Fuck Euro 2012 - Tíz évig nem lesz semmi Ukrajnában?

Vágólapra másolva!
Elsősorban óriási erőpróbát, majd sikerélményt jelentett az ukránoknak az Európa-bajnokság társrendezése, a jövőt azonban a most még euforikus hangulatban is reálisan látják. A foci nem lesz jobb, a kelet-európaiak egyformák, a fejlesztések talán nem állnak le. Hangulatjelentés a helyszínről.
Vágólapra másolva!

"Egyfajta erőpróbát jelent az országnak ez az Eb. Fél-egy éve még nagyon rossz sajtója volt Ukrajnának külföldön, elsősorban Németországban. Úgy gondolták, hogy nem leszünk képesek megrendezni az Euro 2012-t, de nekünk is voltak kétségeink önmagunkban" - mondta közvetlenül az utolsó harkovi meccs, a holland-portugál után az egyik legnagyobb ukrán focimagazin, az UA Football szerkesztője, Oleg Garncarik. "Most hallom a dicséreteket, a németeknek, hollandoknak és sok más külföldinek is tetszik minden, és ez nagyon klassz érzés."

Egy stadion nem tud focizni

Garncarik szerint ugyanakkor túl sok minden nem változik meg az országban: "Az infrastruktúra kétségtelenül sokat fejlődött, új utaink, új járműveink vannak, meg ez a négy stadion is rendben van. De a foci, nem hiszem, hogy jobbá válna. Talán a nagy lelkesedésben több gyerek kezd majd el játszani, így felbukkanhat néhány új tehetség, de mi változna meg alapvetően? Egy stadion nem tud focizni."

A tornán dolgozó egyik önkéntes, Julija is hasonlóképp van vele, szerinte most Woodstock-hangulat uralkodik az országban, de amint véget ér az Eb, minden ugyanolyan lesz, mint régen.

Anna, a harkovi városi tévé munkatársa viszont azt reméli, az Eb után is folytatódnak majd a fejlesztések: "Az ukrán egy optimista nép, szerintem - és talán a többség véleménye is ez - kitart majd a lendület tovább is. Külföldön nagyon rossz véleménnyel voltak az országról, ami most változott kicsit, talán több turista jön majd, vagy visszatérnek, akik az Eb-n itt jártak."

Fotó: AFP/Igor Csekacskov

A 13 éve Harkovban élő Garncariknak nincsenek illúziói a közeljövőről. Mikor a következő nagy dobásról kérdezzük, csak annyit mond: "Tíz évig itt biztos nem lesz semmi. Talán egy jéghoki- vagy kézilabda-vébét rendezhetünk majd, de az Euro 2012-höz hasonlítható dolog nincs kilátásban. Ukrajna rendezett már egy Eurovíziós Dalfesztivált, nagy dolog volt, de ehhez egyáltalán nem mérhető. A rockkoncert sem jó lehetőség, erre mondok egy példát: pár éve tartottak Harkovban egy Queen tribute-koncertet, ám az a Szvobodi téren volt, nagyjából 300 ezer ember előtt. Tehát erre sem lesznek jók a stadionok, és valószínűleg a gyepszőnyeg amúgy sem bírná a tömeget."

Nekik is van orruk meg két fülük

Egy dologban, a hollandok mélységes sajnálatában ugyanakkor mindannyian egyetértenek. Harkov szinte holland várossá vált az Eb-re, a csapat mindhárom meccsét itt játszotta, bár ezzel bizarr módon valószínűleg negatív rekordot állított fel: aligha van más város a világon, ahol három meccs/három vereség a holland válogatott mérlege. A csapásokat jól tűrő drukkereket viszont a szívébe zárta a város, Julija is, aki pedig nem is szereti a focit; úgy lett önkéntes, hogy az egyetemen választhatott a nyári gyakorlat és az Eb-s besegítés közt.

Jöttek persze németek is, az egyik törzsszurkolójuk meglepően barátságosan fogalmazott: nagyon jó fejek a hollandok, együtt néztük a meccset a Fan zone-ban, bármiféle agresszió nélkül, ami tizenöt-húsz éve még elképzelhetetlen lett volna. "Kultúra kérdése az egész" - reflektált tömören Anna, de arra nem tudott felelni, hogy vajon tizenöt-húsz év múlva egy lengyel-orosz meccs is békés lesz-e. Julija ártatlan álláspontot képvisel a kelet-európai viszonyokkal kapcsolatban: "Mi nagyjából egyformák vagyunk. Tudod, nekik is van orruk meg két fülük."

Fotó: Ujlaky istván [origo]

"Harkov félig orosz város, és sok orosz át is járt a meccsekre, mert csak nyolcvan kilométer a határ, a benzin pedig nem drága. Az első itteni meccsen, a dán-hollandon így furcsa dolog történt: a lelátón 'Rosszija, Rosszija' rigmus szólalt meg, amire 'Ukraina, Ukraina' felelt. Erre a Rosszija még hangosabb lett, aztán ismét jött az Ukraina. Különös módon aztán a többi meccsen elmaradt ez a párbaj" - emlékezett Garncarik.

Fuck Euro 2012

"Vannak az Eb-nek ellenzői is, a Fuck Euro 2012 mozgalom. Ők főként huligánokból állnak, nem tetszik nekik, hogy a torna meccseire csak kevés átlagos drukker jut be, miközben a lelátókon hemzsegnek a díszvendégek és a hírességek. Ugyanakkor olyan nagyon nem értem, mit akarnának helyette, de szerintem eleve nem túl komoly mozgalom ez" - Garncarik ez utóbbi kijelentését talán alátámasztja, hogy a hosszú városi sétáim alatt csak egyetlen helyen láttam a mozgalom lényegre törő logóját.

Fotó: Ujlaky István [origo]


Az összkép ezzel együtt vitán felül pozitív. A német-holland meccsen mindkét tábor skandálta párszor, hogy Ukraina, Ukraina. Az 1988 óta minden nagy tornára elutazó német szurkoló azt mondta, nem bevágódni akartak, egyszerűen csak nagyon meglepte őket az ország a békés városaival és a segítőkész emberekkel. Ezt gyakorlatilag mindenki így látta, bármilyen nemzetből.

"Fantasztikus, de nem csak a város, az egész torna" - válaszolt tipikus amerikai vehemenciával a Fox tévé riportere a helyi állapotokra vonatkozó kérdésemre. Pedig éppen a Metaliszt-stadion sajtórészéhez igyekeztünk, jókora kerülő úton, elhagyatott panelházak és egy citromsárga bódéközért mellett.