Advocaat Figótól, Scolari senkitől sem fél

Vágólapra másolva!
Szerdán Lisszabonban két olyan csapat találkozik a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében, amely négy éve éppen ebben a szakaszban búcsúzott a kontinenstornától, így érthetően a házigazda portugálok és a hollandok is feledtetni szeretnék az akkori kudarcot. A csütörtöki, csehek elleni meccsre készülő görög kapitány, Otto Rehhagel szerint Nedvedék jóval esélyesebbek Hariszteaszéknál. A csehek végső sikere egyébként milliókat hozhat az ország szövetségének és játékosainak.
Vágólapra másolva!

Dick Advocaat, a "vendégek" szövetségi kapitánya továbbra sem foglalkozik az őt ért kritikákkal, s nem változtat együttese taktikáján. "Tudom, hogy olyan munkám van, amelyről mindenki véleményt alkot, így sok kritika is éri a tevékenységemet, de ezt elfogadom. Az elképzeléseimen viszont nem vagyok hajlandó változtatni, mivel engem igazoltak az eddigi eredmények. Hozzáteszem, elégedetlen lennék, ha nem jutnánk be a fináléba" - mondta a tréner.

Advocaat leginkább Figo játékától tart, mert - mint mondta - lassabb ugyan Simao Sabrosánál, de sokkal kiszámíthatatlanabb is, ráadásul egyetlen villanásával képes eldönteni a mérkőzést. "Jobban örülnék, ha Figo nem lépne pályára ellenünk" - szögezte le Advocaat, majd így folytatta: "A portugálok szintén kombinatív futballt játszanak, akárcsak mi, úgyhogy izgalmas és élvezetes összecsapásra lehet számítani. Ez teljesen más meccs lesz, mint a svédek elleni volt."

A hollandok mestere egyedül a csapatkapitányra, a 112-szeres válogatott Frank de Boerra nem számíthat, aki a svédek elleni büntetőpárbajban megnyert negyeddöntőn szenvedett bokasérülést. A játékosok osztják Advocaat optimizmusát: "Egyre jobban játszunk, ezért senkitől sem kell félnünk, bárkit legyőzhetünk" - jelentette ki a balszélső, Arjen Robben.

A házigazda portugálok sem szenvednek hiányt önbizalomban, s még a legveszélyesebb hollandnak tartott, négy mérkőzésen négy gólt szerző Ruud van Nistelrooytól sem tartanak. "Ruud nagyszerű befejező csatár, de világklasszis védelmünk van, amely sok-sok tapasztalattal rendelkezik, így nincs mitől tartanunk" - mondta Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány.

A brazil születésű Deco talán még edzőjénél is magabiztosabb, és szerinte a közönség buzdítása is sokat segíthet az együttesnek. "Szerintem bejutunk a döntőbe, mert jobb csapatunk van, mint a hollandoknak. Ráadásul a szurkolók hihetetlen lelkesedése plusz erőket mozgósít nálunk, ami további 20-30 százalékkal növeli az esélyeinket" - jelentette ki a középpályás.

A házigazdáknál Ricardo Carvalhónak, Costinhának és Decónak, a hollandoknál Andy van der Meydének, valamint Roy Makaaynak kell vigyáznia, mert ha sárga lapos figyelmeztetésben részesülnek, a döntőn nem léphetnek pályára. A hírek szerint mindkét együttesből többen visszavonulnak a válogatottságtól az Eb után. A portugáloknál Fernando Couto, Luis Figo és Ruí Costa, míg a hollandoknál Frank de Boer, Jaap Stam és Marc Overmars készül végleges búcsút venni a nemzeti tizenegytől.

Négy éve a portugálok a hosszabbításban szerzett, akkor még aranygólnak számító 11-essel estek ki a franciákkal szemben, a hollandok pedig hazai pályán a rendes játékidőben két büntetőt kihagyva, gól nélküli döntetlent követően büntetőpárbajban maradtak alul Olaszország legjobbjaival szemben.