Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőtornán játszhat, miután a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének hétfői zárónapján drámai csatában 23-22-re legyőzte a horvát csapatot. A mérkőzés után a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka és Győri-Lukács Viktória értékelt az M4 Sport kamerái előtt.

Böde-Bíró Blanka: sokan már leírtak minket, bizonyítottunk mindenkinek

"Nagyon-nagyon büszke vagyok a lányokra, hogy mínusz hatról így felálltunk a második félidőben. Nagyon sokat beszéltünk arról, meg folyamatosan azt hajtogattuk, hogy mi csak csapatként tudunk előre lépni és óriási öröm, hogy így meg tudtuk fordítani a meccset és ellent tudtunk mondani ennek a nagy magyar fóbiának, hogy általában a tét rányomja a bélyegét, és nem sikerül.

Ma meg kell ezt a győzelmet ünnepelni, kapunk majd egy kis pihenőt, de utána mindenki visszatér a klubjába és rá kell fordulni fejben újra a klubéletre.

Böde-Bíró Blanka ünnepli a magyar válogatott drámai győzelmét az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

A drámai végjátékban Böde-Bíró bravúrjai is kellettek, a magyar válogatott csapatkapitánya ziccert védett szélről, majd hetest is hárított.

"Úgy voltam vele, hogy a nagy számok törvénye alapján már csak jönni fog egy rontás, egy hiba. Nagyon örültem, hogy a kapufáról kifele jött az a lövés. Nagyon kellett a lelkemnek is, mert rettentően nehéz meccs volt. Úgy gondolom a saját teljesítményem is nagyon hullámzó volt, belül ezt éreztem, mert voltak időszakok, amikor hattal is elment az ellenfél, én pedig nem tudtam hozzátenni. Éreztem magamon, hogy nagyon meg kell rázni magam, de szerintem ilyenkor teljesen mindegy bármi, a végeredmény a lényeg és nagyon büszke vagyok a csapatomra. Ez az utolsó mérkőzés bizonyította be számunkra azt, hogy egy ki-kimeccsen csapatként tudunk felülkerekedni egy ellenfélen. Úgy gondolom, tanultunk is az elmúlt mérkőzésekből, mert nem hagyott el a hitünk, úgyhogy jó tanulópénz volt. Csak annyit mondtam a lányoknak a kivonuláskor, hogy próbálják meg átérezni azt az érzést, amikor a meccs végén belefújnak a sípba és felszabadul minden. Nagyon jó érzés volt" – mondta a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka.

Mindegy, ki az ellenfél

"Mindenki nagyon akarta a sikert, az első félidőben nekem jöttek össze a lövések. A második félidőben megoldottuk amit meg kellett, és egy másodpercig nem adtuk fel. Az első félidőben felvettük az ő tempójukat, a végén a saját tempónkat játszottuk, ezért jött össze a siker. Teljesen mindegy, ki volt az ellenfél, azért jöttünk, hogy meglegyen az olimpiai selejtező. Amit elértük ezzel a meccsel, azzal nagyon boldog vagyok" – nyilatkozta a lefújás után Győri-Lukács Viktória.

A magyar válogatott az összesítés alapján a tizedik helyen zárta a világbajnokságot, így olimpiai selejtezőtornán szerepelhet majd. Alapesetben a vb 2-7. helyezettjei játszanának áprilisban ötkarikás kvalifikációt. Ez azonban tovább tolódott a franciák és a norvégok negyeddöntőbe jutásával, valamint a brazilok helyezésével.