Vágólapra másolva!
Két győzelemmel hangolna a februári, szintén Sopronban sorra kerülő olimpiai selejtezőtornára Székely Norbert, az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A júniusban Eb-negyedik nemzeti csapat szombaton Sopronban tartott sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy csütörtökön a Novomatic Arénában fogadja Szlovéniát a 2025-ös Eb kvalifikációjának nyitányán, majd három nappal később Finnországban lép pályára.

A szakvezető azzal kezdte, hogy nagy büszkeséggel tölti el az elmúlt időszak:

"Az elmúlt pár évtizedben ilyen magaslatokba nem jutott a válogatott, én ezt a büszkeséget hordozom nyár óta magamban, és nagyon vártam ezt a programot. Új kihívás áll előttünk, ezt 2025-ig fogjuk magunkban hordozni. A csapat jó, összetartó, értelmes, sok értelemben perspektivikus.

- mondta.

"Mindkét meccs fontos, valószínűleg a két legnehezebb mérkőzéssel kezdünk. Szlovéniát tartom a legerősebb ellenfélnek a csoportból, de a finnek is nagyon erősek, egy kiemelkedő képességű játékossal a keretben. Nagyon oda kell tenni magunkat, de szeretném, ha a két meccset megnyernénk, magunktól is ezt várjuk el" - jelentette ki Székely Norbert.

A magyar válogatott óriási lehetőség előtt áll Forrás: FIBA

A szövetségi kapitány hozzátette, próbálják majd azokat a játékelemeket játszani, amelyeket eddig, de újdonságokat is szeretnének beépíteni, hogy tovább tudjanak lépni erről a szintről.

A csapatot körülvevő közeg remek, de nem kényelmesedhetünk bele, ettől óva intek mindenkit, mert az, hogy negyedik helyen végeztünk az Eb-n, már a múlt. 2025 a jövő, először azt kell elintéznünk, hogy ott lehessünk azon a tornán is" - fogalmazott a szakember.

Dubei Debóra, a válogatott csapatkapitánya a közönség támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

"Nagyon örülök, hogy egy ilyen sikeres nyár után ezzel a csappal dolgozhatok.

A két ellenfél közül Szlovéniát mondanám erősebbnek, de nem szabad lebecsülni a finneket sem. Ha kellőképpen fókuszálunk, nem lehet gond" - fejtette ki a Győr kosarasa. Határ Bernadett kiváltképpen örül annak, hogy Sopron a házigazdája a soron következő fontos mérkőzéseknek:

"Soproniként nagy megtiszteltetés, ha egy válogatott programot tud lebonyolítani a klub.

Örülök, hogy a csapat ennyire magasra tette a lécet" - közölte a 208 centis center.

A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát. A kvalifikációs sorozat mérkőzéseit november 9-én és 12-én, 2024. november 7-én és 10-én, továbbá 2025. február 6-án és 9-én tartják.
A 2024-es párizsi olimpia selejtezőtornája február 8. és 11. között lesz Sopronban, ahol a magyarok a spanyol és a japán csapattal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkoznak.

A válogatott kerete a novemberi Eb-selejtezőkre:
Aho Nina (DVTK HUN-Therm), Boros Júlia (Tarr KSC Szekszárd), Dombai Réka (SERCO UNI Győr), Dubei Debóra (SERCO UNI Győr), Cyesha Goree (SERCO UNI Győr), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horváth Bernadett (Tarr KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Beretta Famila Schio, olasz), Kányási Veronika (DVTK HUN-Therm), Kiss Virág (CBK Mersin, török), Lelik Réka (DVTK HUN-Therm), Miklós Melinda (Tarr KSC Szekszárd), Ruff-Nagy Dóra (SERCO UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (CBK Mersin, török), Török Ágnes (SERCO UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket)

A magyarok menetrendje az Eb-selejtezőben:
2023. november 9.: Magyarország-Szlovénia, Sopron 18.00
2023. november 12.: Finnország-Magyarország, Helsinki 15.00
2024. november 7.: Magyarország-Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia-Magyarország
2025. február 6.: Magyarország-Finnország
2025. február 9.: Bulgária-Magyarország