Vágólapra másolva!
Nem sikerült zökkenőmentesen elutazniuk vívóinknak Moszkvába, a kedden kezdődő Európa-bajnokságra. A Malév menetrend szerinti hétfői járata ugyanis Budapestről kétórás késéssel, 11.25 órakor indult csak az orosz fővárosba.

"A repülőjegyeinken 8.45-ös indulás szerepel, de ezt az éppen ma, július 1-én érvénybe lépett új menetrend alapján áttették 9.25-re. Ám még mindig a váróteremben ülünk, mert egy olyan géppel utaznánk, ami egyelőre nem érkezett meg Hamburgból. A Malév roppant módon ki akarja használni a gépeit, hogy ne legyen veszteséges, s ha egy helyen felborul a menetrend, akkor bekövetkezik a dominó-effektus - így csak 11.25-kor indulunk" - kezdte kissé idegesen a ferihegyi repülőtérről az indulás előtt Szabó Bence szövetségi kapitány, a szöuli és a barcelonai olimpia bajnoka.

- Ilyen kezdés után milyen folytatásra számít az Eb-n? - kérdeztük a vívók szakvezetőjét.
- Már felvettem a kapcsolatot a rendezőkkel, szóltam, hogy késünk. Amikor megérkezünk Moszkvába, ott már este öt óra lesz. Miután bejelentkezünk a szállodába, azonnal megyünk ki a verseny helyszínére az akkreditációra és a fegyverek hitelesítésére.

- A folytatást illetően én már magára az Eb-re gondoltam...
- Az év fő versenye a lisszaboni világbajnokság, az éves felkészülést is ennek rendeltük alá. Így amint itt valaki befejezi a versenyzést, másnap már utazik haza, s nem elkezdi, hanem folytatja a felkészülést a vb-re. Ezzel együtt az Eb-n is szeretnénk jól szerepelni, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy legalább három érmet kell szereznünk. S ha lesz közte arany is, akkor elégedett leszek.

- Itt azért meg kell jegyezni, hogy tavaly a koblenzi Eb-n kilenc érmet szereztünk, két arany, egy ezüst, hat bronz leosztásban.
- Ez igaz, de az kiugró szereplés volt. Ennyire azért nem vagyunk erősek. Pillanatnyilag az a realitás, hogy éremesélyes csapataink és versenyzőink férfi kardban, valamint férfi és női párbajtőrben vannak. Persze női kardban és tőrben is odaérhetünk a dobogóra, s ha minden összejönne, akkor valóban több érmünk is lehet.

- Mint szövetségi kapitány, ez lesz az első világversenye. Ez jár valamiféle "vizsgadrukkal"?
- Bizony jár. Már péntek óta úgy izgulok, mintha nekem is pástra kellene lépnem

A magyar Eb-csapat:
férfiak, tőr: Marsi Márk, Juhász Attila, Juhász Bence, Berjozkin Anton
párbajtőr: Kovács Iván, Fekete Attila, Imre Géza, Boczkó Gábor
kard: Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Decsi Tamás

nők, tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Varga
Gabriella
párbajtőr: Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka, Király Hajnalka, Hormay Adrien
kard: Csaba Edina, Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Nagy Annamária

Az Eb programja:
kedd: férfi és női tőr egyéni
szerda: férfi párbajtőr és női kard egyéni
csütörtök: férfi és női tőr csapat
péntek: férfi kard és női párbajtőr egyéni
szombat: férfi párbajtőr és női kard csapat
vasárnap: férfi kard és női párbajtőr csapat

Fábik Tibor