Vágólapra másolva!
Bármennyire is utálják a lányok a matematikát, azért fejszámolást már biztosan végeztek: a vb-középdöntőbe jutott nőikézilabda-válogatott további sorsa az esti, Norvégia elleni csoporttalálkozótól függ. Győzelem esetén ugyanis 3 vagy 4 ponttal jutnánk a világbajnokság középső szakaszába, s ez akár elődöntős álmokat is jelentene - de legrosszabb esetben is minimum egy pontunk már lesz. A legjobb azonban mégis az, amit a lányok elárultak nekünk: Korea ellen nemcsak két pontot szereztek, de visszakapták hitüket és önbizalmukat is.

Pincési László helyszíni jelentése Szentpétervárról

Forrás: [origo] Tekintse meg a mérkőzés összefoglalóját!

Régóta nem lehetett olyan felhőtlenül boldog játékosokat látni, mint a Korea elleni csoportmérkőzést követően. A magyar nőikézilabda-válogatott ugyanis egy nyögvenyelős Angola, majd Szlovénia elleni játékot követően tájfunként söpört végig a keleti ellenfélen, amelynek képviselői nem is jelentek meg az amúgy kötelező jellegű sajtótájékoztatón. Szomorúságuk érthető, a sportág egyik legsikeresebb nemzete úgy tűnik, vb-negyedikként, olimpiai ezüstérmesként már a csoportkörben búcsúzik.

Pedig az együttes a nevek alapján nem lenne rossz - a 2003-as horvátországi világbajnokságon szereplők közül tízen még itt vannak Szentpéterváron is, ám a mértani pontosságú támadójáték és az agresszív védekezés azóta kiveszett az együttesből.

De foglalkozunk inkább a magyarokkal, ahol úgy tűnik, végre visszatért a régi önbizalom. Legalábbis így nyilatkozott a Cornexi-Alcoa-HSB Holding két szélsője, Balogh Beatrix és Kenyeres Fanni, akiket az esti, norvég-szlovén összecsapás alatt csíptünk el a nézőtéren.

"Nagyon örülünk a győzelemnek, tudtuk, hogy jók vagyunk, de eddig görcsösen játszottunk. Ez az összecsapás azonban nemcsak a hitünket adta vissza, de az önbizalmunkat is megdobta, hiszen egy kiváló csapatot vertünk meg" - mondta Balogh Beatrix.

"Németh András az utóbb napokban azt sulykolta belénk, hogy higgyünk magunkban. Az elejétől kezdve kiválóan teljesítettünk, most már legalább nem kell számolgatni, ott vagyunk a középdöntőben. Norvégia ellen is úgy megyünk fel a pályára, hogy győznünk kell" - vélte Kenyeres Fanni.

"Úgy játszottunk, ahogy megálmodtuk, sokat számított, hogy átlövőink feljavultak erre a mérkőzésre. Nem titkolom, nagyobb csatára számítottam" - mondta a találkozót követően Németh András szövetségi kapitány, aki elárulta, ahogy pénteken, úgy várhatóan nem tart edzést szombaton sem. A szervezők ugyanis helyi idő szerint 14 órakor jelöltek ki időpontot, ehelyett inkább pihen a csapat.

Ahogy Vérten Orsolya fogalmazott: "Nem edzettünk, s legyőztük Koreát, ez jó lehet a norvégok ellen is."

Norvégia persze számolgat, az újságírók pedig agresszívan érdeklődnek, de a magyar szakvezetésből nem tudnak kihúzni semmit. Pedig a skandinávok megjelentek Németh András sajtótájékoztatóján is, s kérdezősködtek, vajon mit tart Norvégia erényének és gyengeségének. "Csak nem képzelik, hogy ezt a nyilvánosság előtt elmondom?" - jött a válasz.

A csinos rádiós kollegina azt firtatta, a tavalyi Eb-elődöntőben vesztes magyar együtteshez képest mennyivel jobb a mostani gárda, Németh András erre annyit mondott: "Nem tudom, azt a mérkőzést nem én vesztettem el."

Miután a kapitány még kifejtette, tudja, hogy Norvégia négy klasszisa nélkül érkezett, de ennek ellenére jó csapat, az északiak elhagyták a sajtótájékoztatót.

Ugyan mindenki azt mondja, nem számolgat, azért mi tegyünk kivételt. A lebonyolítás menetéből adódóan minden csoportból három együttes jut a középdöntőbe, s viszi magával az eredményeit. Magyarán legjobb esetben négy ponttal lehet tovább sétálni.

Magyarország már minimum egy pontot magáénak tudhat, a másik egyet vagy kettőt Norvégia ellen szerezheti meg. A legideálisabb esethez némi szerencse is szükségeltetne, amennyiben ugyanis legyőznénk Norvégiát, Angola pedig megverné Szlovéniát, úgy Korea lenne a harmadik továbbjutó - ez pedig ugye a maximális négy pontot jelentené csapatunknak.

Maradva a realitásnál, amennyiben Szlovénia pontot szerez, már továbbjutó, ellenük ikszelt a magyar csapat, tehát zsákban az egy pont. Marad a sorsdöntő norvég meccs.

Érdekesség, amennyiben Magyarország ikszelne (s Szlovénia továbbjutásával is számolunk), ugyan megnyerné a B csoportot, mégis az a furcsa helyzet állna elő, hogy a középdöntőbe Norvégia 3, Magyarország 2, Szlovénia 1 pontot vinne.

A két csapat összmérlege az eddigi 62 összecsapáson komoly magyar fölényt mutat: 45 győzelem és 3 döntetlen mellett mindössze 14 norvég diadalt jegyeznek a krónikák.