Vágólapra másolva!
A 2001/2002-es idény végével, az új, ősszel induló szezon előtt meg-kezdődött a nagy játékosmozgás a magyar kézilabdacsapatok háza táján. Összeállításunkban a legérdekesebb, legfrisebb átigazolásokról számolunk be.

A Magyar Kézilabda Szövetség öt női és négy férfi csapatot nevezett az európai kupák 2002/2003-as idényére. A nőknél a Bajnokok Ligájában két együttes, a Herz-FTC és a Dunaferr, a KEK-ben a Győri Graboplast ETO, az EHF-kupában a Cornexi-Alcoa és a DVSC-Valdor indulhat, míg a férfi BL-ben a Fotex-Veszprém, a KEK-ben a Pick-Szeged, az EHF-kupában a Dunaferr és az Every Day Orosháza kezdheti meg a csatározásokat.

A női bajnok Herz-FTC már túl van a hagyományos idénybúcsúztató hajókázáson, ahol a menedzsment bemutatta a csapat két új játékosát, Barna Évát és Brigovácz Nikolettot. A csapathoz hamarosan csatlakozhat újabb légiós, Mravikova és Miklosova után Lucia Uhráková, az Inter Bratislava szlovák válogatott beállósa érkezik a fővárosba, s kapcsolódik be a július 15-én kezdődő felkészülésbe.

Dunaújvárosban már hónapok óta komolyan számoltak Borók Rita megszerzésével, a szerződés aláírására hivatalosan a múlt héten került sor. A csapat kapust is szerződtetett, a Silcotub Zalau (Zilah) hálóőrét, Mihaelei Cracanát. Jánics Andrea gólkirálynőként érkezett a Dunaferrhez, igaz a fiatal balátlövő a másodosztályú Túrkevében ontotta eddig a gólokat. A csapatból távozik az Eb-ezüstérmes ukrán Tatjana Szologub és Csíkos Judit is.

Győrött Kulcsár Gyöngyire és Szvetlana Moszkovajára nem tart igényt a klub, őket a jugoszláv válogatott beállós, Ana Djokic helyettesíti majd. Távozik Kindl Gabriella is, de várhatóan csak a téli szünetben, addig ugyanis szerződés köti őt az egyesülthez. Jenőfi Katalint és Kári Horváth Renátát egy évre kölcsönadják az első osztályba most felkerült Pécsi EAC-nak.

Debrecenből meghatározó játékosok nem állhatnak majd Váczi Sándor vezetőedző rendelkezésére. Kocsik Viktória, Gaál Adrienn, Ovtus Fatima és Böcking Katalin távozott, de Deák Melinda és Szabó Valéria sem biztos, hogy marad a Lokinál. Halcsik Ildikó anyai örömök elé néz, szülés után visszatér viszont Nagy Krisztina. A sérültek közül ismét bekapcsolódhat a munkába Kereki Edina, Rácz Emese és a válogatott kapus, Szász Mária, Hajdúnánásról megérkezett Orbán Annamária, míg több ifjúsági játékos csatlakozhat a felnőtt együtteshez.

Hódmezővásárhelyen már az idei szezon kimagaslóan jól sikerült, hiszen újoncként a felsőházba jutottak, de úgy tűnik, a Liss-HNKC vezetői még tovább szeretnének lépni. A bajnoki hatodik és a Magyar Kupa harmadik hely megmozgatta a régió szponzorait, így komoly erősítéseket is sikerült igazolnia a csapatnak. Barna Éva ugyan a Fradiba szerződött, de érkezett a válogatott átlövő, Prok Beatrix (Vasas), Csikós Judit (Dunaferr), Gaál Adrienn és Kocsik Viktória (mindkettő Debrecen), Tamási Kornélia (Tolna) és Mucsi Zsuzsanna (Kiskunhalas). A hírek szerint közel a megegyezés Szabó Valériával is, lehet, a DVSC junior válogatott tehetséges balszélsője is átteszi székhelyét Vásárhelyre.

Veretlenül nyerte meg a PEAC-Pikker női csapata a kézilabda NB I. B Nyugati csoportját, ám egyelőre még nem tisztázódott, megismétlődik-e a tavalyi eset. A 200/2001-es évadban is a gárda nyerte a másodosztály küzdelmeit, de anyagi források híján nem vállalhatta az indulást. A csapat az önkormányzattól most 10 milliós plusztámogatást igényelt, de egyelőre nem kapta meg. Pedig a csapat már az erősítéseken gondolkodik, kölcsönbe például megszerezte már a Győr két tehetséges junior válogatott játékosát, az átlövő Jenőfi Katalint és a jobbszélső Kári Horváth Renátát.

A férfi bajnokság első helyezettjénél, a Fotex-Veszprémnél is megtörtént a vezércsere, hiszen a kézilabdát befejező, 41 éves Zlatko Saracevic pótlására megérkezett a 22 éves, macedón válogatott átlövő, Kiril Lazarov. A Zágrábból Veszprémbe szerződő játékos érkezését már egy esztendővel korábban megbeszélte a veszprémi klub. Hazatért a spanyolországi Leonból Bartók Csaba, az irányító apróbb térdműtéte után a július 29-én kezdődő alapozáson már teljes értékű munkát végezhet. Egy plusz egyéves szerződést kötött az ezüstérmes Pick-Szeged gárdájával Habuczki Tamás, aki kétéves veszprémi szereplése után költözik át a Tisza-parti városba.

Érdekes húzásra szánta el magát a Dunaferr és az Orosháza együttese, amelyek egyszerűen "kicserélték" edzőiket. Így Dunaújvárosba szerződött Buday Ferenc, míg az Imre Vilmost néhány mérkőzés erejéig helyettesítő Ökrös Csaba az Every Day Orosháza kispadjára ül le. Újvárosban egyelőre csak a már nyilvánosságra hozott játékosnevek ismertek, azaz az új szezonban Katzirz Dávid, az orosz Oleg Grebnyev és a jugoszláv Milorad Krivokapic erősíti az együttest. Orosházán marad Németh Zoltán, míg a távozó macedón válogatott kapus, Hodik pótlására két hálóőr is érkezik: a román junior válogatott Szabó Levente (Kolozsvár) és Szász Zoltán (Szarvas).

Szegeden továbbra is Dragan Djukic az edző, őt sportigazgatóként az egykori válogatott csillag, Lele Ambrus segíti majd. A Fotex balátlövője, Habuczki, valamint a Cegléd jobbszélsője, Norris egy plusz egy éves szerződést kötött a kézilabdacsapattal.

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon