi meccset jól kezdték a bokasérüléssel küzdő Vojvoda Dáviddal felálló, amúgy foghíjas kerettel pályára lépő vendégek, akik 15-14 után egy 5-0-ás sorozattal elhúztak. A folytatásban Vojvoda dobott triplát nyolc méterről, megszerezve hetedik pontját, de a gyengébben lepattanózó házigazdák tartották a lépést, majd 31-29-nél átvették a vezetést. A nagyszünetben 38-32 volt az állás, Sokolowski ekkor tíz pontnál tartott.

Térfélcsere után tíz pontra nőtt a hazaiak előnye (42-32), ráadásul a magyar centerek közül ekkor már Keller Ákos és Karahodzsics Kemál is három személyi hibával játszott. Amikor 15 pontra hízott a hátrány, elúszni látszott a mérkőzés, azonban a meccs legjobbjává előlépő Perl Zoltán kosaraival sikerült egy pontra feljönni (59-58), sőt, az utolsó játékrész a 21-5-ös vendégrohamnak köszönhetően 60-59-es magyar vezetésről indult. Ebben Keller kipontozódott, a lengyelek rendre három-négy ponttal előrébb voltak, az Ivkovics-gárda hat perc alatt mindössze öt pontot hozott össze, miközben a rivális sorra dobhatta a büntetőket. Benke Szilárd dudaszós hármasával bő két perccel a vége előtt 75-72 állt a nagyórán, a hajrá izgalmasan alakult, de a fordításra már nem maradt esélye a nemzeti csapatnak.

A magyarok a nyolccsapatos előselejtező B csoportjában hétfőn a portugálokkal, szerdán pedig a bosnyákokkal csapnak össze. A kvartettekből továbbjutó két-két csapat számára az elődöntőket pénteken rendezik, a döntőre pedig jövő vasárnap kerül sor. A tornagyőztes folytathatja februárban az olimpiai selejtezőben.

B csoport, 1. forduló:
Lengyelország-Magyarország 83-81 (19-19, 19-13, 21-28, 24-21)
A pontszerzők: Balcerowski 22, Sokolowski 18, Michalak 13, Ponitka 13, Zyskowski 7, Milicic 4, Witlinkski 4, Zolnierewicz 2, illetve Perl 24, Vojvoda 13, Golomán 12, Benke 9, Somogyi 6, Váradi 6, Keller 4, Pongó 3, Karahodzsics 2, Lukács 2