Vágólapra másolva!
A januári műkorcsolya Európa-bajnokság alatt jött rá Hoffmann Nóra és Makszim Zavozin, hogy szívesen versenyeznének ismét. Az utóbbi évek legjobb magyar jégtáncpárosa viszont csak akkor hajlandó újra korcsolyázni, ha a magyar szövetség megfelelő körülményeket biztosít nekik, és nem kell az egészségüket ismét kockára tenniük egy-egy edzésért, mint amikor mínusz 25 fokban másfél órát gyalogoltak a jégcsarnokba, mert nem volt autójuk.

"Ez az Európa-bajnokság volt a mérföldkő. Ahogy közösen néztük Makszimmal, rájött ő is, hogy hiányzik neki a versenyzés" - mondta az [origo]-nak Hoffmann Nóra, aki régóta próbálta rábeszélni párját, Makszim Zavozint, hogy térjenek vissza.

Hoffmann 2007 szeptemberében kezdett együtt versenyezni az amerikai-orosz származású Zavozinnal, és három magyar bajnoki cím mellett egy Európa-bajnoki 8. és egy világbajnoki tizedik helyet értek el.

Az előző szezonban bejutottak a Grand Prix-sorozat döntőjébe, ahol hatodikként zártak, a 2010-es vancouveri olimpián pedig a 13. helyen végeztek. Egyre jobban összeszoktak, a szakemberek szerint olyan ütemben fejlődtek, hogy a következő években akár a dobogóra is odaérhettek volna valamelyik világversenyen.

Tavaly ősszel azonban úgy döntöttek, a vállalhatatlan körülmények miatt egy évet biztosan kihagynak, Zavozin vissza is ment Moszkvába, mert elege lett a csalódásokból.

Forrás: AFP/Peter Parks

"Nem tudtuk, hogy mikor, mennyi támogatásra számíthatunk, autózni sem volt pénzünk, gyakran mínusz 25 fokban másfél órát gyalogoltunk, 20-30 perceket vonatoztunk edzésre. Nem csoda, hogy felfáztam, és a vesemedence-gyulladásom miatt tavaly nem indulhattunk a vébén sem" - mondta Hoffmann.

A magyar jégtáncosnő jelenleg szintén Moszkvában él, ritkán jár haza, Zavozinnak segít, aki edzéseket tart gyerekeknek. Hetente öt-hat napot van jégen, de messze van a jó formától, ahhoz edző és pénz is kellene. "Csipkerózsika-álmomat alszom, az orvosok is azt mondják, hogy olyan, mint ha aludna a szervezetem, mióta a versenysportot abbahagytam. Nem sokat mozgok, hiába vagyok szinte minden nap a jégen, túl sokan vannak ott ahhoz, hogy intenzíven korcsolyázzak. Néha Makszimmal is csúszunk egyet, hiányzik az, hogy kitaláljunk és begyakoroljunk egy kűrt. Néztük az Eb-t, és a győztes franciákon kívül szinte nincs is igazi egyéniség Európában, nem voltak túl kreatívak a kűrök, reálisan nézve akár dobogósok is lehettünk volna, ha elindulunk, és persze nem pontoznak le minket. Lendületünk és akaratunk tehát lenne ahhoz, hogy ismét versenyezzünk, de Makszim csak akkor hajlandó erre, ha sikerül egy jó edzőt találnunk, és ha érzi, hogy megbecsülik, és megfelelően támogatják a magyar szövetség részéről."

Hoffmannék az idei szezont már biztosan kihagyják, és mivel visszaestek a világranglistán, nem indulhatnak Grand Prix-versenyen, csak a kisebb viadalokon, azok viszont már szeptemberben elkezdődnek, így Hoffmann szerint legkésőbb májusban el kellene kezdeni a felkészülést a következő idényre. "Egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz velünk. A szövetség vezetőivel már hónapok óta nem beszéltem, ha ők nem keresnek, akkor én sem erőltetem. Persze tudom, hogy az elnöknek, Kósa Lajosnak sok más dolga is van, de szerintem a szövetségnek kellene lépnie."

Próbáltuk elérni Kósa Lajost, a Magyar Korcsolya Szövetség elnökét - Debrecen fideszes polgármesterét -, hogy megtudjuk, hogy áll a szövetségben Hoffmannék ügye, de a február 16-án elküldött kérdéseinkre eddig a többszöri ígéret ellenére sem érkezett válasz.

Forrás: AFP/Goh Chai Hin

Hoffmann Nórában korábban felvetődött, hogy orosz színekben indulhatnának, de a nemzetközi szövetség szabályzata szerint egy korcsolyázó csak egyszer válthat nemzetiséget, így Makszim Zavozin már nem versenyehetne oroszként. Zavozin honosításáért korábbi sajtóértesülések szerint annak idején tízmillió forintot fizetett a magyar szövetség. Tavaly szó volt arról is, hogy esetleg egy másik táncost honosítanak Hoffmann mellé, ő azonban ragaszkodik a juniorként világbajnok Zavozinhoz, és szerinte a világ legjobb 10-15 jégtáncosa egyébként is elérhetetlen, ő pedig nem akar egy bizonyos szint alá menni.

"Az Egyesült Államokban is lenne lehetőségünk edzeni, de az akkor sem jött be, amikor másfél évet ott készültünk, nem jöttünk ki jól, egymás ellen hangolt minket az edzőnk, több ezer kilométerre voltunk a családtól, és utazásban még költségesebb lenne a magyar szövetségnek, mint ha Oroszországban készülünk egy orosz edzővel."