A férfi pólóválogatott a vb-döntős ellenfelével is játszik majd az Európa-bajnokságon

Fukuoka, 2023. július 29. A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország - Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra győzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott a világbajnok Hollandiával is összekerült a januári, izraeli Európa-bajnokság csoportkörének keddi sorsolásán, a vb-címvédő férficsapat pedig fukuokai döntős ellenfelével, Görögországgal is találkozik majd.

A nők az A csoportban a hollandokon kívül Horvátországgal és Görögországgal, a férfiak a B csoportban a görögök mellett Olaszországgal és Georgiával játszanak. A kontinenstornát január 3. és 16. között Netanyában rendezik.

A legjobb csapatok két négyes csoportban szerepelnek az első divízióban, míg a selejtezőből érkezett válogatottak alkotják a második osztályt. Az első divíziók csoportgyőztesei és másodikjai automatikusan a nyolc közé jutnak, míg a harmadik és negyedik helyezettek a második divízióból érkezőkkel játszanak a negyeddöntőbe jutásért.

A férfiaknál az olimpiai bajnok szerb válogatott csak a második divízióban szerepel, mivel a legutóbbi, spliti Európa-bajnokságon óriási meglepetésre nem jutott a nyolc közé.

Varga Zsolt, a világbajnok magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya a sorsolás után az M1 aktuális csatornán elmondta, hét vagy nyolc nehéz mérkőzésre kell készülniük fizikálisan és mentálisan is, ráadásul komplex felkészülésre lesz szükségük, hiszen az Európa-bajnokság után tíz nappal kezdődik a dohai világbajnokság.

A férfi pólóválogatott megnyerte a fukuokai világbajnokságot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Megjegyezte, nehéz csoportba kerültek, de ez nem meglepetés, mert az új lebonyolítás ismeretében számítottak erre. A görögöket jól ismerik, mivel edzőmérkőzésen, a legutóbbi világkupában, majd a vb-döntőben is találkoztak velük, az olaszokkal pedig közös edzéseik voltak. A georgiai együttest kevésbé ismerik, de videofelvételek segítségével feltérképezik majd.

Varga rávilágított, hogy az élmezőnybe tartozó ellenfeleikkel nagyon közel vannak egymáshoz játéktudásban, de akadnak olyan elemek, amiket pótolniuk kell, vagy tovább kell fejleszteniük.

A szövetség beszámolójában Varga Zsolt elárulta, az Eb-n több fiatal játékosnak kíván lehetőséget adni a bizonyításra, tapasztalatszerzésre, a legerősebb csapatot a februári vb-re tartogatja.

"Mindenki taktikázik, hiszen

aki eddig kiegészítő szerepet játszott, vagy újonc lesz egy ilyen világversenyen. A cél egyértelmű, szélesíteni a merítési lehetőséget a következő évekre, minél több tehetséges játékos gyűjtsön tapasztalatot az ilyen nagy viadalon, mert ez a szint semmi máshoz nem hasonlítható" - idézi a kapitányt az MVLSZ oldala. A szakvezető kiemelte: egyértelműen a párizsi olimpia van a fókuszban, mindent annak rendelnek alá, így a februári világbajnokságra már az akkor legerősebbnek gondolt csapattal vágnak majd neki.

Mihók Attila, az olimpiai kvótáért küzdő női válogatott társkapitánya - ugyancsak az M1-en - leszögezte, úgy kell készülniük, hogy mindenkit meg kell verniük, például a hollandokat is a csoportban, hogy kedvezőbb ágra kerüljenek, vagy akár az egyenes kieséses szakaszban a spanyolokat.

Mihók Attila és Cseh Sándor vette át a női válogatott irányítását Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Jól kell teljesítenünk a csoportban,

Elsősorban a görög, másodsorban a holland, harmadsorban a spanyol és az olasz csapatra" - nyilatkozta.

Hozzáfűzte, egy olimpiai kvótát osztanak a kontinenstornán, ezért úgy indulnak majd, hogy Európa-bajnokok lesznek, de látható volt az elmúlt években, hogy milyen apróságokon múlhat akár az első, akár az ötödik helyezés.

A csoportbeosztások:


A férfi torna csoportbeosztása:
A csoport:
Spanyolország, Montenegró, Franciaország, Horvátország

B csoport:
Magyarország, Georgia, Olaszország, Görögország

C csoport:
Szerbia, Németország, Izrael, Málta

D csoport:
Szlovákia, Hollandia, Szlovénia, Románia


A női torna csoportbeosztása:
A csoport:
Magyarország, Hollandia, Horvátország, Görögország

B csoport:
Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Izrael

C csoport:
Románia, Csehország, Szerbia, Törökország

D csoport:
Szlovákia, Németország, Bulgária, Nagy-Britannia