Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott nagyon fontos győzelemmel kezdte meg a müncheni Európa-bajnokságot, miután pénteken este 26-24-re legyőzte Montenegrót. A podgoricai sportsajtó fanyalog és nem érti, hogyan kaphatott ki a délszláv csapat. A magyar játékosok boldogan nyilatkoztak az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

Apró lépéselőnyben a magyarok

Apró lépéselőnybe került a magyar férfi kézilabda-válogatott azzal, hogy pénteken este 26-24-re legyőzte Montenegrót az Európa-bajnokság C csoportjának müncheni összecsapásán.

A csoport másik találkozóján Izland 27-27-es döntetlent játszott a szerbekkel,

így jelen pillanatban a magyarok vezetik ezt a csoportot.

A magyar válogatott tagjai, miután 26-24-re nyertek Montenegró ellen a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bánhidi Bencét az egéz mérkőzés alatt ütötték-verték a montenegróiak. Úgy is tudott gólt szerezni, hogy csaknem letépték róla a mezt. A Szeged játékosa ezt mondta az Origónak:

Hála az égnek, mi is fel tudtuk velük venni a kesztyűt, ezért is nyertük meg a meccset. 60 percen át kellett küzdeni, készültünk a rengeteg kiállításra, szóval, ez sem ért bennünket váratlanul."

A Spanyolországban játszó fiatal magyar kapus, Palasics Kristóf védései nélkül aligha nyeri meg ezt a mérkőzést a magyar válogatott.

Palasics Kristóf László kapus a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Palasics szerényen fogadta a gratulációkat: "Azt mondom, hogy a csapat jó teljesítménye kellett ehhez a győzelemhez, hogy ehhez én is hozzá tudtam tenni a magamé, az nagyon nagy boldogsággal tölt el. Hiába mentünk el 2-3 góllal, mindig visszajöttek. Ez tette különösen nehézzé a meccset. Egy éve egy meccsen márott voltam a svédországi vb-n, de nem neveztek be, szóval, ez volt a debütálás.

Az is óriási volt, hogy a szövetségi kapitány nekem szavazott bizalmat - végig. Ezt nem gondoltam volna. A szerb-izlandi meccsből alig láttunk pár percet, de nem nagy baj, hogy ők döntetlent játszottak egymással, mi meg győztünk."

Lékai Máténak akadtak szenzációs megoldásai, de olykor gyermeteg hibái is. Ő így beszélt lapunknak:

Montenegró ellen akadtak hibáim, ez egyébként az egész csapatra jellemző volt. Tisztában vagyunk azzal, hogy ennél sokkal több kell, ha komoly eredményt szeretnénk elérni. Örülök a kapusteljesítménynek. Az első félidőben jobbak voltunk, de már ott is apró hibákkal tudtuk az ellenfelet versenyben tartani. Ez a csoport kőkemény, nem vonnék le messzemenő kövekeztetéseket abból, hogy Izland és Szerbia nem bírt egymással. A szünnap most jól jön, az adrenalin sokáig dolgozik ilyenkor bennünk, de nyilván jobb elaludni egy győzelem után."

mondta Sipos Adrián. "Volt a csapatban egy kis feszültség, két éve a budapesti Eb-n nem szerepeltünk jól, most nagyszerűen sikerült a rajt.

Sipos Adrián a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A fiatalokon is biztosan volt egy kis nyomás, de remekül szálltak be a csapatjátékba, sokat segítettek rajtunk"

Fanyalog a montenegrói sajtó

A monenegrói sajtó arról írt, hogy a csapa hatalmas esélyt szalasztott el azzal, hogy nem tudta legyőzni Magyarországot. A Pobjeda című lap így fogalmazott:

A montenegrói válogatott kapusa, Nebojša Simić 11 védést mutatott be a meccsen - különösen a második félidőben játszott remekül.

A montenegrói sajtó egyöntetűen bírálta Vlada Šola szövetségi kapitányt, a szakírók szerint a mester az utolsó időkérésnél teljesen összezavarodott, nem lett volna szabad a játékosokra bízni a végső támadás taktikai kidolgozását.

Bóka Bendegúz (b), a magyar válogatott tagja szurkolókkal ünnepel, miután csapata 26-24-re nyert Montenegró ellen a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az egyik cikkben a montenegrói kolléga azt írta:

a magyarok nem voltak elég bátrak a játékban, de a montenegrói csapat nem vette ezt észre és még gyávábbnak bizonyult.

A magyar válogatott a szombati szünnap után vasárnap 20.30-kor lép pályára Szerbia ellen Münchenben.