Vágólapra másolva!
Kedd este Nagykanizsán megkezdődött a 29. Magyar Kerékpáros Körverseny. A belvárosban megrendezett 38 kilométeres prológ legfőbb feladata az volt, hogy bemutatkozzon a mezőny a publikumnak, s eldőljön, ki viselheti a szerdai első szakaszon az összetettben élen állónak járó sárga trikót. A német Frank Dressler szerezte meg, a legjobb magyar a hatodik helyen célba tekerő fővárosi Vanik Zoltán volt.

Hatalmas felhőszakadással kezdődött a prológ - a szervezők mindent megtettek a színvonalas versenyért, amit az időjárás megpróbált keresztülhúzni. Csak részben sikerült, hiszen a rajtnál százak tolongtak, kíváncsiak voltak a kitűnő kerekesekre.

Ami nem csoda, hiszen harminc éve volt ilyen rangos viadal a dél-zalai városban, ahol a kritériumversenyek egykor nagyon népszerűek voltak. Hiába nem számít a prológ eredménye az összetett versenybe, óriási volt a hajtás a hatalmas víztengerben.

Voltak csúnya bukások, egy ilyennek Kálóczy Árpád volt az egyik szenvedője, aki kiszállt a további küzdelmekből. Csak remélni lehet, hogy Mapei-Kanizsa II. egyik legjobbja kézzúzódása ellenére folytatni tudja.

A sárga és piros trikót a német, de luxemburgi színekben versenyző Frank Dressler viselheti, ez utóbbi azonban átadja az ukránok menőjének, Prigunovnak. A kék trikó a cseh Faltyneken feszül majd. A legjobb magyar a hatodik helyen célba tekerő fővárosi Vanik Zoltán volt.

Tour de Hongriehttp://209.15.43.237/vuelta/

A nemzetközi mezőnyben a kilenc hazai csapat mellett tíz külföldi együttes kapott helyet, s összesen tizenöt nemzet (magyar, jugoszláv, szlovák, holland, amerikai, német, ukrán, horvát, szlovén, lengyel, olasz, kolumbiai, cseh, dán és orosz) kilencvenhárom versenyzője állt rajthoz.

Bebtó Zoltán, a Tour de Hongrie legutóbbi magyar győztese (1997) elmondta, ebben az évben talán kevesebb az esélye arra, hogy megszerezze az összetett győzelmet, ám ha a verseny úgy alakul, akár ez a bravúr is sikerülhet.

"Az idei körverseny útvonala elég változatos, lesz benne hosszú sík szakasz, kemény hegyi etap és egyéni időfutam is, szinte bármelyik szakaszon eldőlhet a sárga trikó sorsa. Két célt tűztem ki magam elé, szeretném megszerezni a legjobb sprintert illető piros mezt, s megnyerni az utolsó szakasz befutóját, a Budai Várban." Tavaly mindkettő sikerült a ferencvárosi versenyzőnek...

Zsámár Roland